Bijna 48 jaar heeft timmerman Henk Scholte bij Trebbe gewerkt. En altijd met plezier, hij vindt het dan ook jammer dat hij op 30 mei afscheid moet nemen van zijn collega’s vanwege gezondheidsredenen. “Ik was zestien jaar toen ik de opleiding timmeren na drie jaar op de LTS afgerond had. Voordat ik mijn diploma kreeg kwam er een recruiter op school die vier serieuze timmer-leerlingen selecteerde. En ik was daar één van.” De kennismaking met de recruiter resulteerde dat Henk op sollicitatiegesprek mocht komen bij Trebbe aan de Tubantiasingel in Enschede. “Na het gesprek met Personeelszaken kreeg ik een rondleiding op het kantoor. En na de bouwvak-vakantie van 1976 ben ik in september bij Trebbe begonnen, ik was toen net een paar dagen zeventien jaar oud.”
Veel geleerd op eerste project
Henk ging bij Trebbe aan de slag als leerling-timmerman. Dat betekende dat hij één dag in de week theorieles over timmeren kreeg op de TST-school en vier dagen per week bij Trebbe werkte. “Mijn eerste project was de uitbreiding van de lagere land- en tuinbouwschool in Enschede. Ik woonde toen in Overdinkel en een vader van een kameraad woonde vlakbij. Hij werkte bij Trebbe op dit project in Enschede en zijn maat was op vakantie. Dus ik kon met deze vader meerijden naar de Hengelosestraat in Enschede en liep met hem de eerste maanden mee op de bouwplaats. Alles was nieuw voor me en deze vakman heeft me toen heel veel geleerd.” Leuk detail is dat de school aan de Hengelosestraat in Enschede een aantal jaren geleden gesloopt is en dat Trebbe op deze locatie onlangs een nieuwe, gevarieerde en duurzame woonwijk ontwikkeld en gebouwd heeft: Newtonpark.
Ook leergierig naar metselen
Als leerling-timmerman was Henk erg leergierig, zo heeft hij onder meer metselaarskennis opgedaan. “Op de bouwplaats had ik eerst met vier à vijf collega’s het werk uitgezet en daarna beton gestort. En toen moest er gemetseld worden en dat betekende dat er voor mij tijdelijk minder te doen was en dan hielp ik met opruimen en het lossen van de vrachtwagens. Echter deze klussen vond ik niet zo leuk, dus ik zei: ‘doe me maar mooi een troffel’. En zo heb ik leren metselen en mijn metsel-leermeester was tevreden over mijn arbeid. Hij gaf me daarom graag meer werk, maar school vond dat ik te veel metselde en dat ik als leerling weer moest gaan timmeren. Dus zo geschiedde en mijn examenwerkstukken voerde ik uit op de Trebbe-locatie aan de Kuipersdijk in Enschede.” En met resultaat want twee jaar later had de negentienjarige Henk zijn diploma behaald en kwam hij als timmerman in vaste dienst bij Trebbe.
Graag contact met de buurt
Op de vraag aan welke projecten Henk goede herinneringen heeft, antwoordt de timmerman de projecten op de campus van de Universiteit Twente in Enschede. “Tussen september 2003 en juli 2006 heeft Trebbe daar vier WB-gebouwen gerenoveerd. De hallen zijn gestript en opnieuw opgebouwd met een glazen gevel. En een jaar later begonnen we op de campus met de bouw van het NanoLab. Van het begin tot het eind in 2009 heb ik aan deze nieuwbouw gewerkt. Naast timmeren heb ik verschillende andere werkzaamheden uitgevoerd zoals maatvoering, metselen en wanden maken. Bovendien vond ik het leuk om tussen de studenten te werken. Contact hebben met de omgeving vind ik sowieso leuk en daarom vond ik renovatieprojecten ook altijd mooier dan nieuwbouw. Zoals bij de renovatie van 1.181 woningen in de wijk Pathmos in Enschede, dat was een groot en langdurig werk. Als timmerman had ik contact met de bewoners, ik kwam ze tegen in de buurt of ze kwamen kijken. Je maakte van alles mee en bovendien waren mijn werkzaamheden erg divers.”
Met vaste maat ‘op transport’
Henk werkte bij Trebbe altijd met een vaste maat. “Ik heb er twee gehad. Met de eerste maat werkte ik tot 1996 en daarna heb ik tot op het laatst gewerkt met Peter Helthuis. Tot en met 2009 werkten we vooral in de regio van Enschede maar helaas werd het daar slapper qua werk. Dus toen gingen we ‘op transport’ naar projecten verder weg. Zoals in Huissen, Lent, Arnhem en Wageningen om nieuwe woningen te bouwen maar we gingen ook aan de slag bij een woonzorgcentrum in Almelo. En niet altijd ver weg want ook in Enschede hebben we in 2011 en 2012 meegewerkt aan de renovatie van 166 woningen in de wijk Dolphia. Dertig jaar eerder heb ik in deze wijk ook meegewerkt aan het groot onderhoud van 249 woningen. Twee mooie projecten in Dolphia waarbij de huurders in hun huis bleven wonen.”
Werkervaring delen met jongeren
Henk vond het altijd leuk om jongeren te begeleiden en daarom heeft hij met zijn maat Peter Helthuis de opleiding tot leermeester gevolgd. “We hebben heel wat jonge timmermannen opgeleid maar pas in 2000 ben ik officieel een leermeester geworden want er moet nieuwe aanwas komen om mijn pensioen te betalen. En er werken nog steeds bij Trebbe collega’s die ooit als leerling door mij begeleid zijn. Ik ben zelf ook leerling geweest dus ik kon me goed verplaatsen in de leerlingen. Bovendien vond ik het belangrijk om eerst de tijd te nemen om de leerling te leren kennen voordat hij de bouw opgaat. Dus in de bouwkeet sprak ik altijd uitgebreid met de jongere. En daardoor wist ik ook waarom de leerling een bepaald gedrag vertoonde. Vanwege mijn gezondheid ben ik in 2012 gestopt als leermeester.”
Vele veranderingen
Om dezelfde reden ging Henk in 2017 werken in de timmerwerkplaats van Verbouw & Beheer in Enschede. “En twee jaar later kwam mijn maat Peter Helthuis daar ook werken. De timmerwerkplaats was een hele verandering maar ik was blij dat ik vier halve dagen per week kon blijven werken. In mijn tijd bij Trebbe is er sowieso veel veranderd. In het begin werd mijn loon wel via de bank overgemaakt, maar elke week kreeg ik van de uitvoerder op de bouwplaats een zakje met mijn loonstrookje en met vakantie- en pensioenbonnen die ik thuis in een boekje plakte. Ik had bijna geen contact met de projectleider of met kantoor, ik had alleen contact met de uitvoerder en dat is wel anders geworden. Ook de latere bedrijfsfeesten en uitjes zorgden voor verbinding tussen de collega’s.”
Tevreden terug- en vooruitkijken
Henk wordt in september 65 jaar en kijkt terug op een mooie tijd bij Trebbe. “Ik heb er het vak geleerd en ook mensenkennis opgedaan, met bewoners, collega’s en leerlingen. Het is een echt familiebedrijf. Zo was er altijd aandacht tijdens mijn ziekte en revalidatie. Collega’s kwamen op bezoek of ik kreeg een telefoontje of kaartje. Maar ook mijn vrouw kreeg bloemen omdat zij de zorg over mij had tijdens mijn ziekte. Nu ik stop met werken heb ik meer tijd voor mijn hobby’s als mijn lichaam dat toelaat. In onze tuin heb ik een vijver en kweek ik aardbeien en tomaten. Ook wandel ik heel graag met onze twee honden. Dus genoeg leuke dingen om te doen.”