Maak kennis met

Henk Mol

In de timmerploeg van Trebbe

Henk werkt al 25 jaar bij Trebbe. Hoe Henk bij Trebbe begonnen is, dat was meer een toevalstreffer. “Het was helemaal niet mijn bedoeling om te solliciteren, ik ben heel toevallig bij Trebbe terecht gekomen,” vertelt Henk. “Ik werkte bij een klein bouwbedrijf die in de winterperiode geen werk had. Omdat ik tijdelijk bij huis zat, moest ik me inschrijven bij het arbeidsbureau en daar werd ik gevraagd voor een vacature in een timmerploeg van Trebbe. Het was nota bene mijn oom die vervangen moest worden, dat wist ik niet eens. Dus ik kwam in 1998 bij toeval als vierde man in de timmerploeg van Trebbe terecht.”

Meteen aan de slag

Henk ging meteen bij Trebbe aan de slag, hoewel hij het bedrijf niet echt kende. “Ik heb nooit een kennismaking of sollicitatiegesprek gehad op kantoor. De voorman van de ploeg, die ook de chauffeur was, heeft me aangenomen en ik reed de volgende dag al mee naar Zwolle waar Trebbe in de nieuwbouwwijk Stadshagen 30 woningen en 42 appartementen bouwde. Het project zat in de afbouw en mijn eerste werkzaamheden was het aftimmeren van de trappen. En ik blijf het bijzonder vinden dat ik op mijn eerste werkdag nog geen idee had wat ik bij Trebbe ging verdienen. Maar de sfeer bij Trebbe voelde goed en uiteindelijk bleek dat ik meer verdiende dan bij mijn vorige werkgever. Dus ik ben nooit teruggegaan en sindsdien bij Trebbe gebleven.”

Henk MOl
Henk mol1

Timmeren blijft leuk

Timmeren is nog altijd de grootste hobby van Henk. “Als kind vond ik het al ontzettend leuk om te doen en daarom ben ik naar de lts gegaan. Nadat ik deze afgerond had, heb ik mijn militaire dienstplicht vervuld. Een jaar heb ik in het Duitse Seedorf gewerkt als vrachtwagenchauffeur. Na mijn diensttijd was het in 1985 een slechte periode in de bouwsector. Ik vond een baan als opperman bij een metselbedrijf. Daarna heb ik een paar jaar machinale houtbewerking uitgevoerd bij caravanfabriek Kip. Vervolgens heb ik bij meerdere bouwbedrijven gewerkt als timmerman en/of metselaar. In die tijd zat ik in de winterperiode regelmatig tijdelijk thuis als er geen werk was, maar dat vond ik geen probleem. Er moest nog veel verbouwd worden aan mijn huis uit 1936, dus dat kon ik in die tijd mooi uitvoeren. Uiteindelijk ben ik in januari 1998 bij Trebbe terecht gekomen.”

Voorkeur voor woningbouw

In de 25 dienstjaren bij Trebbe heeft Henk aan veel verschillende projecten meegewerkt. Van grote utiliteitsprojecten zoals het LOC in Hardenberg, Westermarke in Stadskanaal en het stadskantoor in Enschede tot kleinere projecten. “Ik heb de voorkeur voor laagbouw en dan vooral voor grondgebonden woningen. Je hebt daar overzicht want een ziekenhuis als het UMCG is enorm groot en daar moet je ontzettende afstanden lopen om je werkzaamheden uit te voeren. Zo vond ik het woningbouwproject in Meerstad een mooi project. Om er te komen reed je door uitgestrekte groene weilanden, er stond helemaal niks en nu staan er prachtige woningen in een mooie architectuurstijl. En ook vind ik nieuwbouw fijn. Ik heb één keer gewerkt op een renovatieproject, maar ik kwam erachter dat dat minder goed bij me past.”

Wil jij ook werken bij Trebbe?

Diversiteit van werkzaamheden

Op dit moment werkt Henk al ruim drie jaar in Groningen aan de 135 woningen in het nieuwe Ebbingekwartier. “Op 6 januari 2020 ben ik hier begonnen met het eerste stelwerk voor het metselwerk van de buitengevel en daarna ben ik betrokken bij diverse opeenvolgende fases van het project. Zo handel ik sinds de oplevering van de eerste fase van 37 woningen ook de opleverpunten af, los ik eventuele ontstane problemen op en bij de tweede fase voer ik de afbouwwerkzaamheden uit. Deze afwisseling van mijn werkzaamheden vind ik erg leuk. Elke werkdag haal ik eerste mijn ploegmaat op en om 06.45 uur zijn we op de bouwplaats. Na een kop koffie gaan we aan de slag en als het werk lekker opgeschoten is, verlaat ik aan het eind van de middag de bouwplaats weer met een tevreden gevoel. Helaas gaat mijn ploegmaat binnenkort met de VUT en dat vind ik jammer. We werken al jaren goed samen, we hoeven elkaar tijdens het werk niks uit te leggen want we kennen elkaar.”

Vele veranderingen in de bouw

Er is de afgelopen jaren veel veranderd in de bouw. Het bouwproces is anders geworden, er worden andere materialen gebruikt. Vroeger was er veel lijmwerk en nu is er prefab. Trebbe is echt met haar tijd meegegaan en dat betekent ook dat er verbeteringen zijn. Zo zijn er meer hulpmiddelen, veel meer kraanwerk waardoor je minder zwaar hoeft te tillen.”

Vrijheid en waardering bij Trebbe

Henk is 58 jaar en heeft nog een aantal dienstjaren voor zich voordat hij met de VUT kan gaan. “Ik werk tegenwoordig vier dagen, elke vrijdag ben ik vrij en ik ben dan ook echt toe aan een weekend van drie dagen. Ook vind ik de vrijheid die bij Trebbe heerst fijn. Zo moest ik de afgelopen periode regelmatig een vrije dag opnemen vanwege ziekte van mijn vrouw en daar wordt dan niet moeilijk over gedaan. De afgelopen 25 jaar heb ik dan ook met plezier gewerkt en ik hoop dat dat de komende jaren zo blijft. De sfeer bij Trebbe is goed en binnen de organisatie is alles goed geregeld. Mijn centen en kleding krijg ik altijd op tijd. Je vindt bij elke werkgever wel wat, maar je moet overal gewoon werken en bij Trebbe word ik daarvoor gewaardeerd. Het is ook een wisselwerking, ik doe mijn best en daar krijg ik ook wat van Trebbe voor terug.”

Deel deze held op social media