Maak kennis met

Hein Trebbe jr.

Mooi vak, achternaam zit in de weg

Hein gaat na het afronden van zijn middelbare school een jaar naar Engeland. Daar volgt hij de studie Business Studies. Aansluitend volgt hij de studie economie in Groningen. “Ik heb mijn studiekeuze destijds niet gebaseerd op het feit dat ik misschien in het familiebedrijf wilde werken. Ik koos voor deze vervolgopleidingen omdat ik economie een mooi vak vond en vind, en het me goed ligt. ” Na zijn afstuderen gaat Hein aan de slag bij een consultancybureau. “Ik wilde graag bij een ontwikkelaar aan de slag, maar ik mocht niet zo vaak op gesprek komen waarbij ik vermoed dat mijn achternaam me een beetje in de weg zat.” Na enige tijd kan Hein dan toch aan de slag bij Bohemen, een ontwikkelaar uit Leidschendam.

Van fijne samenwerking tot pijn in het hart

Hein blikt terug op een hele fijne periode in zijn loopbaan als ontwikkelaar bij Bohemen. “Hier mocht ik in het diepe springen en leren zwemmen, daar ben ik Bohemen tot op de dag dankbaar voor.” Hein werkt onder andere mee aan een bijzonder traject. “Bohemen wilde op enig moment zelf de woningen gaan bouwen, zonder tussenkomst van een aannemer. Ik was de kartrekker voor het eerste project. Je kunt je voorstellen, dat dit thuis nog wel tot enige discussies heeft geleid.” Met name de wijze van samenwerken vindt Hein erg prettig. “Ik kon daar, ondanks het feit dat het mijn eerste baan in deze richting was, mijn eigen gang gaan. Het vertrouwen was er, dat als een besluit groot was of als ik de effecten van een besluit niet helemaal kon overzien, ik me wel zou melden.” En toch komt na een aantal jaren het moment dat Hein zijn baan opzegt. “Dat heb ik echt met pijn in mijn hart gedaan. Ik heb met heel veel plezier daar gewerkt. Ook heb ik daar ontzettend veel geleerd, dingen die me tot op de dag van vandaag bijstaan.” Maar, Hein neemt niet zomaar ontslag. Hij gaat aan de slag bij Trebbe. Daar was toen alle begrip voor.

delft telderslaan

Telderslaan Delft

UMCG

UMCG, Groningen

Lange gesprekken, verantwoordelijkheden en aantrekkingskracht

Hoewel Hein als ontwikkelaar zijn loopbaan start, heeft hij ook de bouw altijd heel erg aantrekkelijk gevonden. Twee vakgebieden die samen komen binnen het familiebedrijf. En toch lag het niet van tevoren vast dat Hein bij Trebbe aan de slag zou gaan. “Natuurlijk voerden we thuis wel geregeld gesprekken over het familiebedrijf en mijn loopbaan. Dat begint niet als je twaalf bent, maar op enig moment wilden mijn ouders mij wel het besef bijbrengen dat er een bedrijf is. En dat de familie een verantwoordelijkheid heeft richting het bedrijf en vooral richting de mensen die binnen het bedrijf werken.” Hein vertelt dat hij nooit de druk heeft ervaren dat hij in het familiebedrijf aan de slag moest. Voordat hij dat besluit neemt zijn daar veel gesprekken aan vooraf gegaan. “Wat zijn de mooie kanten en wat zijn de mindere kanten, waren onderwerp van gesprek. Mijn moeder heeft het me destijds zelfs weleens afgeraden. We hebben er ook over gesproken dat als ik niet voor Trebbe zou kiezen, er een andere oplossing voor het bedrijf moest komen.” Op enig moment kondigt de toenmalig financiële man aan met pensioen te gaan. “Dit voelde eigenlijk voor mij wel als het ‘nu of niet’ moment.” Hein kiest voor Trebbe en treedt in 2010 in dienst bij Trebbe.

Van starter, naar directeur op een vestiging, naar een bedrijfsbrede rol

Hein begint niet direct als directeur bij Trebbe. Hij heeft dan wel een aantal keren vakantiewerk gedaan bij Trebbe, maar wil eerst het bedrijf en vooral de mensen écht leren kennen. “Dat was voor mij een voorwaarde. Ik heb destijds ook aangegeven, wat er ook gebeurt, ik maak dit traject af. Ik wilde weten met wie ik werk, hoe processen lopen, hoe mensen met elkaar samenwerken en waarom en hoe dingen in elkaar grijpen. Ook ben ik van huis uit geen bouwkundige, dus ik vond het noodzakelijk om daar ook echt iets van mee te krijgen.” Een soort traineeship van bijna een jaar volgt. Hein doet nagenoeg alle afdelingen aan, soms iets langer, soms iets korter. “Ik heb meegedraaid in een tender vanuit ontwikkeling. Ik heb meegekeken bij de werkvoorbereiding en ik heb een project gecalculeerd, die we trouwens niet wonnen.” Ook loopt Hein een aantal maanden mee op de bouw. “Dat was heel leerzaam.” Hein werkt op verschillende projecten, zoals de rechtbank in Zwolle, een woningbouwproject op Kanaleneiland in Utrecht, een tijdje in Groningen, waar Trebbe al bijna negentig jaar onafgebroken werkt, en Het Kulturhus in IJsselmuiden. “De werkzaamheden liepen uiteen. Ik heb als een soort assistent-uitvoerder offertes uitgezocht en nagekeken of alles geleverd was, maar ik heb ook een aantal dagen beton gestort en getunneld. Ik had me voorgenomen om dit ieder jaar een week te doen, daar is het jammer genoeg nooit meer van gekomen.” Hein vervolgt zijn loopbaan bij Trebbe Wonen in een acquisitierol. Op enig moment  stapt Hein in de rol van directeur in Nieuwegein. Acquisitie en projectontwikkeling zijn daarbij de belangrijke aandachtspunten.

meppel isala

Isala Meppel

Henri Vriezenveen

Groot onderhoud, Vriezenveen

Groepsdirecteur, afwisseling, samen

In het tijdsgewricht dat Hein bij Trebbe aan de slag gaat is het crisis. “We hebben echt moeten bikkelen om werken binnen te halen. Voor mij was dit ook een periode met een hele steile leercurve, op dat moment moest je gewoon aan de bak.” Hein groeit steeds meer naar een bedrijfsbrede rol toe en dat wordt in 2017 geformaliseerd. Met de functie van groepsdirecteur volgt ook de rol van commissaris bij de andere Trebbe-bedrijven. Een functie die hem op het lijf geschreven is, vooral vanwege de variatie en het hoge tempo waarin diverse werkzaamheden en de verschillende rollen en functies zich afwisselen. Een standaard werkdag of -week heeft Hein niet. “Ik houd van de afwisseling van mijn werk. Het ene moment zetten we de koers uit, soms zit ik op afstand en hebben we het over de grote lijnen en het volgende moment kijk ik op detailniveau mee in projecten. En ik kan vanuit mijn rol ook af en toe eens ergens tegenaan schoppen en vragen of het niet sneller, slimmer of efficiënter kan.” Een belangrijk deel van zijn tijd steekt Hein in acquisitie en spart hij met de commerciële mensen. “Ook ben ik verantwoordelijk voor een deel van de stafafdelingen, daarnaast hebben we verschillende overleggen voor de verschillende bedrijven, vestigingen en businessunits.” Hein vertelt dat zijn focus meer op projectontwikkeling en commercie ligt dan op bouwen, maar dat wil niet zeggen dat hij daar niet in meekijkt. “Het echte bouwen dat ligt meer bij Hein Trebbe sr. en Marinus den Harder. Maar we informeren elkaar altijd over grote beslissingen en die besluiten nemen we vaak samen .”

Verandering is de enige constante

In 12,5 jaar tijd is er binnen de bouw en binnen Trebbe heel veel veranderd. Sectorbreed zijn de digitalisering, het conceptueel bouwen en industrialisering grote ontwikkelingen.” Tijdens de vorige crisis heeft Trebbe zwaar ingezet op conceptuele bouw. Een goede keuze zo bleek, want dit wordt nog altijd doorontwikkeld. “Om daar ook stappen in te kunnen blijven zetten, ben ik ervan overtuigd dat dit om verregaande digitalisering vraagt. Binnen Trebbe zijn we daar ook volop mee bezig. Ergens vind ik het ook wel jammer dat we als sector het labeltje krijgen dat we langzaam vernieuwen. We doen het misschien niet zo snel als bijvoorbeeld in de Tech-sector, maar we vernieuwen wel degelijk.” Ook binnen Trebbe heeft de tijd niet stilgestaan. Trebbe is flink gegroeid en er wordt een breed pakket aan type projecten ontwikkeld en gebouwd. “Wij zijn meer dan drie keer zo groot geworden. Dat vind ik heel erg leuk, maar ook uitdagend. Want we moeten ervoor zorgen dat we ook één bedrijf blijven, met heldere en eenduidige processen. Daar steken we nu extra energie in.” Hein is trots op de aanwas van mensen binnen Trebbe en vertelt ook dat het hele mooie ontwikkelingen met zich meebrengt. “Binnen Trebbe hebben we een goede mix tussen ervaren en jonge collega's. Dat leidt tot een hele mooie dynamiek. De ervaren collega's hoef je niets meer te vertellen over hoe een gebouw ontwikkeld of gerealiseerd wordt, de jonge collega's voegen daar een frisse blik aan toe. Dit past ook goed bij de cultuur van Trebbe.”

Wil jij ook werken bij Trebbe?

Een fijne cultuur, samenwerkers van het eerste uur

Als er iets is wat we niet te veel willen laten veranderen, dan is het de cultuur van Trebbe. Binnen Trebbe noemen we dat Typsich Trebbe. Volgens Hein zijn natuurlijk de kernwaarden betrokken, ondernemend, betrouwbaar en samenwerkend typerend voor Trebbe. Verder omschrijft hij de cultuur als open, warm én samen. “We hebben, denk ik, een hele open cultuur. Wel vinden we het soms wat lastig om elkaar aan te spreken en ons kwetsbaar op te stellen. Daar willen we mee aan de slag.” Ook is het opvallend dat er ontzettend veel onderling respect is. “We moeten het ook écht samen doen. Zoals een timmerman bij Trebbe mooi zei: ’We moeten het samen maken, maar we moeten er ook samen iets van maken’. In je eentje kun je gewoon niet bouwen. En dat vind ik ontzettend gaaf aan onze branche en ons bedrijf.” De samenwerkingskracht waarover Trebbe beschikt vindt Hein bijzonder. “Ik denk dat wij écht oog hebben voor de belangen van de ander, ik denk dat wij in staat zijn om het projectbelang voor te laten gaan. En bij Trebbe is het ook ‘een man een man, een woord een woord’. Als we zeggen dat we ervoor gaan, dan doen we dat ook. Als we zeggen dat iets in orde komt, dan is dat ook zo.” Het samenwerken, dat kan Trebbe op heel veel verschillende manieren, vanuit verschillende vormen. “Ik denk dat we daar best uniek in zijn. Het samenwerken vind ik echt heel leuk en ik geloof dat het ons als bedrijf verder brengt.”

Trots op Trebbe

In de afgelopen 12,5 jaar zijn er heel veel mooie, spannende, blije en overweldigende momenten voorbij gekomen. Er is dan ook veel om trots op te zijn. “Ik ben ontzettend trots op ons geweldige bedrijf, er is ongelooflijk veel kennis en expertise in huis. We maken hele gave en afwisselende projecten, met collega's die echt liefde voor het vak hebben en ik denk dat we op een hele mooie manier in de wereld staan; we kijken verder dan alleen financieel economische waarde. We kijken ook naar de impact op de aarde, maatschappij en de mens.” En, zeker niet onbelangrijk, volgens Hein is Trebbe en dan vooral de instelling van de mensen die er werken onderscheidend. “We hebben een project ontwikkeld dat bij 38 ontwikkelaars op het bureau heeft gelegen. Bij Trebbe zijn we in staat geweest een haalbaar en betaalbaar project te ontwikkelen, waar veel belangstelling voor was én efficiënt gebouwd is. Dat we dat voor elkaar hebben gekregen, dat maakt me trots.” Ook vindt Hein het mooi en belangrijk dat Trebbe impact maakt. “We geven vorm aan de wereld van morgen met onze ontwikkel- en bouwprojecten. Dat is een prachtige verantwoordelijkheid en daar moet je goed mee omgaan.” Momenteel spelen er veel grote thema’s; het terugdringen van de woningnood, betaalbaarheid en verduurzaming is zo maar een greep. “Wij zijn in staat om een bijdrage te leveren aan de oplossingen. Zo hebben we op meerdere plekken flexwoningen geplaatst, ontwikkelen we nu een betaalbare woning, bouwen we aan de gezondheidszorg van de toekomst en hebben we al duizenden woningen verduurzaamd.” En dan zijn er nog alle projecten die in 12,5 jaar ontwikkeld en gerealiseerd zijn. “Bij Trebbe en de zusterondernemingen bouwen we alles boven de grond. Van villa's in de bossen tot een binnenstedelijk ziekenhuis. Van het onderhoud en de verduurzaming van woningen in bewoonde staat tot een grote herontwikkeling van een voormalig ggz-terrein tot duurzame, gezonde leefomgeving. Ieder project heeft weer iets unieks waar ik trots op ben. En er is altijd de gemene deler dat dit vanuit een samenwerking is gerealiseerd.”

Het geheim

Als laatste stellen we Hein de vraag wat zijn geheim is voor een langjarig dienstverband. Zijn antwoord is vrij simpel. “Ik heb geen moment spijt gehad van mijn keuze om in het familiebedrijf aan de slag te gaan. Ik ga elke dag met ongelooflijk veel plezier naar mijn werk. Dat is iets wat ik iedereen gun, want dat maakt het een eitje om ergens 12,5 jaar te werken. Natuurlijk zit er weleens ergens iets niet helemaal lekker, maar ga daarover in gesprek en blijf ook kijken naar wat er allemaal goed gaat en wat we hier allemaal met elkaar voor elkaar boksen. Dan vliegen de dagen, maanden en jaren voorbij.”

gesneden2

Deel deze held op social media