Maak kennis met

Erik-Jan Geerlings

Erik-Jan werkt 25 jaar bij Trebbe, als timmerman. Ooit begon hij bij Trebbe op een bouwplaats in Holtenbroek én precies 25 jaar later werkt hij opnieuw in Holtenbroek. In de tussenliggende jaren heeft hij heel wat meegemaakt, heel veel projecten gerealiseerd en veel geleerd en daarover vertelt hij zelf.

Twee rechterhanden

Na de middelbare school kiest Erik-Jan voor de lts. “Ik wist niet goed wat ik wilde worden, dus koos ik voor een bredere opleiding.” Naast zijn school heeft Erik-Jan verschillende bijbanen. Hij begon in een keramiekbedrijf, ging later naar een fabriek in Nijverdal en toen diende de dienstplicht zich aan. “Ik ging 14 maanden bij de luchtmacht en heb een geweldige tijd gehad.” Erik-Jan keerde terug bij de fabriek, maar ging na enige tijd aan de slag bij een keukenbedrijf. Dit bedrijf deed in exclusieve keukens, maatwerkmeubilair en interieurbouw. Het was Erik-Jan zijn eerste kennismaking met en stap richting het timmervak. “Ik bleek twee rechterhanden te hebben, want het timmeren leerde ik snel.” Het blijkt ook een keuze te zijn, die beslissend is voor de loopbaan van Erik-Jan.

De cirkel na 25 jaar weer rond; begonnen in Holtenbroek en dit jubileum in Holtenbroek

Na een jaar of tien is Erik-Jan wel toe aan een nieuwe uitdaging. Toevallig vraagt zijn schoonvader of hij niet in de timmerploeg ‘Timmer’ wilde, er was daar een plek vrijgekomen. Dat lijkt Erik-Jan wel iets, het leidt ertoe dat hij 25 jaar geleden met zijn schoonvader meeging naar Holtenbroek Zwolle voor een gesprek met de uitvoerder. “Dat gesprek verliep goed, ik kon vrijwel direct aan de slag met de realisatie van twee appartementengebouwen in Holtenbroek.” En zo is eigenlijk de cirkel weer rond, want precies 25 jaar later is Erik-Jan aan het werk in Holtenbroek Zwolle en werkt hij aan de renovatie van woningen. In die 25 jaar die zijn verstreken heeft Erik-jan altijd als timmerman gewerkt, maar zijn werk is allerminst altijd hetzelfde geweest.

Erik-Jan1
wc de eglantier

Complexe en uitdagende werken in de utiliteit

“Ik heb heel veel bijzondere en aparte werken gemaakt, in de nieuwbouw en in de renovatie”, blikt Erik-Jan terug. Erik-Jan begon dus in Holtenbroek met de bouw van twee appartementencomplexen maar is langere tijd in de complexe utiliteitsbouw aan de slag geweest. “Ik heb meegebouwd aan een Tbs-kliniek in Balkbrug, de vrouwengevangenis in Zwolle en de nieuwbouw en renovatie van de Rechtbank in Zwolle. Je zou bijna zeggen dat ik wel iets met justitie heb”, concludeert hij lachend. Ook kijkt Erik-Jan met plezier terug op de bouw van het Alpha College in Hardenberg. “Dat vond ik echt een heel mooi werk om te maken, omdat er heel veel stelwerk voor ons zat. Ik ben daar wel een jaar of twee aan het werk geweest want na de school realiseerden we er ook nog appartementen.” Ook heeft Erik-Jan veel projecten op de campus van de UT in Enschede gerealiseerd. “Die utilitaire werken waren echt mooie, complexe werken.”

De overstap naar bestaande bouw

Een aantal jaren geleden kon Erik-Jan de overstap maken naar de renovatie en groot onderhoud van woningen. “Dat sprak me ontzettend aan. Binnen dit werk vind ik ook echt alles mooi om te doen. Het is wel een soort roeping.” Als we Erik-Jan dan vragen wat hij precies zo mooi hieraan vindt, dan is dat juist het totaalplaatje volgens hem. “Dit is niet te vergelijken met de nieuwbouw. Ik vind de vrijheid die we hier hebben heel prettig. Het contact met de bewoners vind ik leuk om te doen en je ziet ook gelijk voor wie je het doet. Je hebt heel snel een band met de bewoners omdat je van begin tot eind contact met hen hebt.” Maar ook het team waarmee Erik-Jan samenwerkt maakt dat hij met veel plezier naar zijn werk gaat. “We werken als team nu zo’n vier jaar samen en we zijn heel erg goed op elkaar ingespeeld. Dat maakt dat het werk soepel verloopt en er heerst een hele fijne werksfeer.” Het team waar Erik-Jan onderdeel van is, startte vier jaar geleden met de renovatie van woningen in Vriezenveen, vervolgens waren ze twee jaar te vinden in Meppel en tot de lente van dit jaar verduurzaamden ze woningen boven een winkelcentrum in Apeldoorn. “Dat was ook echt een bijzonder project. De woningen lagen boven winkels. Wij deden daar alles over de steigers, we hoefden helemaal de winkelstraten niet meer door. Dat was door de logistiek echt een uitdagend werk.”

Wil jij ook werken bij Trebbe?

Afwisseling, vrijheid en contact maken het werk

Dat geen enkele dag hetzelfde is, dat vindt Erik-Jan de charme van zijn werk. “We beginnen om half 8 in de ochtend. En iedere dag, aan het eind maak ik een ronde en ruim ik de omgeving op. Zo zorgen we ervoor dat we de omgeving altijd netjes en veilig achterlaten. Maar dat is ook eigenlijk het enige dat iedere dag hetzelfde is. We hebben dagelijks te maken met bewoners en dat maakt dat onze contacten heel erg afwisselend en altijd weer anders zijn.” Maar ook de werkzaamheden zijn iedere dag anders. “Je werkt hier in een bestaande omgeving en bestaande woningen. Geen enkele woning is meer hetzelfde doordat deze in de loop der jaren zijn gaan ‘werken’ en doordat er aanpassingen in de woningen zijn doorgevoerd, dat vraagt veel van mijn timmervakmanschap om iedere keer weer de juiste oplossingen te bedenken.” Maar ook in het dagelijkse werk komen ze weer verrassingen tegen. Zo moest er onlangs een steiger om een blok rijwoningen geplaatst worden. Dan kan het zijn dat er bijvoorbeeld bomen in de weg staan, die worden dan bij gesnoeid door Erik-Jan zodat de steiger geplaatst kan worden. Ook waardeert Erik-Jan de vrijheid die hij in zijn werk heeft. “De uitvoerder geeft aandachtspunten voor één dag of meerdere dagen aan mij door, maar ik plan mijn eigen werkzaamheden op dagniveau. Dat gaat natuurlijk ook in overleg met de bewoners, maar verder heb ik volledige vrijheid over hoe en wanneer ik mijn werkzaamheden uitvoer.”

Fluitend aan het werk

Erik-Jan werkt nu dus al 25 jaar bij Trebbe, als we hem vragen of het werken bij Trebbe hem goed bevalt hoeft hij niet lang na te denken. “Ik werk hier eigenlijk iedere dag met plezier. Trebbe is een goed bedrijf. Eigenlijk ben ik wel trots op Trebbe. Het bedrijf heeft altijd oog voor de eigen mensen. Als er iets is, staat er altijd wel iemand voor je klaar.” Ook is Erik-Jan trots op het team waar hij al vier jaar nauw mee samenwerkt. “We doen het écht met elkaar. We helpen elkaar verder en ook hier geldt; als er iets is, dan staan we allemaal voor elkaar klaar.” Het team waar Erik-jan in werkt, staat bekend om de verschillende snackdagen die ze hebben op de bouwplaatsen en ook in Zwolle doen ze dat weer volgens een min of meer vast rooster. “Op woensdag eten we hier shoarma, op vrijdag is het snackdag en zo af en toe tussendoor halen we ook nog wel iets lekkers op. Dat draagt ook bij aan een prettige sfeer binnen het team.” Volgens Erik-Jan is het helemaal niet moeilijk om ergens 25 jaar achter elkaar te werken. “Je moet zelf een beetje makkelijk in de omgang zijn en over een positieve instelling beschikken. Ik ga iedere dag fluitend aan het werk en als er iets spreken we het uit.” En de ambitie van Erik-Jan voor de komende jaren? “Die is simpel. Laat mij maar lekker zo doorgaan bij BestaandWonen en laat me maar lekker timmeren, dan heb ik het prima naar mijn zin.”

Deel deze held op social media