Maak kennis met

Bert Bakker

Neem de tijd voor de juiste beslissing

Bert heeft een interessante route van opleidingen doorlopen. Na de middelbare school via de LTS en de MTS naar het HBO. Allemaal bouwkunde dus een stevige basis is bij Bert gelegd. “Ik wilde iets met bouw doen omdat het maken en creatief bezig zijn mij altijd heeft aangesproken.” Tijdens zijn HBO loopt Bert stage als assistent-uitvoerder op de nieuwbouw van het Dr. Aletta Jacobs College in Hoogezand. Een project van Trebbe. En zo zijn de eerste contacten gelegd. “Ik had het daar ontzettend naar mijn zin en heb er veel geleerd van de hoofduitvoerder. De belangrijkste les is wel dat je altijd de tijd moet nemen om verschillende oplossingen tegen elkaar af te wegen. Alleen dan kun je de beste keuze maken.”

Er gaat niets boven Groningen

Bert studeert af en besluit bij Trebbe te solliciteren. “Ik heb er met plezier stage gelopen. Ik  vind de onderlinge omgang heel erg prettig. En het familiebedrijf spreekt me aan, je kent elkaar goed en bent geen nummer.” Bert wordt aangenomen en gaat het eerste jaar aan de slag als werkvoorbereider bij de nieuwbouw van het appartementencomplex Dinkelpark in Groningen. “Daar heb ik weer hele andere dingen geleerd dan tijdens mijn stage. Vooral de tunnelbekisting vond ik interessant”, blikt Bert terug.

UMCG1
UMCG

UMCG; de oudste opdrachtgever van Trebbe

Na een jaar Dinkelpark gaat Bert aan de slag voor de oudste opdrachtgever die Trebbe heeft; het UMCG. Al sinds 1936 werkt Trebbe voor het UMCG. Als werkvoorbereider werkt hij vanuit de bouwcombinatie BAM/Trebbe dagelijks aan het toekomstbestendig maken en houden van dit Universitair Medisch Centrum. Bert calculeert, werkt aan tenders, verzorgt de werkvoorbereiding, koopt materiaal en onderaannemers in, is betrokken bij de uitvoering en heeft het laatste jaar onder begeleiding ook een deel van de projectleiding op zich genomen. “De breedte van mijn functie maakt mijn werk heel uitdagend. Het is interessant om van A tot Z betrokken te zijn bij je projecten en die van begroting tot oplevering mee te maken. Ook vind ik het fijn om te weten hoe het project is verlopen in tijd, kwaliteit en financieel. Daar leer ik van en weet ik hoe ik het een volgende keer nog beter kan doen. De vrijheid die ik vanuit Trebbe krijg om mijn werk te doen is voor mij belangrijk en draagt eraan bij dat ik mij telkens verder kan ontwikkelen in mijn werk.”

Van bunker tot bioscoop

Juist uit de werkzaamheden in, om en aan het UMCG haalt Bert veel voldoening. “De afwisseling en de bijzondere vragen maken dat geen dag hetzelfde is.” Bert heeft al verschillende bijzondere projecten gerealiseerd. “We bouwen bunkers, ruimtes voor CT-scans met heel veel lood erin. En we hebben oudere bunkers, die Trebbe ooit gebouwd heeft weer gerenoveerd. Maar we hebben ook een datacenter nieuw gebouwd met een TUV-certificering, dat was toen echt uniek in Nederland. Je komt echt van alles tegen van operatiekamers tot een bioscoop voor jonge patiënten. Het is heel eervol werk.” De uitdaging is volgens Bert om de projecten zo goed en snel mogelijk te realiseren zonder dat het primaire proces van het ziekenhuis daar hinder van ondervindt. “De patiënt heeft altijd voorrang. Dat vraagt wel flexibiliteit, inlevings- en organisatievermogen. En een intensieve samenwerking met de opdrachtgever en alle bouwpartners. Het kan voorkomen dat we werkzaamheden buiten kantooruren of in het weekend moeten verrichten. Het is mooi als we een klus weer zorgeloos weten te klaren.”

Wil jij ook werken bij Trebbe?

Snel schakelen

Een gemiddelde werkdag heeft Bert niet, de werkzaamheden lopen zeer uiteen. Op hoofdlijnen houdt Bert zich bezig met het calculeren, de werkvoorbereiding, inkoop, coördinatie van de projecten en overleg met de opdrachtgever, bouwpartners en collega’s. Daarnaast houdt Bert zich ook bezig met aanbestedingen en tenders. “Dat doen we altijd met een team en het maakt me echt trots als we een project scoren.” En er komt regelmatig een spoedklus tussendoor. “Ook die lopen weer uiteen. Nu hebben we een aanvraag liggen voor het aanpassen van een balie. Dan gaan we direct schakelen om het zo snel mogelijk in orde te maken. Maar het kan ook maar zo zijn dat we een ruimte voor een CT-scan moeten aanpakken. Dan geeft het mij wel voldoening als we dat heel snel doen, zodat er ook weer snel patiënten geholpen kunnen worden.”

Geen werk zo eervol als voor een ziekenhuis werken

Het snel schakelen is volgens Bert nog beter mogelijk doordat het kantoor gevestigd is op het terrein van het UMCG. “Ik zit daar met nog vier collega’s, een projectleider, twee uitvoerders en een aankomend werkvoorbereider. We hebben een gezellige club met mensen. En elke vrijdag sluiten we samen de week af met een lekkere snack. Een traditie die al jaren oud is.” Om het werken voor het UMCG leuk te vinden moet je volgens Bert wel over een aantal eigenschappen beschikken. “Je moet een teamspeler zijn, we werken écht samen. Flexibiliteit, inlevingsvermogen en creativiteit zijn ook belangrijk. We moeten constant op zoek naar de beste oplossing voor het ziekenhuis én de patiënt. En je moet de afwisseling in de werkzaamheden leuk vinden. Maar je krijgt er ontzettend veel voor terug, betrokkenheid van begin tot eind bij je projecten, mooie samenwerkingen en in mijn ogen is er geen werk zo eervol als het werken voor een ziekenhuis.”

Deel deze held op social media