Maak kennis met

Han Neimeijer

Han Neimeijer gaat genieten van zijn pensioen:

“Het werk tot in detail uitzoeken vind ik het mooiste wat er is”

Op 19 juli bereikt Han Neimeijer zijn pensioengerechtigde leeftijd en daarom neemt de werkvoorbereider op 4 juli feestelijk afscheid van zijn collega’s. Han heeft dan ruim 46 jaar bij Trebbe gewerkt en een prachtige loopbaan doorgemaakt. Nadat Han op 21-jarige leeftijd de theoriestroom-richting op de LTS en daarna de MTS had afgerond, kwam hij op 19 juni 1978 bij Trebbe in dienst. Han had samen met een kameraad gesolliciteerd op een advertentie in het Overijssels Dagblad waarin stond dat de Gebroeders Trebbe B.V. op zoek waren naar een organisatiemedewerker. Er waren drie sollicitanten waarvan twee bij Trebbe aangenomen werden: Han en zijn kameraad.

Eerst oefenen op een telmachine

Han herinnert zich zijn eerste werkdag bij Trebbe nog goed. “Met de brommer kwam ik uit Heino naar het kantoor in Zwolle. Mijn eerste werkzaamheden bestonden uit het oefenen op een telmachine. Want als organisatiemedewerker moest ik tariefcalculaties maken van de Trebbe-medewerkers op de bouwplaats. Mijn eerste bouwwerk was een project van 178 woningen in de Zwolse wijk Westenholte en op mijn brommer reed ik dan naar de bouwplaats om de productie op te nemen. Op mijn afdeling werkte in 1978 maar één andere collega en op kantoor maar zo’n tien à vijftien collega’s in totaal. Toen ik ongeveer een jaar in dienst was, werd de afdeling Werkvoorbereiding opgericht door een projectleider.”

Werkvoorbereider is de mooiste functie

Han groeide al snel door van organisatiemedewerker naar werkvoorbereider. “Ongeveer vijftien jaar heb ik die functie uitgeoefend en in die periode volgde ik gedurende drie jaar lang elke zaterdag om de veertien dagen de studie ‘Hoger Technisch Instituut’ in Amsterdam (HTI). Met als resultaat dat ik een nieuwe functie kreeg als projectleider. Zo’n tien jaar later maakte ik de overstap naar een combinatiefunctie van uitvoerder en werkvoorbereider. Dat heb ik ongeveer vijf à zes jaar lang gedaan en de laatste vijftien jaar van mijn loopbaan ben ik weer werkvoorbereider geweest want dat vind ik toch echt de mooiste functie binnen een bouwbedrijf. Als werkvoorbereider kun je alle details uitzoeken die een uitvoerder nodig heeft. Het project tot in detail uitzoeken is echt het mooiste wat er is. Een uitvoerder moet klakkeloos kunnen werken zonder dat hij fouten tegenkomt.”

Zwolle IJsseltoren
MST

Voorkeur voor utilitaire projecten

Han werkt het liefst op de bouwplaats. Zo dicht mogelijk bij de uitvoering. Bij de businessunit ‘BestaandWonen’ heeft Han de laatste zes jaar van zijn loopbaan gewerkt waarvan de afgelopen vier jaar nog maar twee dagen per week. Dat was bij ‘BestaandWonen’ mogelijk. Echter Han vindt de projecten van U-bouw het mooiste. “Elk utiliteitsproject is anders, je komt alles echt maar één keer tegen en bij woningbouw en renovatie is er veel repetitie.” Het is dan ook niet raar dat Han vooral utiliteitsprojecten noemt als zijn mooiste werken, zoals het kantorencomplex De IJsseltoren in Zwolle. “Ik was daar werkvoorbereider en vooral de hoogte van bijna honderd meter was een echte uitdaging. Ook was bijzonder dat de fundatieplaat wel vier meter dik was. Als we daar het beton met een kruiwagen hadden moeten storten dan waren we nu nog bezig,” vertelt Han glimlachend.

Mooie herinneringen aan ziekenhuis en gevangenissen

Ook aan het nieuwe MST-ziekenhuis in de binnenstad van Enschede heeft Han goede herinneringen. “Met een aanneemsom van bijna 150 miljoen euro was dit één van de grootste projecten van Trebbe. Het ziekenhuis is in bouwcombinatie gebouwd. Dat betekende dat er zes werkvoorbereiders waren van drie verschillende bouwbedrijven maar het klikte ontzettend goed. We waren echt één team en bovendien werkten we samen op de bouwlocatie.” Ook heeft Han meegewerkt aan twee gevangenissen: de nieuwbouw van penitentiaire inrichting De Marwei in Leeuwarden en de uitbreiding en verbouw van de penitentiaire inrichting in Zwolle. “Bij zo’n project kom je van alles tegen die je normaliter nooit meer in je leven tegenkomt zoals tralies en celdeuren. Dat maakt zo’n gevangenisproject bijzonder en leuk om aan mee te werken. En even voor alle duidelijkheid: na de ingebruikname ben ik er niet meer geweest,” grapt Han.

LeeuwardenPI1
Zwolle_PI_28x320-5

Veel veranderd

Voor Han was zijn werk altijd uitermate belangrijk. “Aan andere zaken hechtte ik minder waarde zoals het sociale aspect. Maar dat veranderde in de loop der jaren wel. Zo denk ik met heel veel plezier terug aan het kaarten tijdens de lunchpauze. Dat was een competitie met collega’s op hoog niveau maar klokslag 13.00 uur deed onze directeur het licht uit in de kantine en dan ging je weer aan het werk. Verder is er heel veel veranderd tijdens mijn loopbaan van 46 jaar. In 1978 waren er nog telmachines en tekentafels waar we gretig gebruik van maakten. We tekenden met inktpennen die regelmatig vastzaten en dan door hard schudden weer losschoten waarbij soms een collega per ongeluk onder de inkt zat. En toen ik projectleider was kreeg ik mijn eerste computer, in het begin was dat wennen maar nu vind ik de automatisering wel fijn en erg handig.”

Activiteiten organiseren voor collega’s

Han vindt het kenmerkend voor Trebbe dat als je jouw werk goed doet dat je dan alle vrijheid krijgt. “Deze vrijheid moet je wel door vertrouwen hebben opgebouwd. En ook zijn er groeimogelijkheden. Ik heb mijn kansen gepakt maar kwam erachter dat mijn hart toch echt ligt bij de werkvoorbereiding.” En ook toen Han gevraagd werd voor het bestuur van de Personeelsvereniging ging hij hierop in. “Op deze manier wilde ik graag mijn steentje bijdragen en dat heb ik zo’n tien jaar bij de PV gedaan. Maar het ging echter niet altijd goed. Zo had ik een keer een sterrit voor auto’s uitgezet, echter bij het laatste bordje gingen de auto’s de verkeerde kant op en niemand kwam bij de finish.” En onlangs heeft Han voor zijn collega’s nog een prachtige wielrentocht door Salland georganiseerd waarbij hij ook zijn vrouw Ria en zoon Twan als vrijwilligers inschakelde.

 

Wil jij ook werken bij Trebbe?

Tevreden terug- en vooruitkijken

Han kijkt terug op een mooie tijd bij Trebbe. “Collega’s vragen aan me of ik echt nu echt ga genieten en dan antwoord ik dat ik altijd genoten heb, ik zou Trebbe iedereen aanbevelen. Ik wil mijn collega’s dan ook graag bedanken want zonder hen had ik deze mijlpaal nooit bereikt. Ik ga mijn collega’s en het samenwerken zeker missen en ook de vaste structuur van mijn dagindeling. Ik ga nu nog meer tijd besteden aan onze voetbalclub in Mariënheem waar ik al veel diensten verricht. Van bestuur, kantinedienst, sleutelbeheer, accommodatiecommissie tot en met de schoonmaak van het terrein na de voetbal. En om mijn conditie op peil te houden ga ik op mijn racefiets er regelmatig op uit. Sport is de rode draad in onze familie. Naast het beoefenen kijken we het ook graag sport op televisie. En deze zomer is er genoeg zoals Tour de France, Formule 1, EK-voetbal en de Olympische Spelen. Mijn periode bij Trebbe wil ik graag afsluiten met dezelfde woorden die Joseph Luns zei toen hij afscheid nam als secretaris-generaal van de NAVO: het was me een waar genoegen.”

Deel deze held op social media