Maak kennis met

Bas

Technische-, commerciële- en juridische aspecten

Bas Hofman haalt zijn havodiploma en kiest voor de opleiding hbo-bouwkunde. Maar dit blijkt toch niet bij hem te passen. “Het was te veel gericht op techniek. Ik wilde van elk vakgebied iets leren, een mix van alles. Toen heb ik gekozen voor hbo bouwtechnische bedrijfskunde. Deze opleiding is breed en bevat zowel technische- als commerciële- als juridische aspecten.” Tijdens zijn afstudeerjaar komt er een eind aan de kredietcrisis die destijds speelt. “Maar na mijn afstuderen hadden we te maken met de naweeën van de kredietcrisis. De banen lagen niet voor het oprapen.” Toch kan hij aan de slag bij een klein bouwmanagement en vastgoed adviesbureau.

Cobouw top 50

Bas werkt bij een klein bouwmanagement en vastgoed adviesbureau, maar dit blijkt al snel geen goede match te zijn. “Ik besloot na te denken over wat ik nu echt wilde. Ik wilde werken bij een bedrijf dat niet te groot, maar ook niet te klein was. Daarnaast wilde ik graag bij een ontwikkelende bouwer werken.” Bas bekijkt de Cobouw top 50 en gaat op zoek naar een bedrijf dat wel bij hem past. In die top 50 staat een ontwikkelende bouwer die hem aanspreekt, namelijk Trebbe. “Ik bekeek de vacatures en zag dat de vacature ‘projectontwikkelaar’ openstond.” Door middel van een brief reageert hij op deze vacature. En met succes: hij wordt uitgenodigd voor een gesprek. “Dit had ik niet verwacht, want in de vacature stond dat Trebbe op zoek was naar iemand met veel ervaring. Ik had nog maar net mijn opleiding afgerond en ik had nog niet zoveel praktijkervaring.” Maar ondanks dat, klikt het tijdens het eerste gesprek gelijk tussen Bas en Trebbe. “Het was een fijn, maar vooral persoonlijk gesprek. Pas tijdens het tweede gesprek ging het over de inhoud van de functie.” Bas wordt aangenomen als junior projectontwikkelaar. Na ruim twee jaar maakt hij de stap naar projectontwikkelaar.

Noordwijkerhout 1
Noordwijkerhout 2

De spil in het proces

Wat Bas zijn werk leuk maakt is afwisseling: “Geen één dag is hetzelfde. Ik kan aan het begin van de week een planning maken, om vervolgens aan het eind van de week te concluderen dat de week totaal anders is gelopen dan gepland. Dat komt omdat ik overal tussen zit, qua samenwerkingen en projecten.” Hij is de spil in het proces. “Dat is wat mijn werk leuk maakt, want je hebt met iedereen contact, zowel intern- als extern. Maar in deze dynamiek zit ook gelijk de uitdaging. Je hebt namelijk contact met verschillende disciplines. Uiteindelijk moeten alle neuzen wel dezelfde kant op staan.”

Véél samenwerken

Als projectontwikkelaar bestaan Bas zijn werkdagen voornamelijk uit samenwerken met zowel interne- als externe contacten. “Vaak werk ik intern samen met onder andere de projectdirecteur, projectmanagers- en kopersbegeleiders. Extern heb ik contact met juristen, makelaars, architecten, reclamebureaus, gemeenteambtenaren en omwonenden. Deze samenwerkingen en overleggen gaan in deze tijd natuurlijk voornamelijk online, wat erg jammer is omdat het op deze manier minder persoonlijk is. Daarnaast ben ik nu een stuk minder onderweg als voorheen.”

Grote sociale factor

Wat Bas kenmerkend vindt aan Trebbe is het feit dat het een persoonlijk bedrijf is. “De sociale factor is groot bij Trebbe. De persoon staat echt centraal.” Naast de sociale factor, is vrijheid volgens Bas ook kenmerkend. “Je krijgt hier veel vrijheid en mag grotendeels je eigen werkwijze invullen. Er zijn meerdere wegen, en in dit geval werkwijzen, die naar Rome leiden. Dat werkt voor mij erg prettig. Net zoals de platte structuur die hier heerst. Je kan en mag met iedere vraag overal binnenlopen. In mijn ogen maken deze kenmerken Trebbe uniek.”

Wil jij ook werken bij Trebbe?

Opleidingen en ambities

Elk jaar voert Bas een functioneringsgesprek met zijn leidinggevende. “In deze gesprekken kan ik alles op tafel leggen. Er wordt dan ook naar mijn ambities gevraagd.” Bas is nog geen jaar werkzaam bij Trebbe als hem de opleiding ‘Projectontwikkeling nieuwe stijl’ aangeboden wordt. “Trebbe vond dat deze opleiding bij mij paste en gaf mij direct de kans op in te stappen. Ik was deze opleiding zelf ook al een keer tegengekomen, maar toen vond ik het nog te vroeg. De opleiding volgde ik gemiddeld een halve dag per week. Na ruim anderhalf jaar heb mijn diploma gehaald.” De functie ‘projectontwikkelaar’ bevalt Bas erg goed. “Dit is écht mijn ding. Ik wil vooral veel blijven leren. En die kans krijg ik hier, elke dag weer. De ambitie die ik heb is om steeds grotere en complexere projecten op te pakken. En uiteindelijk Nederland weer een stukje mooier en duurzamer maken.’

Van niks naar 700 woningen

Waar Bas het meest trots op is? “Dat mijn collega’s en ik de grootste tender tot nu toe binnen Trebbe gewonnen hebben. Namelijk 700 woningen in Noordwijkerhout. Dit fantastische project biedt een enorme diversiteit aan voor woningen voor de regio; van sociale huur tot aan villa’s. We ontwikkelen hier echt een woonwijk die een nieuw impuls aan Noordwijkerhout en omgeving gaat geven. Vanaf de ontwikkeling tot aan de oplevering ben ik betrokken bij dit project. Dat is toch fantastisch!”

Deel deze held op social media