Maak kennis met

Fernand de Ridder

Van verkeerde opleiding naar mooie baan

Voor Fernand is het min of meer een toevalligheid. Zijn ouders gaven hem ooit op voor de ‘verkeerde’ opleiding (MTS bouwkunde), maar hij vond het leuk,  bleef en rondde zijn opleiding af. Hij kon al snel aan het werk bij een architectenbureau in Rotterdam, waar hij zo’n twintig jaar bleef. “In mijn beginperiode heb ik naast mijn werk ook drie jaar het HTI (Hoger Technisch Instituut) gevolgd. Terwijl ik als tekenaar/bouwkundige werkte, kwamen BIM en Revit  in beeld en ik ontwikkelde me daarin.” In die tijd kwam Fernand via het architectenbureau regelmatig bij Trebbe. “In de projecten waar wij als partner van Trebbe aan werkten, zoals Zuidelijk Stempel West in Gouda en GoedHuurwoningen in Almere, leerde ik veel Trebbe-mensen kennen. Doordat we bij mijn vorige werkgever destijds voor het eerst de projecten in Revit uitwerkten, had ik regelmatig contact met Edwin de Graaf en werkte ik af en toe in Nieuwegein op kantoor.”

Trebbe: ambitieus en innovatief

Mede doordat Fernand in die periode veel reistijd had, stond hij open voor een andere baan. Toen er een vacature voor een BIM-functie bij Trebbe kwam, was de actie gauw genomen en stuurde hij een directeur via LinkedIn een bericht. “Ik vond Trebbe een hele mooie club en de mensen die ik er kende, werkten er met veel plezier. In het geheel kwam Trebbe gewoon heel sympathiek op mij over. Ook wilde ik heel graag werken in een bedrijf dat op BIM gebied ambities had en innovatief werkte.”

BIM binnen Trebbe; een ontwikkeling die niet meer te stoppen is

Inmiddels is Fernand een klein jaar werkzaam bij Trebbe en is hij heel enthousiast over zijn nieuwe collega’s en over het concept HoogWonen. “Er liggen enorm veel kansen voor BIM, een ontwikkeling die niet meer te stoppen is. Als ontwikkelende bouwer hecht je veel meer waarde aan een model, omdat je er voor de lange termijn mee aan de slag gaat. Je hebt een model van een gebouw dat gerealiseerd wordt en dat model wordt uiteindelijk ook ingezet bij het meerjarig onderhoud en dergelijke.”

Fernand
Fernand1

Eén team, één taak

“Het is erg leuk dat de afdeling BIM binnen Trebbe groeit, zeker met de recente aanstelling van twee collega’s; Patrick in Enschede en Roy in Zwolle.” Verder werkt hij voor het HoogWonen concept veel samen met Edwin, het hoofd  van de BIM-afdeling. Ook is er het contact met Kim en Patrick, de andere BIM-ers van BasisWonen. “We zitten regelmatig bij elkaar in Zwolle óf in Nieuwegein en we maken ook veel gebruik van Skype. Zo delen we op afstand bijvoorbeeld elkaars bureaublad, zodat we op afstand met elkaar kunnen communiceren en met elkaar kunnen meekijken. De gedachte is dat het reizen tussen de verschillende kantoren wel echt nuttig moet zijn en dat verschilt per situatie. We zitten in elk geval tweewekelijks met alle BIM-mensen bij elkaar in Zwolle en dat is goed!”

Creativiteit en inzichtelijk maken

Fernand vindt dat zijn werk echt iets creatiefs heeft. Beelden creëren om een ander iets inzichtelijk te maken vindt hij mooi. Dat komt bijvoorbeeld voor als hij mooie plaatjes van massastudies maakt voor een tender. Het werken aan het concept HoogWonen en de handboeken daarvan, combineert hij met het opzetten en bijhouden van de Revit bibliotheek, waar hij regelmatig nieuwe families voor maakt.

Een echte family-man

Fernand heeft zich ‘gespecialiseerd’ in het bouwen van families. Een family is het BIM-object waarmee het BIM wordt opgebouwd. Door middel van formule aangestuurde parameters is de family weer onder te verdelen in tal van types. Er is nog veel werk te verzetten en genoeg werkvoorraad aan actie- en verlanglijstjes. Ook volgt hij de recente ontwikkelingen van BIM zoveel mogelijk online en op bijvoorbeeld LinkedIn. Fernand werkt fulltime en is een echte ‘family-man’ zou je kunnen zeggen.

Wil jij ook werken bij Trebbe?

Groei en ontwikkeling; gaaf

De mate van vrijheid die je bij Trebbe krijgt ervaart Fernand als prettig. De deelname aan BIM gerelateerde bijeenkomsten geeft hem veel energie en nieuwe ideeën. Ook is het leuk om te zien dat iedere BIM-collega binnen Trebbe zijn of haar eigen accenten in de functie legt. Voor Fernand is het gaaf om mee te werken aan de groei en ontwikkeling van HoogWonen. Ook zou hij BIM graag nóg meer op het netvlies krijgen bij collega’s die later in het bouwproces een rol hebben. “Zo kunnen we Trebbe-breed steeds meer profijt hebben van BIM en Revit.”

Deel deze held op social media