Maak kennis met

Gert-Helms van der Vegte

Gert-Helms van der Vegte werkt al 25 jaar bij Trebbe. Hij neemt ons mee in zijn loopbaan bij Trebbe, van werkvoorbereider tot servicecoördinator, weer terug naar werkvoorbereider. En van uitbreiding van kantoren tot de nieuwbouw van een woonvoorziening.

 25 jaar terug in de tijd

Op 3 november 2022 is het 25 jaar geleden dat Gert-Helms van der Vegte als werkvoorbereider bij Trebbe in dienst kwam. De jubilaris solliciteerde op een vacature in de Zwolse Courant voor een ervaren werkvoorbereider op het kantoor in Zwolle. “In 1997 was het kantoor qua grootte een heel stuk kleiner dan vandaag de dag want er werkten toen veel minder mensen. Als ik het me goed herinner waren er naast de directeur met wie ik mijn sollicitatiegesprek had, maar vijf à zes werkvoorbereiders, drie projectleiders, één calculator, twee op de administratie, een directiesecretaresse en een receptioniste.”

Eigen huis verbouwen

Na het behalen van zijn MTS-diploma ging Gert-Helms aan het werk als tekenaar bij een klein architectenbureau, daarna als timmerman bij een bouwbedrijf en weer terug als tekenaar bij een architectenbureau. Ondertussen volgde hij aanvullende cursussen. In 1997 werkte hij bij het architectenbureau in Zwolle waar hij halverwege het jaar te horen kreeg dat er helaas geen opdrachten meer waren en dat er dus geen werk meer voor hem was. “Mijn vrouw en ik hadden toen net in juni mijn ouderlijk huis in Laag-Zuthem gekocht en we besloten deze de komende drie maanden te verbouwen. Mijn vrouw zorgde in die tijd dat we een inkomen hadden. En nadat de verbouwing voltooid was, ging ik kijken naar een nieuwe baan.”

Trebbe was geen onbekende

De advertentie met de vacature trok meteen de aandacht van Gert-Helms want met het architectenbureau had hij in 1996 met Trebbe samengewerkt bij de bouw van een kantine en kleedgebouw voor de Zwolsche Atletiek Club (ZAC). “Vooral de manier waarop de projectleider van Trebbe werkte, betrokken en sociaal sprak me erg aan. Bij mij leefde het idee dat de aannemerij een beetje de harde zakelijke wereld is waar iedereen weet hoe het moet, maar de projectleider van Trebbe was zo helemaal niet. Dus toen ik de vacature in de krant zag, nam ik contact met de projectleider op die me aanraadde om te solliciteren. Er waren meerdere kandidaten maar ik denk dat bij de keuze voor mij de doorslag gaf dat ik mijn eigen huis verbouwd had en dat ik een paar jaar werkervaring had als timmerman.”

FotoPersBuro Frans Paalman Zwolle (C)2010
Geert IJsseltoren

Technische kant van projecten blijft uitdagend

Zijn eerste werkdag bij Trebbe herinnert Gert-Helms zich niet echt meer. Wel weet hij nog dat de IJsselbolder in Zwolle zijn eerste project was. “Dat was een nieuwe woonvoorziening voor gehandicapten met dagopvang. Erik Kleen was werkvoorbereider op kantoor in Zwolle en hij heeft me destijds ingewerkt bij dit project. En daarna volgden vele projecten, vooral utiliteitsbouw. “Ik vind vooral de technische kant van mijn werk heel erg leuk en ook de afstemming met de leveranciers, constructeur en architect. Daarnaast vind ik verbouwingen en uitbreidingen van bestaande gebouwen ook mooi om te doen. Zoals bij de uitbreiding van het kantoor van Centrada in Lelystad of voor de aanpassingen aan de bestaande winkels en woningen van het winkelcentrum in Zwolle Zuid. Dat was een intensief project waar Trebbe in fases nieuwbouw en verbouw uitgevoerd heeft. Onze werkzaamheden vonden altijd plaats tussen het winkelend publiek want de winkels bleven ‘gewoon’ open.”

Van begin tot eind betrokken bij IJsseltoren

Op de vraag welk project de mooiste herinneringen heeft achtergelaten, antwoordt Gert- Helms resoluut: De IJsseltoren in Zwolle. Met een hoogte van bijna 100 meter is deze kantoortoren een echte eyecatcher geworden aan de A28. “Dit markante werk realiseerden we in bouwcombinatie en ik was hoofd werkvoorbereiding. Het ervaren projectteam ging er helemaal voor, de samenwerking verliep bijzonder fijn, er was echt een goede sfeer.” Gert-Helms was van begin tot eind bij De IJsseltoren betrokken en dat heeft ook zijn voorkeur. “Het is lastig om op een lopend project in te springen. Dan loop je achter de feiten aan want je hoort van collega’s zoals de uitvoerder wat er anders of beter had gekund. Maar daar kun je dan helaas niks meer aan veranderen want je was niet eerder bij het project betrokken.”

Wil jij ook werken bij Trebbe?

Tijdelijke overstap naar Service

Bij Trebbe is Gert-Helms niet altijd werkvoorbereider geweest. In februari 2015 veranderde hij van functie en werd Gert-Helms coördinator bij de klantenservice in Zwolle.  “Ik was op dat moment als werkvoorbereider wel toe aan iets anders, dus ik solliciteerde op een interne vacature. Die was ontstaan omdat de werkzaamheden van Service en Nazorg in Enschede voortaan vanuit Zwolle uitgevoerd moesten worden. Bij Service was alles anders, ik was niet meer met het bouwproces bezig maar ik kreeg met klanten zoals bewoners te maken. En daarbij is het uitermate belangrijk dat de mensen zich gehoord voelen, dat je begrip toont. Echter waar je op enig moment een project afrondt en weet je dat verder kan met iets nieuws, blijven klachten en aandachtspunten gemeld worden, aan het eind van de werkdag was het nooit klaar en dat vond ik niet lekker werken. Thuis werd dan ook tegen me gezegd dat ik er niet vrolijker van werd. Dus na vier jaar ben ik bij Service gestopt.”

Werken op basis van vertrouwen

Het ad-hoc werken paste minder goed bij Gert-Helms. “Ik wil me verdiepen in mijn werk, ik wil weten hoe het goed kan lopen. En als werkvoorbereider kan ik me invreten in het project, dus in 2019 ben ik weer aan de slag gegaan als werkvoorbereider. Bij utiliteitsbouw is elk werk uniek en duurt een project lang, dus ik kan het werk goed voorbereiden waarbij ik het een uitdaging vind om lastige dingen op te lossen. Ik blijf leren, niet alleen van collega’s maar ook van opdrachtgevers, architecten, constructeurs en onderaannemers. Iedereen heeft zijn eigen werkmethodiek en om een werk goed voor te bereiden moet je gebruik maken van de kennis en kunde die aanwezig is. Ik heb geleerd dat als je elkaar waardeert en respecteert er een basis van vertrouwen kan ontstaan waardoor het proces van voorbereiding en bouwen beter loopt. Je hebt elkaar nodig om een project goed uit te voeren en je hebt ook meer voor elkaar over.”

Altijd waardering

Al jaren werkt Gert-Helms parttime. “Ik vind het fijn als ik mijn taken in die vier dagen op een goede manier heb weggewerkt. Dat geeft me gemoedsrust. Na 25 jaar bij Trebbe vind ik mijn werk en vooral de technische uitdagingen bij U-bouw nog steeds erg leuk. In die tijd heb ik me ook altijd gewaardeerd gevoeld. Bovendien vind ik het prettig dat er bij Trebbe een menselijke maat is, dat ik rustig de tijd krijg om mijn werk te doen en dat ik niet meteen afgerekend word als er eventuele fouten gemaakt zijn. Ik hoop dan ook dat ik mijn werk de komende jaren op deze plezierige wijze bij U-bouw mag voortzetten.”

Deel deze held op social media