Telefoontje op het juiste moment
Als je alle jaren optelt werkt Herbert Wennink eigenlijk al langer dan 12,5 jaar bij Trebbe. Namelijk 19,5 jaar. In 1992 kwam de calculator voor het eerst bij Trebbe in dienst. Daarvoor werkte hij bij een pure woningbouwer en Herbert wilde ook graag rekenen aan utiliteitsprojecten, de reden om bij Trebbe te solliciteren. Echter na zeven jaar maakte hij overstap naar een ander bouwbedrijf waar het na acht dienstjaren onrustig werd door een overname en daarop volgend een reorganisatie. “En juist op dat moment in 2007 belde ons hoofd PZ Anita Bevers me op met de vraag of ik terug wilde komen. Daar hoefde ik niet lang over na te denken.”
Openheid en vrijheid kenmerken Trebbe
Herbert gaat verder: “Bij terugkomst in Enschede was er op kantoor ook het één en ander veranderd, maar toch voelde het goed. Ik kende nog veel collega’s en de sfeer was nog steeds hetzelfde. En dat vind ik nog steeds prettig bij Trebbe: er is flexibiliteit en openheid. Als er iets mis gaat wordt dat direct gemeld en is het bespreekbaar. Waarde hecht ik ook aan de vrijheid die je bij Trebbe krijgt, er is vertrouwen dat je je werk goed doet. Dat kenmerkt Trebbe echt, ik heb dat bij mijn andere werkgevers niet zo ervaren als bij Trebbe.”
Samenwerken in een hecht team
Inmiddels werkt Herbert niet meer op ons kantoor in Enschede, maar in Zwolle. “Door het ontstaan van de kenniscentra ben ik met de afdeling Calculatie meeverhuisd naar Zwolle, waar de medewerkers van Utiliteit op dezelfde verdieping werken. Dat verhoogt echt de teamspirit. Je loopt zo naar de tendermanager, werkvoorbereider of projectleider als je bijvoorbeeld een vraag hebt of even wilt sparren over een project. Ik werk graag in een team, de korte lijnen bevorderen de samenwerking.”
Ook werken in bouwcombinatie
Op kantoor werkt Herbert vooral samen met de tendermanager, projectorganisator en soms de ontwikkelaar of projectleider. “Elke tender of bouwteamwerk is anders, dus altijd moeten we weer opnieuw bekijken hoe we dit gaan aanpakken en wie we daarbij nodig hebben. Extern heb ik vooral contact met onderaannemers en leveranciers. En als we een bouwcombinatie vormen dan werk ik ook samen met de calculators van een collega-bouwbedrijf. Het is dan leuk om in de keuken van een ander te kijken. Zo voerde Trebbe het project Enexis in Zwolle uit met een collega-bouwer en toen was het proces erg interessant omdat het een combinatie-project was; nieuwbouw met een gedeeltelijk bestaand casco dat we moesten hergebruiken. En dat is gelukt, het is een mooi kantoor geworden.”
Afwisselende werkzaamheden
Op de vraag wat zijn werk leuk maakt, antwoordt Herbert dat elke werkdag anders is door de variatie in zijn werkzaamheden en in de projecten. “Als calculator zit ik veel achter de computer. Het screenen van de calculatiestukken, het opbouwen van de begrotingen en het doorrekenen van de hoeveelheden gebeurt digitaal, net als het opvragen, screenen en verwerken van de offertes. Ook houd ik me bezig met het doorrekenen van optimalisaties en alternatieven. De gemiddelde tijdsperiode dat ik met een tender bezig ben is vijf à zes weken, maar bij grotere utiliteitsprojecten duurt deze periode langer.”
Wil jij ook werken bij Trebbe?
Nieuwe technologie
De bouw is continu in ontwikkeling, Trebbe houdt dat scherp in de gaten. “Ook de wijze van calculeren is enorm veranderd. Vroeger werkte ik nog met een meetlat en tekeningen en nu gaat alles digitaal. Ik pas graag nieuwe technologie toe. Zo ben ik nu bezig met de invoering van een nieuw calculatieprogramma bij Trebbe, waarmee de hoeveelheden uit een BIM-model gehaald kunnen worden. Het programma voldoet nog niet aan de wensen van Trebbe, dus we zijn voortdurend aan het bekijken hoe het aangepast kan worden. Inmiddels zijn we zover dat we binnenkort een eerste project met deze nieuwe calculatiesoftware gaan uitrekenen.”
Meewerken aan mooie projecten
Herbert werkt graag aan utiliteitsprojecten omdat elk werk uniek is. “Zo vond ik het nieuwe Stadskantoor in Hengelo een mooi project om aan mee te werken en niet alleen omdat ik in Hengelo woon”, zegt Herbert lachend. “De opbouw van de gevel is bijvoorbeeld gewijzigd. Na het afhaken van een voorgeschreven gevelbouwer moest door ons, samen met een aantal co-makers, de gevel volledig opnieuw ontwikkeld worden. En de verschillende gebouwen van het project De Kaap maakten dit complexe werk in Hoogeveen leerzaam. Zo liepen we bij de parkeerkelder tegen specifieke aspecten aan waar we oplossingen voor moesten vinden. Uiteindelijk is de kelder ontzettend licht en ruim geworden en staat het zelfs in de top tien van Nederlandse parkeergarages.”