Maak kennis met

Erik Kleen

De bouw zit in de genen

Erik kiest na de basisschool voor de lts. Timmerman dat wil hij worden. “Eigenlijk was het al bepaald, het bouwen en timmeren zit bij ons in de familie in de genen. Mijn vader was ook timmerman”, legt Erik uit. Na de lts wil Erik het liefst direct aan de slag. Toch volgt hij daarna nog de mts op advies van zijn ouders. En zo komt Erik voor het eerst in contact met Trebbe. “De stageperiode kwam eraan en school verstrekte een lijst met bedrijven waar we mochten solliciteren.” Erik kiest ervoor om Trebbe aan te schrijven en met succes. Na een goed sollicitatiegesprek met een projectleider gaat Erik aan de slag.

 

Plinten spijkeren zal me altijd bijblijven

De stage bevalt Erik goed en na het afronden van zijn stage treedt hij in dienst bij Trebbe. “Ik begon als timmerman in een timmerploeg en weet nog goed dat ik begon met het spijkeren van plinten en het plaatsen van keukens op een project in Zwolle-Zuid. Toen ik net 14 dagen werkte, werd al mijn gereedschap gestolen, gelukkig werd dit direct vervangen. Maar daardoor zal dit project me altijd bijblijven.”

Van gat naar groeiend gebouw

Bij indiensttreding is met Erik de afspraak gemaakt dat hij zich verder kan ontwikkelen en dat doet hij. Naast zijn fulltime baan volgt hij verschillende opleidingen, waaronder die van uitvoerder en allround-uitvoerder. In 25 jaar tijd bekleedt hij verschillende functies. Van timmerman tot assistent-uitvoerder en van werkvoorbereider tot uiteindelijk hoofduitvoerder. “Iedere functie is weer anders en heeft zijn eigen charme. Ik ben wel iemand die graag buiten is en zo dicht mogelijk bij het project betrokken is. Daarom is de functie hoofduitvoerder het meest geschikt voor mij. We komen op een plek waar niets staat, zetten er hekken neer, graven een gat en vervolgens zie je het project groeien, dat is echt fantastisch.”

Upsilon
Tricotage

Eén project aan de familie laten zien

In de 25 jaar dat Erik bij Trebbe werkt, passeren heel wat projecten de revue. Van renovatie tot nieuwbouw, van woningbouw tot utilitaire werken. Die variatie in projecten maakt het werken bij Trebbe aantrekkelijk voor Erik. “De verbouw van verschillende Fortis-banken in Noord-Holland, Friesland en Groningen vond ik wel heel speciaal. Stond je ’s ochtends op de Bloemensingel in Amsterdam een bank te verbouwen. Dat was heel intensief, want de bijzondere locatie bracht ook logistieke uitdagingen met zich mee. En juist dat maakte het project ook weer interessant.” En zo werkt Erik aan meer bijzondere projecten. Toch is er maar één project in die 25 jaar die hij met zijn familie bezocht. “Dat was Tricotage in Veenendaal, voor mij een heel bijzonder project. Wij bouwden de parkeerkelder af en daar bovenop kwamen commerciële ruimtes, een cultuurcluster en appartementen. Dat was echt heel divers. Er zat bijvoorbeeld een muziekschool met een doos-in-doos-constructie in en een filmzaal met uitschuifbare tribunes.” Ook blikt Erik trots terug op de bouw van Upsilon, een woontoren met 465 studentenappartementen in Groningen. “Bouwkundig was dat wel een heel mooi werk. Het was voor Trebbe het eerste aardbevingsbestendige gebouw, telde 14 bouwlagen en hebben we in een cyclus getunneld. Dat werk liep echt voorspoedig doordat we vooraf al tijdig met alle partijen om tafel zaten om het werk door te nemen.”

Vroegtijdig betrokken

Het vroegtijdig betrokken zijn bij een project, dat vindt Erik echt een uitdaging. “Dat ik al tijdens het voortraject gevraagd wordt om mee te denken en in overleg ga met mijn collega’s, onderaannemers en leveranciers, zodat we samen tot de beste bouwmethodiek, planning, bouwvolgordes en oplossingen komen. Dat vind ik het mooiste van mijn werk en zie ik de laatste jaren binnen Trebbe steeds meer ontstaan.” Momenteel is Erik te vinden op de bouwplaats van een nieuw ziekenhuisgebouw dat Trebbe in combinatie met drie andere partijen in Nijmegen realiseert. “Dit is weer een heel ander type werk. De omvang is groter, de ruimte is kleiner en ik ben als één van de laatsten bij het projectteam gekomen.” Dat laatste vraagt wel enig aanpassingsvermogen en flexibiliteit vertelt Erik. “Je moet het zien alsof je in een rijdende trein stapt, je moet het projectteam nog goed leren kennen en een inhaalslag in kennis maken.” Die inhaalslag ziet Erik wel zitten. “Ik vind het project op meerdere fronten ontzettend uitdagend. De complexiteit spreekt me aan.” Volgens Erik zit de complexiteit en de uitdaging in het bouwkundige deel en vooral in de logistiek. “Juist door goed overleg met onze leveranciers en onderaannemers en zorgen dat we de werkvolgordes goed helder hebben, weet ik zeker dat we over een aantal jaar ook weer trots terugkijken op dit werk.”

Wil jij ook werken bij Trebbe?

Variatie en ontwikkeling

Met een dienstverband van 25 jaar op zak, kunnen we stellen dat Erik het werken bij Trebbe goed bevalt. “De variatie in het type projecten maakt Trebbe een aantrekkelijke werkgever. Je kan hier bijna elk type project vinden. Van nieuwbouw tot renovatie, van woningbouw tot complexe utiliteitswerken. ” En dat is niet de enige reden voor Erik om bij Trebbe te werken. “Het mooie aan het werken bij Trebbe is dat je echt de kans krijgt om je verder te ontwikkelen en door te groeien. Kijk naar mij, ik ben van plintenspijkeraar doorgegroeid naar hoofduitvoerder.”

Deel deze held op social media