Maak kennis met

Hein Stooker

Het zit vast in de genen

Als Hein een vervolgopleiding moet kiezen twijfelt hij in eerste instantie nog tussen chemie of HTS bouwkunde. Uiteindelijk kiest hij voor bouwkunde. “Mijn familie studeerde al generaties lang bouwkunde, dus ik dacht dat het wel in de genen zou zitten. Daarnaast sprak me de creativiteit die je voor bouwkunde nodig hebt enorm aan.” Hein volgt de HTS in Hengelo en loopt tijdens zijn studie stage bij een architectenbureau in Enschede. “Dat was voor mij echt een eyeopener. Ik kwam erachter dat mijn hart echt bij architectuur lag.” De tweede stage loopt hij bij een bouwbedrijf. “De sfeer binnen het bouwbedrijf sprak me ontzettend aan. Ik vond het geweldig om met de timmermannen op de bouw mee te lopen.” Hein twijfelt nog of hij een vervolgstudie in Delft wil volgen maar besluit dit niet te doen. “In die periode was ik ook net getrouwd, ook mijn vrouw moest dan mee naar Delft. Dus uiteindelijk koos ik ervoor om aan het werk te gaan.”

De eerste stap op de arbeidsmarkt

Hein betreedt de arbeidsmarkt begin jaren 80. Een tijd van crisis, hoge rentes, een instortende economie en de banen niet voor het oprapen liggen. “Dit was echt een hele diepe crisis en een hele slechte tijd voor de bouw. Ik had het geluk dat ik bij een architectenbureau aan de slag kon.” Hein start daar als tekenaar. “Ik heb daar onder andere gewerkt aan de herontwikkeling van het Janninks complex, dat was een oud fabriekscomplex dat leeg stond, omdat de textielindustrie in Twente in de jaren 60/70 volledig instortte.” Hein werkte de helft van zijn week bij het architectenbureau. En de andere helft van de week gaat hij aan de slag bij Trebbe. “Mijn vader werkte bij de gemeente Enschede en hij kende Trebbe goed. Hij heeft destijds bij Trebbe aangegeven dat ik als afgestudeerd bouwkundige nog werk zocht.” En zo gaat Hein, veertig jaar geleden, bij Trebbe aan de slag. “En voor je het weet zijn er veertig jaar voorbij.”

Tekenwerk is handwerk

Hein verruilt op enig moment zijn parttime functie voor een fulltime dienstverband bij Trebbe en bekleedt verschillende functies. “Ik begon als tekenaar.” Hein vertelt dat het tekenwerk destijds echt hand- en ambachtswerk was. “Het tekenwerk deden we echt met  de hand op hele grote vellen, maakte je een keer een foutje dan moest je dat met een mesje uitkrabben en dan kon je dat weer opnieuw intekenen. De tekeningen werden gereproduceerd door middel van lichtdruk.” Hein ondersteunt ook de werkvoorbereiding en verzorgt het tekenwerk, tekent details uit en verzorgt verschillende berekeningen. “Ik heb voor renovatiewerken en nieuwbouwprojecten het tekenwerk verzorgd, denk aan de wijk Pathmos. Hier heeft Trebbe bijna 1.200 woningen gerenoveerd, maar ook een appartementengebouw nieuw gebouwd. Uiteindelijk is dat complex alweer gesloopt. Niet omdat het slecht gebouwd was hoor, maar omdat het bij een herstructurering van de wijk in de weg stond. In de tijd dat Hein bij Trebbe komt werken, maken een installateur BIMIJ en ACTR (Aannemingscombinatie Trebbe Roossink) nog onderdeel van het bedrijf uit en meneer Hein (Hein Trebbe sr.) en baas Jan (de vader van Hein Trebbe sr.) staan aan het roer van Trebbe. Zo noemden de oudgedienden bij Trebbe destijds de directie.” Hein blikt met warme gevoelens terug op die periode. “Het was een hele gezellige tijd, de organisatie was overzichtelijk en misschien wel een beetje ‘kneuterig’ Zo hadden we tante Jo en ome Jaap, zij brachten koffie rond op de werkplekken en verzorgden de schoonmaak van het kantoor in Enschede, waar ze ook boven woonden.”

Pathmosluchtfoto

Pathmos Enschede

hst

Van tekenaar naar ontwikkelaar

Na anderhalf jaar maakt Hein de overstap naar de nieuw opgerichte afdeling ‘Onderzoek en Ontwikkeling.’  “Trebbe heeft altijd visie gehad op de toekomstige ontwikkelingen in de sector. Begin jaren 80 werd er in verband met de crisis op de woningmarkt niet veel ontwikkeld. Woningcorporaties waren daarom belangrijke opdrachtgevers voor bouwbedrijven. Trebbe – die in die tijd al veel voor woningcorporaties bouwde - wilde graag de kennis en expertise van woningcorporaties in huis hebben en haalde Marcel Trienen binnen. Hij kwam van een woningcorporatie en had veel verstand van subsidies, budgetten en rekenmethodieken in de sociale sector.” Hein werkte steeds vaker een plan of een studie uit voor Marcel. “Hier kwam mijn creatieve kant steeds meer tot uiting. Het maakte ook dat ik graag een volgende stap in mijn loopbaan wilde zetten.” Tegelijkertijd was de timing goed, midden jaren 80 begon de projectontwikkeling weer voorzichtig aan te trekken. Op enig moment kan Trebbe een locatie aankopen in Borne, voor de ontwikkeling en realisatie van 48 Premie A-woningen. Trebbe greep die kans aan. Hein maakte de overstap naar de afdeling Onderzoek en Ontwikkeling.  “Marcel en ik werden in die tijd  vaak de afdeling nul en nul genoemd. We waren wel een beetje een vreemde eend in de bijt van het bouwbedrijf. Ik blik echt terug op een hele leuke, gezellige tijd, waarin ik ook heel veel geleerd heb van de organisatie over groei, teams, ontwikkelen en bouwen. En ik heb heel erg veel geleerd van Marcel. We waren een heel goed team, dat kon ook niet anders we hebben meer dan dertig jaar samengewerkt.” Ook Antje de Groot wil Hein niet onbenoemd laten. Ook met Antje die vanuit een andere invalshoek (PR en communicatie) ongeveer een parallelle ontwikkeling heeft doorgemaakt heeft Hein ongeveer 30 jaar samengewerkt.

Van heel Nederland weer terug naar Twente

Hein voelt zich thuis bij de afdeling Onderzoek & Ontwikkeling. Naar mate de jaren verstrijken, groeit Trebbe, het werkgebied van Trebbe en de afdeling. “Ik reed heel Nederland door voor onze  ontwikkelingen.” Hein vervult verschillende functies zoals medewerker projectontwikkeling, projectontwikkelaar, ontwikkelmanager en op enig moment regiomanager. “Trebbe groeide op enig moment zo hard, dat de afstand bijna niet meer te overbruggen was. We kregen steeds  meer werken in het westen van het land waardoor aan mij de vraag werd gesteld of ik niet naar het westen wilde verhuizen en daar de afdeling op wilde gaan zetten. Dit was een prachtige doorgroeimogelijkheid.” Hein besluit erover na te denken, maar geeft ook aan dat hij graag de mogelijkheid krijgt om in Twente te blijven. “Ik ben getrouwd met een echt een Twents meisje en had een jong gezin.” Een zoektocht naar woningen in het westen volgt, maar uiteindelijk komt het niet van een verhuizing. “We waren te diep geworteld in Twente. Maar ik heb nog een hele tijd vanuit Twente half Nederland door getuft en heb ik ook veel vanuit het kantoor van MiddenWest, toen nog in Utrecht, gewerkt.” Nu Hein in Twente blijft wonen, verschuift langzaamaan zijn werkgebied ook meer naar het noorden en oosten van het land. In 2000 maakt Hein de stap naar adjunct-directeur.

Luchtfotografie Landgoed in den Houte, Noordwijkerhout
orden Orden, Apeldoorn
sophie Koningin Sophie, Den Haag
boulevard Boulevardtoren, Enschede
dinkel Dinkelpark, Groningen

"Veertig jaar is zó voorbij. Mijn functie past ontzettend goed bij mij. Ik heb invloed en mag mede beleid maken, tegelijkertijd ben ik betrokken op inhoud bij projecten. Dat past goed bij mij.”

Hein Stooker

Benoeming tot directeur

De jaren verstrijken en Trebbe groeit en groeit. “Hein Trebbe sr. is  de drijvende kracht achter de groei. Hij is in mijn ogen echt een ondernemer pur sang. Hij heeft van Trebbe echt een gerenommeerde ontwikkelende bouwer gemaakt. Er kwamen steeds meer kansen voorbij, waarvoor hij ook wel zijn nek uit durfde te steken. Hij heeft Trebbe écht groot gemaakt door tijdig de bakens te verzetten en in te spelen op kansen in de markt. Het gaat Trebbe en Hein goed voor de wind. Er zijn plannen om Hein tot directeur te benoemen. En dan breekt in 2008 de volgende crisis aan. “De woningmarkt stortte volledig in. Er was sprake van een hele andere situatie. De benoeming wordt uitgesteld. Hein blikt terug op een hele lastige periode. “Toch heb ik altijd energie gekregen van mijn werk, ook in die lastige tijden. Het werken in onze sector is altijd een tijd van pieken en dalen. Als je  genoeg energie van je werk krijgt, dan kun je ook die dalen goed aan.” In 2016 wordt Hein dan alsnog benoemd tot directeur. De functie die hij tot op de dag van vandaag vervult.

Toevoegingen voor nu én in de toekomst

Het mooiste aan zijn werk, daar hoeft Hein niet over na te denken. “Ik vind het mooi dat we samen prachtige projecten, buurten en wijken toevoegen waar mensen met plezier in kunnen werken, wonen of verblijven. We zijn met hele concrete dingen bezig, we creëren iets. En het mooie daaraan is, we kunnen ook terugkijken op dingen.” Zo kunnen we aan de hand van projecten ook terugblikken op de loopbaan van Hein. Zijn eerste project vanuit ontwikkeling was het plan 48 premie A-woningen in Borne. En zo zijn er nog ongelooflijk veel projecten waar Hein samen met heel veel collega’s aan gewerkt heeft. Zo blikt hij terug op projecten zoals de Boulevardtoren in Enschede. Dat is zo’n project waar ik samen met anderen met hart en ziel aan gewerkt heb. Het is de hoogste woontoren die we tot nu hebben gerealiseerd. Dit soort projecten is sterk afhankelijk van de omstandigheden waarin ze ontwikkeld worden. Gemeente Enschede had destijds de ambitie om het stadscentrum aan te pakken. Er werd een ontwikkelcombinatie door Trebbe geïnitieerd waarin ook een plaatselijke woningcorporatie participeerde, die haar nek uit wilden steken en het ging economisch goed. Alle seinen stonden toen op groen en het project is een succes geworden. En mochten we een blijvende toevoeging aan de skyline van Enschede realiseren.” Ook Dinkelpark is een project waar Hein al snel aan terugdenkt. “Dat was ook een heel bijzonder plan vanuit meerdere opzichten. De vorm is natuurlijk bijzonder, maar ook stedenbouwkundig was het uitdagend. Er waren heel veel verschillende grondeigenaren en we moesten de neuzen allemaal dezelfde kant uitkrijgen. We moesten de gemeente overtuigen van het stedenbouwkundig concept. Maar dat is heel goed gelukt en het is een prachtig plan geworden.” Maar ook Red, Yellow en Blue in Almere, Orden Apeldoorn, Landgoed in den Houte Noordwijkerhout Villa Sophie in Den Haag en er zijn nog zoveel meer projecten waar Hein aan gewerkt heeft.

Wil jij ook werken bij Trebbe?

Alleen samen

“Maar wat er vanuit Trebbe ook gerealiseerd wordt, het is altijd vanuit samenwerking. En dat vind ik het allermooiste van ons vak. Het werken vanuit teams. Het samenwerken is ook écht kenmerkend voor Trebbe. Hier kiezen we voor de continuïteit en lange relaties.” Hein vertelt dat hij dat ook terugziet in de plannen die ontwikkeld worden. “We kiezen er ook regelmatig voor om sociale huurwoningen te ontwikkelen, waar we ook koopwoningen voor eigen rekening en risico kunnen ontwikkelen. Dat doen we omdat we evenwichtige wijken willen ontwikkelen, waar een plek voor iedereen is, nu en in de toekomst.” Verder vindt Hein het kenmerkend voor Trebbe dat je volop vrijheid krijgt bij Trebbe. “Je kunt hier echt je talenten verder ontwikkelen en je loopbaan vormgeven, als je de kansen ziet en pakt. Wat daarbij helpt is dat er binnen Trebbe geen sprake is van een afrekencultuur. Fouten maken mag. Het wordt natuurlijk niet met applaus ontvangen. Maar het is wel zo, dat als je ze tijdig meldt om samen tot een oplossing te komen en je er maar van leert, je gewoon door kunt.” Ook de continuïteit is volgens Hein écht Trebbe. “Continuïteit loopt als een rode draad door Trebbe heen.  Het is een familiebedrijf en het bedrijf is nog steeds binnen de familie Trebbe,  de opvolging voor de komende jaren is geregeld met Hein Trebbe jr. die als volgende generatie weer een nieuwe koers geeft voor de verdere evolutie van het bedrijf. Hein vindt het mooi om te ervaren dat er veel nieuw talent tot ontwikkeling komt binnen de organisatie. Samen met de ervaring opgebouwd in het verleden biedt dit vertrouwen voor de toekomst. Binnen Trebbe werken veel mensen met lange dienstverbanden en we werken al jarenlang met vaste partijen en voor vaste opdrachtgevers. Die continuïteit wordt door opdrachtgevers ook gewaardeerd.”

Ontwikkelingen volgen elkaar op

In de 40 jaar die Hein bij Trebbe werkt, heeft hij ongelooflijk veel ontwikkelingen voorbij zien komen. De introductie van de computer, internet, fax, e-mail, mobiele telefoon, maar ook andere bouwmaterialen en nieuwe bouwmethodieken. “De grootste slag binnen ontwikkeling is eigenlijk gemaakt in de vorige crisis met het industrieel bouwen. Tot op dat moment was de innovatie binnen de bouw mondjesmaat en was het meer inventief dan innovatief. Met het conceptueel bouwen is daar een enorme slag gemaakt.” Hein verwacht dat de ontwikkel- en bouwbranche de komende jaren nog meer en sneller gaat innoveren. “Mede ingegeven door digitalisering, artificial intelligence en  de gestelde klimaatdoelen.” Ook heeft Hein de maatschappij enorm snel zien veranderen “Onze maatschappij is enorm geïndividualiseerd en meer divers geworden. Dat heeft ook gevolgen voor de woonvormen die we ontwikkelen en bouwen. Zo zien we bijvoorbeeld dat kopers met een niet-westerse achtergrond een zelfstandige keuken heel belangrijk vinden. Ook zien we dat woningen op dit moment kleiner worden. Enerzijds heeft dat te maken met gezinssamenstellingen die kleiner worden, maar ook met betaalbaarheid.”

Het grote geheim

En als we Hein dan vragen naar zijn grote geheim voor een lang dienstverband, dan blijkt dat een lastige vraag te zijn. “Veertig jaar is zó voorbij. Mijn functie past ontzettend goed bij mij. Ik heb invloed en mag mede beleid maken, tegelijkertijd ben ik betrokken op inhoud bij projecten. Zo houd ik ook gevoel bij de woningmarkt. Dat past goed bij mij.” Verder geeft Hein aan dat hij hét geheim niet heeft. “Het hangt wel heel erg samen met de mensen waar je mee samenwerkt. Je moet het samen doen dat vind ik écht heel erg mooi. Ook de mooie cultuur die we hebben bij Trebbe is belangrijk voor een lang dienstverband. Die cultuur zorgt ervoor dat mensen zich verbonden voelen met elkaar en het trekt ook weer nieuwe mensen aan. Ik vind het dan ook een groot goed dat we die cultuur in stand houden. Ook ik zet me daar de komende jaren nog graag voor in.”

Trebbe Bouw Enschede

Deel deze held op social media