Maak kennis met

Edwin Heikens

Technische maakbaarheid interessant

Edwin had op de middelbare school maar één doel. Architect worden. Dat maakte dat hij na de middelbare school koos voor mbo bouwkunde om daarna door te gaan voor hbo bouwkunde, met als specialisatie architectuur. Maar hij wisselt na het eerste jaar van specialisatie. “Ik kwam er tijdens de eerste fase achter dat ik technische maakbaarheid interessanter vind dat het esthetische aspect. Ik stopte met architectuur en ging door met algemeen bouwmanagement.”

Afwisseling is waardevol

Edwin besluit om naast zijn studie parttime te blijven werken als werkvoorbereider bij een bouwer in Groningen. Via verschillende bedrijven bouwt Edwin aan zijn netwerk in het noorden. Niet onverdienstelijk want hij wordt verschillende keren benaderd om ergens te komen werken op momenten dat Edwin ook moest of wilde wisselen van werkgever. Via verschillende functies en bedrijven start Edwin in 2007 bij een bouwcombinatie waar Trebbe onderdeel van is en gezamenlijk gebouwd wordt aan het UMCG.  “Ik werkte daar als werkvoorbereider aan het UMCG. Maar fungeerde ook als vliegende keep voor andere projecten van Trebbe en de andere bouwer uit de bouwcombinatie. Zo werkte ik voor Trebbe aan de renovatie van het Noorderpoort College in Groningen, de nieuwbouw van het Alfa-College en de vernieuwbouw van het Enexis-kantoor in Zwolle. En heb ik zowel calculatie als werkvoorbereiding. De afwisseling in de projecten voor de verschillende bedrijven heb ik als heel waardevol ervaren. Ik ben daardoor breed inzetbaar en heb daar heel veel van geleerd.”

Enexis Projectleider uMCG
Noordpunt UMCG Projectleider

Van wisselingen naar terug op de oude stek

De jaren verstrijken en Edwin is toe aan een volgende stap. Hij wil projectleider worden. Omdat daar binnen de bouwcombinatie op dat moment geen ruimte voor is, besluit hij bij een ander bedrijf aan de slag te gaan. “Ik heb het wel altijd jammer gevonden dat ik weg ben gegaan. Ik werkte graag bij Trebbe. Het is een open bedrijf met enthousiaste en betrokken collega’s.” Na een klein jaar krijgt Edwin de kans om als projectleider weer bij de bouwcombinatie aan de slag te gaan. In een nieuwe functie terug op de oude stek in Groningen. Terug bij het team UMCG. Een team dat Edwin omschrijft als een heel tof team. “We zijn hecht en recht voor zijn raap. Wij draaien niet om de hete brij heen. Samen werken we hard, maar er is ook ruimte voor humor en er zijn weinig dingen die we niet met elkaar bespreken.”

Met fluwelen handschoenen

Door de grote variatie aan werkzaamheden heeft Edwin niet echt een gemiddelde werkdag. “We beginnen in Groningen tussen 7.15 uur en 7.30 uur en eindigen rond 16.45 uur. Mijn dag bestaat hoofdzakelijk uit overleggen met heel veel verschillende partijen zoals de opdrachtgever, het projectteam, onderaannemers, bouwpartners en gebruikers van het ziekenhuis. Daarnaast hou ik me bezig met administratie, inkoop en we kijken heel goed hoe we onze bouwplaatslogistiek zo efficiënt mogelijk kunnen inrichten, waardoor we de overlast tot een minimum kunnen beperken.” De variatie in zijn werk daar haalt Edwin de meeste voldoening uit. En het meest uitdagend vindt Edwin om werk uit te voeren in een bestaande omgeving waar de processen van de opdrachtgever altijd doorgaan. “Je kan en wil daar niet teveel overlast veroorzaken. Dat en de bouwplaatslogistiek pakken we dan ook met fluwelen handschoenen aan.”

Wil jij ook werken bij Trebbe?

Groots en meeslepend

Als we alle jaren bij elkaar optellen dan komen we op ruim elf jaar dat Edwin bij Trebbe werkt. Hij kan dan ook prima Trebbe typeren. “Trebbe laat zich kenmerken door de open, nuchtere en betrokken sfeer. Ik denk dat je dat nog het best kan omschrijven als een familiegevoel.” In de periode dat Edwin bij Trebbe werkt heeft hij ook een grote variatie aan projecten gerealiseerd. “Toch steken er wel twee met kop en schouders bovenuit.” De eerste die Edwin noemt is het Noordpunt UMCG in Groningen. “Dat was mijn eerste project en groots in alles. In omvang, in variatie en in hoogte. Twaalf lagen met een parkeergarage, laboratorium, patiëntenzorg, kantoor- en onderwijsvoorzieningen. Daar heb ik echt veel geleerd en heel veel mensen leren kennen die ik tot op de dag van vandaag nog spreek.” Een ander project waar Edwin meer dan tevreden op terugkijkt is het Enexis-kantoor in Zwolle. “Dat was een project waar het gehele bouwproces vlekkeloos verliep en we met z’n allen de schouders eronder zetten. De sfeer tijdens dat project was fantastisch. We hebben een prachtig gebouw gerealiseerd dat ontzettend duurzaam is en we verschillende nieuwe ontwikkelingen zoals BIM en BREEAM hebben ingezet. Iedereen kijkt ook tevreden terug op dit project van bouwpartner tot opdrachtgever.”

Trots op terugkeer

En als we Edwin dan vragen naar waar hij het meest trots op is in zijn loopbaan dan hoeft hij niet lang na te denken. “Ik ben er toch wel trots op dat ik benaderd ben voor de functie van projectleider bij Trebbe en in de bouwcombinatie. Een mooi compliment. En ik kan met deze stap direct verder werken aan mijn ambitie; verder bouwen aan het ziekenhuis van toekomst en daarmee me verder ontwikkelen in het mooie vak van projectleider.”

Deel deze held op social media

Vince Williams Authentic Jersey