Maak kennis met

Eric van der Ploeg

Logische keuze

De keuze voor een opleiding in de bouw was voor Eric vrij simpel. Zijn vader had een bedrijf dat chalets bouwde en Eric liep al van jongs af aan daarin mee. Na de middelbare school doorloopt Eric diverse bouwgerelateerde opleidingen, MTS bouwkunde, een calculatie- en uitvoerdersopleiding, bouwprojectmanagement het komt allemaal voorbij. “Toen ik net begon met werken wilde ik leidinggevende in de uitvoering worden,” blikt Eric terug. Zo gezegd, zo gedaan en hij bekleedt verschillende functies in de uitvoering op de bouwplaats. Na verloop van tijd ziet hij de uitdaging minder in de uitvoering en maakt de stap naar kantoor. Eric werkt op dat moment bij een kleiner bedrijf waar hij projecten van begin tot eind onder zijn hoede kan nemen. “Ik deed de calculatie, werkvoorbereiding, inkoop en projectleiding. Een hele afwisselende functie.”

Nieuwe stap

Toch blijft het kriebelen bij Eric. Hij wil aan de slag bij een groter bedrijf. “Ik was toe aan een nieuwe stap. En ik was op zoek naar een bedrijf waar andere ontwikkel- en doorgroeimogelijkheden waren.” Eric schrijft zich in bij een werving- en selectiebureau. Na een korte tijd wordt Eric gematcht met Trebbe. “Ik kende Trebbe al wel, mijn vorige werkgever participeerde in een bouwcombinatie waar Trebbe ook onderdeel van uitmaakte. Ik had altijd een goede indruk van hen.”

188 app Arnhem
Koningsdaal Nijmegen

Hart verloren

Eric gaat aan de slag als projectleider nieuwbouw. “Ik werd echt positief verrast door hoe Trebbe bepaalde zaken aanpakt. Een concreet voorbeeld daarvan is de manier hoe Trebbe omgaat met ketensamenwerkingen.” Na twee jaar maakt Eric de switch naar BestaandWonen. Daar is hij eveneens projectleider, maar er zijn wel afspraken gemaakt over doorgroeimogelijkheden. “Ik heb mijn hart wel verloren aan de renovatiewerken. Deze had ik bij mijn vorige werkgever al veel onder handen.” Volgens Eric biedt juist renovatie en grootschalig onderhoud onnoemelijk veel uitdaging. “Je weet nooit wat je tegenkomt als je begint in een woning. Je hebt te maken met de omgeving en bewoners die er ook tijdens de werkzaamheden zijn. De organisatie van de projecten is echt een ontzettende uitdaging.” En de ontwikkelingen in relatie tot verduurzaming en de energietransitie spreken hem aan. Volgens Eric is het conceptueel denken de uitdaging aankomende tijd. Dit betekent de standaardisatie van producten en vooral van processen.

Invloed

Vorig jaar maakte Eric de stap van projectleider naar hoofd productie BestaandWonen. Samen met de adjunct-directeur BestaandWonen is hij verantwoordelijk voor de dagelijkse aansturing van BestaandWonen. “Ik ben verantwoordelijk voor de financiële en de uitvoerende kant, dit betekent dat ik de afdeling calculatie, werkvoorbereiding, projectleiding, woonconsulenten en uitvoering aanstuur. Het mooie aan deze functie is dat ik nu invloed heb op de processen die we doorlopen. En dat ik alle vrijheid krijg om de juiste mensen aan het team te koppelen, die ook écht goed bij het team passen.” Juist het aannemen van passende mensen is belangrijk voor het team BestaandWonen. “Het komt voor dat we ‘nee’ zeggen tegen mensen die ongetwijfeld heel goed zijn in hun vak, maar minder passen bij het team.” Het team is wel het mooiste aan BestaandWonen vindt Eric. “Ik zie echt een hecht team dat elkaar verder wil helpen.”

Continu optimaliseren

De dagelijkse werkzaamheden van Eric zijn lastig te vatten omdat ze zo divers zijn. “Een gemiddelde werkdag is er niet echt. Wel kijk ik dagelijks naar de stand van de projecten en of de personeelsplanning nog klopt. Daarnaast ben ik verantwoordelijk voor de processen die ertoe leiden dat een werk in uitvoering gaat en uiteindelijk op een juiste manier wordt opgeleverd. Eigenlijk zijn we die processen continu aan het optimaliseren.”

Wil jij ook werken bij Trebbe?

Ruimte om een eigen pad te bewandelen

Het mooiste aan Trebbe vindt Eric de vrijheid en flexibiliteit die hij bij Trebbe krijgt. “Ik vind het prachtig dat je nog een eigen pad binnen Trebbe kan bewandelen. Dit geldt voor je werkzaamheden en voor je persoonlijke ontwikkeling. Dit betekent overigens niet dat je alles maar in je schoot geworpen krijgt. Je moet wel zelf je kansen zien en pakken.” Met die kansen pakken en zien doelt Eric ook op de ontwikkelmogelijkheden binnen Trebbe. “Je krijgt echt alle ruimte om je ambitie waar te maken.” Wat dan de ambitie is van Eric, daar hoeft hij niet lang over na te denken. “De komende jaren wil ik blijven doen wat ik nu doe en ervoor zorgen dat BestaandWonen een nog beter geoliede machine wordt.

Trots

In de drieënhalf jaar tijd dat Eric bij Trebbe werkt, heeft hij twee verschillende functies bekleedt en een veelheid aan projecten gerealiseerd, in zowel nieuwbouw als bestaande bouw. Het meest trots is Eric dan toch wel op Koningsdaal in Nijmegen als het om nieuwbouw gaat. “Het werk was technisch uitdagend en ik denk dat we er echt in zijn geslaagd om een goede woonwijk met aanzien te realiseren. Als je er nu doorheen loopt heb je het gevoel dat het er al jaren staat.” Als het gaat om bestaande bouw dan steekt daar ook voor hem een project met kop en schouders bovenuit. “De renovatie van 188 appartementen in Arnhem. Een aantal panden heeft een monumentale status. En technisch was het project ook uitdagend omdat geen appartement hetzelfde was.” Toch zijn het niet de projecten waar Eric het meest trots op is. “Ik ben echt ontzettend trots op de collega’s van BestaandWonen en dat het lukt om een heel hecht team te organiseren.”

Deel deze held op social media