Maak kennis met

Alex Scholten

Terugblikken met een goed gevoel

Maandag 2 september 1996 was de eerste werkdag van Alex Scholten bij Trebbe in Zwolle. En sinds twee jaar werkt de 52-jarige Alex weer in Zwolle, dit keer als projectmanager bij het kenniscentrum Utiliteit. Tijdens zijn loopbaan bij Trebbe is Alex een paar keer van functie veranderd en dat betekende ook dat Alex switchte tussen de vestigingen in Zwolle en Enschede. Alex kijkt daar met een goed gevoel op terug. “Ik ken daardoor veel collega’s en leg gemakkelijk contact met hen. Bovendien hielden de wijzigingen mijn werk interessant en zorgen ze ervoor dat je steeds jezelf weer opnieuw uitvindt. Daarom is het eigenlijk ook mijn advies voor iedereen.”

Na HTS eerst werkvoorbereider

Na zijn HTS-opleiding Bouwkunde in Zwolle ging Alex als werkvoorbereider aan de slag. Eerst korte tijd bij een kleine aannemer, daarna bij een grote landelijke bouwer. “Ik werkte op een bouwplaats in Amersfoort en ik woon in Hardenberg, dus na een paar jaar heen en weer reizen wilde ik graag wat dichter bij huis werken. Na een sollicitatiegesprek met een Trebbe-directeur werd ik bij Trebbe aangenomen. Op zich was het wel bijzonder dat ik overstapte, want de beide bedrijven namen bijna nooit een werknemer van elkaar over. Dat was een soort ongeschreven regel.”

Kantoorfoto's - Bouwbedrijf Trebbe in Enschede - © Fotografie: Martin Hogeboom
Unive3

Nuchterheid

Bij Trebbe kwam Alex als werkvoorbereider terecht in de keet op de bouwplaats van het nieuwe Univé-kantoor in Zwolle. “De nuchterheid van Gerard was een verademing en ook vond ik het fijn bij Trebbe dat ik vooral inhoudelijk met mijn werk bezig was ten opzichte van de formaliteiten bij de vorige werkgever. Zo bestond het kwaliteitssysteem bij Trebbe maar uit een paar formulieren en ik was een hele map gewend. Bovendien mocht ik bij Trebbe mijn tijd en werkzaamheden veel zelf invullen. Dat vertrouwen en die vrijheid en de daarbij horende korte lijnen maakten het prettig werken bij Trebbe. En dat is nog steeds zo. Trebbe is een platte organisatie, door de laagdrempeligheid loop je bij iedereen binnen.”

Overstap naar projectontwikkeling

Na anderhalf jaar werkvoorbereiding besloot Alex om bij de directeur langs te gaan voor een andere functie. Alex kreeg als optie de afdeling Projectontwikkeling (PO) in Enschede aangeboden. “Ik begon op ons hoofdkantoor als projectvoorbereider. Dat betekende dat ik de projectontwikkelaars moest assisteren en dat ik het vak van hen leerde. En dat ging goed want een jaar later werd ik als projectontwikkelaar overgeplaatst naar Zwolle. Deze vestiging had toen veel ontwikkelingsprojecten in Almere en de Trebbe-directie had besloten dat de projectontwikkelaars dichter bij de productie in Zwolle moesten werken. Tot aan het begin van de crisis in najaar 2009 heb ik op kantoor in Zwolle gewerkt.”

Projectlijder met een lange ‘ij’

Tijdens deze jaren in Zwolle heeft Alex een tijdelijke misstap gemaakt in zijn carrière. “Ik was een aantal jaren projectontwikkelaar, maar het bouwen trok me nog steeds dus ik wilde graag projectleider worden. Ik kan wel zeggen dat ik een ‘projectlijder’ ben geweest, want het was ‘lijden’ in plaats van ‘leiden’. Mijn eerste project was Gewild Wonen, een experimenteel project voor de WVA. In het kader van de Bouwexpo 2001 mochten de huurders en kopers zelf hun woningen indelen volgens het principe Wonen op Maat. Een ingewikkeld project met een harde deadline want koningin Beatrix zou met ons project de Bouwexpo openen. En daarna volgde een nog complexer project in bouwcombinatie midden in de binnenstad van Enschede: een tweelaagse parkeergarage van 60.000 m2, destijds de grootste ondergrondse garage van Nederland. Ook dit project leverde veel stress en slapeloze nachten op, er zijn grenzen en daarom trok ik aan de bel. Ik mocht weer terug naar PO en was blij dat dat kon bij Trebbe. Achteraf kan ik zeggen dat deze periode mijn grootste leermoment was bij Trebbe!”

Wil jij ook werken bij Trebbe?

Opwaartse stap door concepten

Door de crisis kwam Alex eind 2009 weer op ons kantoor in Enschede te werken. “Ik heb daar het opstarten van Trebbe Wonen meegemaakt en een paar jaar later is Trebbe begonnen met de concepten. Ik vind dat Trebbe door de omslag naar concepten en naar de kenniscentra echt een enorme opwaartse stap heeft gemaakt. Bovendien was het, ondanks de crisis, fijn dat alle PO-kennis bij elkaar zat want je leert dan ontzettend veel van elkaar. Ook ervaar ik het als positief dat Trebbe voortdurend om zich heen kijkt naar wat beter kan. En dan bedoel ik ook qua website, communicatie, KantineKennis en de infolunch, heel goed dat Trebbe op deze manier zichzelf ontwikkelt maar ook haar medewerkers laat ontwikkelen.”

Diversiteit in werkzaamheden

Alex beseft zich nu dat het best plezierig is om lang in een functie te werken. “De diversiteit van mijn werk blijft boeiend. Op het ene moment heb ik overleg met een architect en stedenbouwer over een markeringspunt in de stad en op een volgend moment houd ik me bezig met het feit of het trappenhuis spuitwerk krijgt of gesausd moet worden. Tijdens mijn werkdag zit ik vaak de ene helft van de dag in overleg met alle ex- en interne partijen die in het voortraject actief zijn, zoals de opdrachtgever, architect, bouwteamleden, leveranciers, onderaannemers, gemeente, showroom, calculator of projectleider. De andere helft van mijn dag besteed ik aan begrotingen, vergunningen, tekeningen, planningen en het beoordelen van andere stukken.”

Samen slimme oplossingen bedenken

Ook brengt Alex regelmatig een bezoek aan de bouwplaats. “Dat vind ik altijd leuk om te doen. Vooral omdat ik dan het gevoel heb dat ik ook iets heb mogen bijgedragen aan het project en dat mijn werk nuttig is. Ik heb nooit het gevoel dat ik iets overbodigs doe. En natuurlijk vind ik het altijd weer fijn als de opdrachtgever tevreden is of wanneer ik een werk mag afleveren aan een uitvoeringsteam. Samenwerken in een team is erg prettig. Je kunt je eigen ding doen en samen met de teamleden bedenk je slimme oplossingen. Dat is altijd de mooiste uitdaging!”

Deel deze held op social media