Maak kennis met

Erwin Noorda

Van afstudeerproject naar baan

“Vanuit mijn studie deed ik mijn afstudeeropdracht bij een adviseur voor gebiedsontwikkeling en planeconomie. Daar heb ik geleerd om te rekenen aan gebiedsontwikkelingsprojecten. Doel van mijn afstudeeropdracht was om te onderzoeken hoe het komt dat gebiedsontwikkelingen vaak zo onderhevig zijn aan budgetoverschrijdingen. Een lang verhaal kort blijkt dit een combinatie te zijn van een bepaalde mate van opportunisme aan de voorkant en tegenvallers die zich gaandeweg het ontwikkelproces naar de uitvoering voordoen. Na mijn afstudeerproject kwam ik hier in dienst.”

De deur open voor een volgende stap

Erwin werkte voor verschillende partijen, zoals het Stadsdeel Nieuw West in Amsterdam. “Daar deed ik verschillende projecten, maar door verregaande bezuinigingen moest ineens alle ‘inhuur’ eruit. Dat gebeurde bij andere gemeentes ook, heel jammer maar waar. In één van de samenwerkingen in die periode, kwam ik in contact met een corporatie en ging ik daar aan de slag als gebiedsontwikkelaar in Amsterdam. Ik heb daar naast de gebiedsontwikkeling veel geleerd over interne organisatie en interne politiek. Ook was het een woelige tijd, met de crisis op de woningmarkt, de kerntaakdiscussie in corporatieland die gaande was enzovoorts. De lijnen en processen werden daardoor lang en het beleid ondoorzichtig. Op enig moment zette dit voor mij de deur open voor een volgende stap in mijn loopbaan.”

Erwin aan het werk
Noordwijkerhout

Rekenen zonder tekenen

Erwin raakte destijds in contact met één van de projectontwikkelaars en zo kwam Trebbe bij hem in beeld. "Hij vertelde me dat ze een vacature hadden en vooral iemand zochten die kon ‘rekenen zonder te tekenen’. Na mijn gesprek met de directeur projectontwikkeling en hoofd personeelszaken had ik al snel het idee dat dit was wat ik wilde: korte en heldere lijnen, een duidelijke organisatie. Ik was op zoek naar een ondernemende rol binnen een platte organisatie waar op vlotte wijze besluitvorming plaatsvindt. Ik werk nu al weer vier jaar bij Trebbe en heb nog steeds het gevoel dat ik hier nog maar heel kort ben.” Erwin steekt zijn enthousiasme over kansen die voorbij komen, de vrijheid om deze uit te denken en verder te brengen in de organisatie niet onder stoelen of banken. Ook de diversiteit van zijn werkzaamheden spreekt hem enorm aan, want ‘commercieel manager’ daar kun je veel onder scharen.

Emotionele en bedrijfseconomische binding

“Het draait binnen mijn vak allemaal om het binnen halen van nieuwe ontwikkel- en bouwlocaties. Goede relaties en kennis van de markt zijn hierin essentieel. Zo zit ik ‘s ochtends met een oudere familie in Amstelveen, die een kavel bezit naast één van onze ontwikkellocaties. Met dit echtpaar en hun adviseur beklink ik de koop. ’s Middags rijd ik naar een bedrijf in Zaandam, waar ik contact heb met de directie omdat hun locatie vrij komt en ze deze willen verkopen. Twee totaal andere achtergronden: de particulier die veelal ook een emotionele binding heeft met een locatie en een bedrijf dat vooral bedrijfseconomische afwegingen maakt. En dat laatste doe ik zelf namens Trebbe natuurlijk ook. Voor ons moet een locatie ook rendabel aan te kopen zijn. Het is mooi als dat lukt, met over en weer respect voor de uitgangspunten van alle partijen waar je mee te maken hebt.”

Verschillende contacten

Op het moment dat de koop van de grond gesloten is en er ligt een schetsontwerp klaar, dan draagt Erwin zijn werk over aan de ontwikkelaar. Erwins werkzaamheden leveren dan nieuwe acties op voor de ontwikkelaars, de kostendeskundigen en de projectmanagers. Verder heeft hij veel contact met de andere commercieel managers en de directie. Externe contacten van Erwin zijn bijvoorbeeld grondbezitters, adviseurs, corporaties, gemeentes, architecten en ook iedereen die hij ontmoet op netwerkbijeenkomsten.

Optimaal aansluiten op klantwensen

“Als commercieel manager probeer ik steeds goed af te stemmen wat onze opdrachtgevers wensen en wat we daarvoor kunnen bouwen. Zo hebben we recent BasisWonen voor corporaties uitgewerkt, optimaal afgestemd op onze klant. Betaalbaarheid, aftoppingsgrenzen, duurzaamheid en kwaliteit zijn in elk geval onderwerpen die dan meespelen. Verder geloof ik echt in conceptuele bouw. Het heeft soms een negatieve uitstraling, alsof je eenheidsworst zou verkopen. Dat is absoluut niet zo! Het gaat juist om betaalbaarheid én kwaliteit binnen een goed uitgedacht proces. Dat kan in uiterlijke verschijningsvorm echt heel divers zijn.”

Wil jij ook werken bij Trebbe?

Een thuis creëren

Wat Erwin anders ervaart in zijn rol aan de kant van de opdrachtnemer? “Dat het prachtig is om de projecten die je zelf ontwikkelt, vervolgens door de eigen bouwtak gebouwd worden. Met alle mensen waar we dit mee van de grond krijgen en al die nieuwe bewoners waar we weer een thuis voor creëren. Dat is geweldig om te doen.”

Mooi aan Trebbe

Voor Erwin zijn openheid en transparantie onmisbaar in het vak. ”En wat zo mooi is aan Trebbe? Als je hier iets wilt, dan kan het meestal ook, als tenminste de onderbouwing en je eigen drive er maar is. Mijn mooiste resultaat tot op heden is de verwerving van een ontwikkellocatie van 664 woningen in Noordwijkerhout. Hier is een ontwikkelcombinatie gevormd met een collega-bouwer en we zijn er als één team ingestapt. We passen over en weer goed bij elkaar en dat zijn mooie trajecten van samenwerking.” Het vervelende aan zijn werk? “Eigenlijk niks! Nou, één ding dan: dat we helaas niet tegen alles ja kunnen zeggen, omdat we de verwachtingen en onze beloftes ook waar willen en kunnen maken.”

Deel deze held op social media