Leren bij Trebbe; een oud-leerling, de leerlingcoördinator en een leermeester vertellen meer

Leon Scheffers geknipt def

Leren bij Trebbe; een oud-leerling, de leerlingcoördinator en een leermeester vertellen meer

Leren bij Trebbe; een oud-leerling, de leerlingcoördinator en een leermeester vertellen meer

Bij Trebbe bouwen we aan geluk. Dat doen we het liefst samen. Met een mooie mix aan jonge en ervaren mensen, halen we frisse blikken binnen en zorgen we ervoor dat onze cultuur blijft bestaan. We leren onze stagiairs, trainees en leerling timmermannen graag de kneepjes van het vak, met begeleiding door echte vakmensen. Kijk bijvoorbeeld eens naar Leon Scheffers. Hij begon vijf jaar geleden als leerling bij Trebbe op de bouwplaats en maakte het afgelopen jaar officieel de overstap van leerling naar timmerman. In dit interview vertelt hij meer over zijn periode als leerling en de reden waarom hij nog steeds met plezier bij Trebbe werkt. Ook vertellen Harrie Kwakkel (leerlingcoördinator) en John Schonewille (leermeester) meer over het opleiden en begeleiden van leerlingen binnen Trebbe.

Van leerling naar timmerman; Leon Scheffers aan het woord

In 2018 maakte Leon voor het eerst kennis met Trebbe, hij werd namelijk via school als leerling timmerman aan Trebbe gekoppeld. De daaropvolgende jaren is hij niet meer weggegaan; hij rondde zijn opleiding af en is nu aan de slag als timmerman bij Trebbe. Elke dag met je handen werken, de buitenlucht en altijd verschillende werkzaamheden uitvoeren; dat is waarom Leon voor het timmervak koos. Een gemiddelde werkdag is dan ook moeilijk te beschrijven, want elke dag is anders vertelt de timmerman. “De ene dag ben je met de kozijnen bezig en de andere dag juist weer met de dakconstructie.” De reden waarom Leon bij Trebbe is gebleven? “De collega’s en het werk zijn leuk. Daarnaast hangt er altijd een goede sfeer, daardoor heb ik het goed naar mijn zin hier. Verder word je als leerling ook overal goed bij betrokken. Zo leer je het vak én je collega’s goed kennen. Binnen Trebbe heb ik dan ook het timmervak geleerd en heb ik al aan vele mooie projecten gewerkt. Ik ben begonnen op de bouw Weids Wonen in Dronten, heb vervolgens gewerkt bij een aantal projecten in Almere en bij het project Buitenoord Wageningen. Op dit moment zit ik in Vierhouten, waar we een Heppie hotel bouwen voor stichting Het Vergeten Kind. Een supermooi project midden in het bos. Die leuke projecten zijn nog een reden om bij Trebbe te blijven”, sluit de timmerman af.

Traineeship
1170×640 DJI_0229 Weids Wonen, Dronten
Weids Wonen, Dronten Weids Wonen, Dronten
default Buitenoord, Wageningen
Buitenoord, Wageningen Buitenoord, Wageningen
5fc7addd4e346_hotel-heppie-veluwe Hotel Heppie, Vierhouten

Coördineren, netwerken en stimuleren

Jonge mensen enthousiasmeren en de kans geven om kennis te maken met hun toekomstige vak: dat is het doel van Trebbe. Als erkend leerbedrijf met zestien leermeesters en vele (hoofd)uitvoerders met ruime ervaring, begeleidde Trebbe het afgelopen jaar meer dan twintig leerlingen op de bouwplaatsen. Ook Harrie Kwakkel vervult hierin een mooie rol. Al zo’n vijftien jaar is hij de leerlingcoördinator binnen Trebbe, een taak die hij naast zijn dagelijkse werkzaamheden op zich neemt. Als leerlingcoördinator staat hij in nauw contact met de leermeesters en is hij de contactpersoon voor alle samenwerkingsverbanden die Trebbe heeft. Deze samenwerkingsverbanden met opleidingsverenigingen bestaan uit een groot netwerk door heel Nederland. “Werken met de jeugd is iets wat ik graag doe. Onze leerlingen lopen mee met vaklieden om zo het vak écht te leren. Ik vind het prachtig om te zien hoe de jongeren zo kennis maken met de bouw en hoe ze doorgroeien in het vak. Als leerlingcoördinator ben ik bijvoorbeeld elke drie weken aanwezig bij het overleg van de projectleiders over de bouwplaatsbezetting en overleg ik onder andere of we leerlingen een plek kunnen bieden op een bouwlocatie bij hen in de omgeving. Hiervoor heb ik dan ook weer veel contact met de opleidingsverenigingen. Onze intentie is dat iedere leerling timmerman begeleid wordt door een leermeester, dat is nog wel eens puzzelen. Daarom sta ik ook veel in contact met onze eigen vakmensen om ze te stimuleren en motiveren in en voor het leermeesterschap. Zelf ben ik ook jaren leermeester geweest en weet ik hoe leuk het is om leerlingen te begeleiden”, vertelt Harrie.

Leerlingen begeleiden en iets bijleren

Sinds vijf jaar is John Schonewille leermeester bij Trebbe. Als maatvoerder bij Verbouw & Beheer neemt hij regelmatig leerlingen mee om ze de fijne kneepjes van het vak te leren. John: “Een oud-collega die leermeester was, ging met pensioen. Toen werden wij gemotiveerd om het stokje over te nemen. Zodoende ben ik in het leermeesterschap gerold, iets wat ik nog steeds met veel plezier doe. Leerlingen kunnen eerst bij ons de kunst afkijken en daarna kunnen ze zelf aan de slag, dat is leuk om te zien. Daarnaast is het altijd gezellig om die jonge knapen bij je te hebben en om ze iets te kunnen leren, zo blijf je zelf ook een beetje bij de tijd. ;)” Leermeesters binnen Trebbe volgen altijd een driedaagse cursus om een erkend leermeester te worden. Als leermeester begeleiden ze de leerlingen op de bouwplaats, bij materieeldienst of in de timmerfabriek. Ook krijgen ze toegang tot de digitale trajectmap van de leerlingen. Hierin houden ze de voortgang bij en beoordelen ze de leerlingen. Ook staan ze altijd paraat voor vragen. Zo is de grootste les van oud-leerling Leon dat je alles kan en mag vragen. “Als je iets niet snapt of als je meer wil weten dan kan je het altijd vragen. Iedereen is behulpzaam en wil je iets verder uitleggen. Dat is heel fijn als leerling.” Zo bouwt Trebbe iedere dag aan geluk, ook met jongeren.

Wil jij ook stagelopen bij Trebbe?

Deel deze held op social media