Maak kennis met

Erik-Jan Geerlings

Hart bij de renovatie

Erik-Jan Geerlings is vijftig jaar en werkt al 21 jaar met veel plezier bij Trebbe. Begonnen als timmerman in het team van een vaste hoofduitvoerder. In 2018 maakte hij de overstap naar BestaandWonen. “Mijn hart ligt bij renovatie. Het contact met de bewoners en het werken in een bewoonde woning daar zit voor mij de uitdaging.”

Twee rechterhanden

“Mijn hart lag niet altijd bij timmeren”, vertelt Erik-Jan. “Ik ben er bij toeval ingerold. Toen ik zestien jaar was, had ik op zaterdag een bijbaantje bij een keramiek fabriek. Toen ik klaar was met de opleiding, bood mijn werkgever mij een baan aan. Voor mij was dit een mooie kans want ik had geen plannen om door te studeren. Na een jaar maakte ik de overstap naar een kunstgrasfabrikant .Daar heb ik een paar maanden gewerkt als productiemedewerker en toen moest ik in dienst. Voor veertien maanden ging ik naar de luchtmacht. Via mijn oom kwam ik uiteindelijk terecht in de keukenbranche. Ik kon daar aan de slag als keukenbouwer. Ik moest het vak nog leren, maar ik had twee rechterhanden en had er alle vertrouwen in. Eenmaal aan het werk ontdekte ik dat het timmervak helemaal in mijn straatje paste. Wij maakten keukens en interieurs op maat; van ontwerp tot oplevering. Dit heb ik altijd met veel plezier gedaan.”

Lekker buitenwerken en mooie dingen maken

Na tien jaar was het tijd voor iets anders. “Ik was dertig jaar, had een jong gezin en ik wilde ’s avonds en in het weekend thuis zijn. Via mijn schoonvader, die ook bij Trebbe werkt, ben ik bij Trebbe terecht gekomen. Op verjaardagen had ik al veel positieve verhalen over Trebbe gehoord. Naast mijn schoonvader werkten ook mijn ooms, neven en zwager voor Trebbe. Uiteindelijk stelde mijn schoonvader me voor aan een hoofduitvoerder. Hij had nog plek in zijn ploeg. Zij waren net begonnen met een onderhoudsklus in de hoogbouw aan de Palastrinalaan in Holtenbroek. Ik kon meteen beginnen. Inmiddels ben ik allround timmerman en kun je me voor alle klussen inzetten. Wat ik zo prettig vind in ons vak is de vrijheid op de bouw. Lekker buiten werken en met je handen mooie dingen maken. Dat geeft mij voldoening.”

Erik-Jan
188 app Arnhem

Betrokken en samenwerken

Erik-Jan gaat elke bouwuitdaging aan, je maakt hem niet gauw gek. “Het allerbelangrijkste voor mij is betrokkenheid hebben met het werk, het met elkaar doen en plezier hebben”, vertelt Erik-Jan. “Elke ochtend stap ik dan ook met frisse zin in de auto op weg naar onze bouwplaats in Vriezenveen. Wij werken daar met een mooi team. Iedereen is goed op elkaar ingespeeld; medewerkers van Trebbe, de bouwpartners en de bewoners.

We overleggen en zorgen ervoor dat werk goed loopt, ook werkzaamheden stemmen we onderling af. Dit zorgt voor een goede planning, goede sfeer en een tevreden klant.

Bewoners geven ons ook terug dat er een goede sfeer is op de bouw.”

Afwisseling, improvisatie en communicatie

“Ik heb bewust voor BestaandWonen gekozen. Mijn hart ligt bij renovatie. Ik vind het contact met de bewoners leuk. Hoe ervaren zij de verbouwing terwijl zij er wonen en leven? Hoe kunnen we de werkzaamheden zo soepel mogelijk laten verlopen met zo min mogelijk overlast? Ons werk is zeer afwisselend en vaak moeten we improviseren. Niets is standaard en de bewoners kijken altijd met ons mee. De uitdaging zit hem dan ook in de communicatie met de bewoners. Hier komt mensenkennis, inschattingsvermogen en geduld bij kijken. Het Spijkerkwartier in Arnhem was zo’n project wat in dat opzicht grote uitdagingen met zich mee bracht en waar ik ook met trots op terug kijk. er zaten verschillende uitdagingen in dit project. De diversiteit van het werk, de beschikbaarheid van onze bouwpartners en de bewoners die we zo af en toe nog wel voor ons moesten winnen. Daar hebben we het als team echt samen gedaan: korte communicatielijnen, goede afstemming, samenwerken en vooral een goede sfeer onderling. Het was een langdurig proces en ingrijpend, ook voor de bewoners. Maar nu het klaar is mag het resultaat er zijn. Monumentale woningen die door vakmanschap klaar zijn voor de toekomst.”

Wil jij ook werken bij Trebbe?

Thuiswedstrijd

Erik-Jan werkt nu in Vriezenveen voor Mijande Wonen. “Voor mij is dit een thuis-wedstrijd. Lekker uitslapen. Geen files. Ik ben rond 7.15 uur op de bouw. We gaan eerst met zijn allen (schilder, asbestsaneerder, installateur) koffie drinken. Dat is gezellig, het is een goed begin van de dag. Om 7.30 uur starten we de werkzaamheden op en wensen we de bewoners een goedemorgen. Ik werk veel samen ‘mien vaste moat’ . Onze werkzaamheden verschillen per dag. Dat is juist zo fijn aan ons vak. Geen dag is voor ons hetzelfde. Ons werk bestaat uit koven maken, dakramen en vlieringen aftimmeren, bewoners bijstaan met verplaatsen spullen, hand- en spandiensten verlenen, vogelkasten maken, deuren en ramen afhangen, vloeren vervangen maar ook plafonds aanbrengen. In principe kan ik alles op renovatiegebied. Op vrijdagmiddag sluiten we met elkaar de week weer af. Vaak halen we dan ook wat lekkers bij de snackbar.”

Lekker timmeren

Na 21 jaar ervaring als timmerman heeft het vak weinig geheimen meer, toch is Erik-Jan nog lang niet klaar bij Trebbe. “Er valt altijd nog iets te leren. Binnenkort ga ik met het team ook weer een cursus volgen. Ook de diversiteit die BestaandWonen biedt, geeft mij voldoening. Het werken met bewoners en improviseren om in verschillende woonsituaties datgene te brengen dat nodig is daar word ik blij van. Ik geniet van werken in bestaand. Lekker timmeren daar heb ik plezier van.”

 

Deel deze held op social media