Maak kennis met

Geert Klein Lebbink

Op donderdag 1 mei 1997 kwam Geert in dienst bij Trebbe als assistent-projecteider. Zijn eerste werkdag op de vestiging in Arnhem kan Geert zich niet echt meer goed herinneren. “Ik weet nog wel dat ik aangenomen was voor de gefaseerde verbouw van OK-centraal van het Academisch Ziekenhuis in Nijmegen. Tegenwoordig heet dat het Radboudumc en toeval wil dat ik 25 jaar later als adjunct-directeur weer betrokken ben bij een project voor dezelfde opdrachtgever. Op 5 april 2022 heeft Trebbe, als partner in het consortium FourCare, het nieuwe hoofdgebouw opgeleverd aan Radboudumc op de zorgcampus in Nijmegen.”

Verwezenlijken van ambitie

Geert solliciteerde bij Trebbe omdat hij de ambitie had om projectleider te worden. Als projectleider voorbereiding bij zijn vorige werkgever wilde hij graag een volgende stap maken maar er was op korte termijn geen behoefte aan een derde projectleider. “Mijn sollicitatiegesprek was met hoofd Personeelszaken en de vestigingsleider van het nieuwe Trebbe-kantoor in Arnhem. En na mijn tweede gesprek met Hein Trebbe sr. had ik al snel een keuze gemaakt. Mijn gevoel over Trebbe was goed. Ik kon mijn wens als projectleider bij Trebbe verwezenlijken, ook de ambitie van Trebbe en van de vestiging in Arnhem sprak mij aan en bovendien realiseerde Trebbe uitdagende projecten. Dat werd bevestigd tijdens mijn introductieperiode toen de vestigingsleider me meenam naar diverse bouwplaatsen.”

Diverse carrièrestappen gemaakt

Het gevoel over Trebbe is 25 jaar later niet veranderd. “Bij mijn vorige werkgevers werkte ik gemiddeld zo’n vijf jaar en ik dacht dat het bij Trebbe net zo zou gaan, maar het verliep heel anders. Doordat Trebbe mij steeds nieuwe mogelijkheden heeft geboden, heb ik me steeds door kunnen ontwikkelen. Vrij snel na mijn indiensttreding werd ik projectleider en werkte ik vanuit Enschede en Zwolle. En toen de bedrijfsleider in Enschede in 2008 opstapte, nam ik deze functie over. Een paar jaar later in 2012 werd ik adjunct-directeur waarbij ik vooral de productiekant van de vestigingen in Enschede en Zwolle onder mijn beheer kreeg. En dat bevalt me nog steeds, ik heb zelfs nog nooit zo lang één en dezelfde functie uitgeoefend.”

alleen gebruik in overleg of volgens afspraak is toegestaan (C)
Geert IJsseltoren

Geen dag hetzelfde ondanks veel vergaderen

Op de vraag hoe een gemiddelde werkdag van een adjunct-directeur er uitziet antwoordt Geert dat hij heel veel vergaderd maar dat geen werkdag hetzelfde is. “Bij de projecten van U-bouw werken we veel in bouwcombinaties, gemiddeld zo’n vijf à zes combinaties en daarvoor is veel overleg nodig. Ook heb ik overleg met de projectteams en vanuit de prijsvorming, zoals doornemen van begrotingen en inschrijvingen. Maar helaas wordt mijn agenda ook vaak gestuurd door incidenten. Als er problemen of calamiteiten zijn dan moet ik daarop meteen inspringen.”

Ontwikkeling van personeel

Geert gaat verder dat hij ook veel tijd besteedt aan personeelsmanagement. Waarom draait een team niet lekker of wat zijn de ambities van de U-bouw-medewerkers. “Ik kan er echt van genieten als collega’s een kans krijgen en die pakken en je daarna ziet dat men op de juiste plek terecht gekomen is. Ook voer ik veel gesprekken met sollicitanten en ik vind het mooi om te zien als er een goede match is. Verder geeft het mij veel voldoening als collega’s die ik al langer ken, opeens nieuwe talenten blijken te bezitten. Ik vind het geweldig om te ervaren dat deze verborgen talenten tot ontplooiing komen terwijl ik dat in eerste instantie niet zo had ingeschat. Dat maakt echt mijn werk echt leuk.”

Geen hiërarchie meer

Tegenwoordig werkt Geert veel op kantoor en komt hij eigenlijk te weinig op de bouwplaatsen. “Daarom is zoals laatst De Dag van de Veiligheid zo leuk, waarbij ik op meerdere bouwplaatsen met veel mensen praat. Dan hoor ik van de vakmannen op de bouw verrassende uitspraken waar ik op kantoor in alle hectiek niet altijd bij stil sta. Daar leer ik van. Gelukkig is in de 25 jaar dat ik bij Trebbe werk de afstand tussen directie en personeel enorm klein geworden. Je kunt wel zeggen dat de hiërarchie volledig verdwenen is. De traditionele hokjes zijn er niet meer en dat is een goede verandering want samen moeten we het doen.”

Wil jij ook werken bij Trebbe?

Mooiste projecten

Vooral projecten waar Geert projectleider van was hebben goede herinneringen achtergelaten. “Zoals de IJsseltoren in Zwolle, met een hoogte van bijna 100 meter is dat een echte blikvanger aan de A28 geworden. Een enorme uitdaging met vele hobbels op het pad maar door het hechte projectteam streken we alle plooien strak. En voor de IJsseltoren had ik ervaring opgedaan in Almere bij de Eurotoren. Dat was het eerste echte hoogbouwproject van Trebbe. Toen ik in Enschede op kantoor de eerste tekeningen zag van het project, zag ik alleen maar raampjes boven elkaar. Zo hoog was de toren, ik vond het een enorme uitdaging en maakte me best wel wat zorgen. Maar onze hoofduitvoerder Evert van Olst reageerde koel en zei: ‘Geert, we beginnen gewoon onderaan!’. Ook wil ik graag het Muziekkwartier in Enschede noemen als het meest complexe project uit mijn loopbaan. Qua bouwtechniek zat echt alles erin zoals brandveiligheid, akoestiek, komvloer, geluidseisen, de architectuur en vorm van het gebouw en een krappe bouwlocatie. Echt alles was uniek, maar samen met ons team hebben we voor alles een oplossing bedacht en deze in praktijk gebracht.”

Bouwen geeft een kick

Door de verschillende projecten en zijn carrièrestappen heeft Geert bij Trebbe tijdens zijn loopbaan heel veel geleerd. “Door alle ontwikkelingen en de ervaringen die je daarbij opdoet, leer je continu ongemerkt. Zo ben ik me er nu van bewust dat ik niet te snel moet oordelen. Soms moet ik dingen gewoon ervaren. Door mijn referentiekaders weet ik dat je je moet aanpassen en dat heb ik geleerd door te ervaren. Tegenwoordig werk ik veel op kantoor en mis ik de bouwplaats en de ongein die daar is, best wel een beetje. In mijn hart blijf ik een echte bouwer. Samen aan een project werken geeft een kick, hoewel ik nu meer betrokken ben vanaf de zijlijn. Maar bij de oplevering ben ik net zo trots als voorheen dat Trebbe weer een prachtig project uitgevoerd heeft. Ook na 25 jaar blijft dat mooi.”

Deel deze held op social media