Maak kennis met

Hilko van Dijk

Zeker weten bouwkunde

Toen Hilko voor zijn opleidingskeuze stond, had zijn vader graag gezien dat dit elektrotechniek werd. Hilko wist zeker dat het bouwkunde moest worden, want hij wilde tekenen en architect worden. Door de ervaring van zijn eerste stage bij een architectenbureau, stelde hij zijn idee bij. “Ik had niet de indruk dat ik in de architectuur op mijn plek zou zijn.” Toen Hilko na vier jaar de MTS afrondde kon hij gaan werken, maar dan zou hij -zoals het nog ging in die tijd- eerst in militaire dienst moeten. Dat omzeilde hij liever en deed daarom eerst nog de HTS. Misschien kon hij daarna helemaal onder de verplichte dienst uit. “Halverwege mijn studie werd de dienstplicht inderdaad afgeschaft en kwam dit plan uit!”

Trebbe een logische keuze

Hilko deed zijn tweede MTS-stage bij Trebbe op de bouw en dat vond hij prachtig. “Als assistent van de uitvoerder en samen met de timmerlui deed ik bijvoorbeeld stelwerk en mocht ik beton storten. Ik wist door deze stage zeker dat ik verder wilde bij een bouwer.” Toen hij voor de HTS weer een stagebedrijf zocht, was de keuze voor Trebbe heel logisch. Hij werkte als werkvoorbereider op kantoor in Utrecht en ondersteunde andere werkvoorbereiders op diverse projecten. “Ik deed toen al een heel prettige indruk op van Trebbe en de mensen die er werkten.”

Interesse en kennis kan ik kwijt

Na afronding van zijn studie was er een vacature bij Trebbe. Hilko werd gebeld of hij wilde solliciteren. “Dat leek me wel wat en dat heb ik meteen gedaan. In augustus 1996 begon ik als werkvoorbereider en dat deed ik een jaar of vijf. In die tijd heb ik niet alleen op kantoor in Nieuwegein voor Trebbe gewerkt, maar ook bij een combinant op kantoor en op bouwlocatie van een bouwcombinatie. Daarna deed ik projectcoördinatie en stuurde ik later ook als senior projectcoördinator nog enige tijd een aantal mensen aan. We werken nu meer in een afdelingsstructuur, ik werk nu meer naast en met andere projectmanagers. Fijn vind ik het dat we op deze manier ook van elkaar kunnen leren en sparren.” Naast zijn werk heeft Hilko ook nog een tijdje audits gedaan in het kader van ISO en VCA en was lid van de stuurgroep MVO. Momenteel is Hilko onderdeel van het kernteam HoogWonen. “Vanuit deze rol kijk ik mee in het up to date houden en de verdere doorontwikkeling van het concept HoogWonen, hier kan ik mijn interesse en kennis zeker in kwijt.”

Hylko van Dijk
Castellum Houten – Sul Canale

Fijne collega’s en goede sfeer

Natuurlijk heeft de tijd niet stil gestaan. Trebbe is enorm gegroeid en Hilko vindt het mooi om daar onderdeel van uit te maken. “Je groeit zelf ook mee. Het ‘kleine knusse’ van het Trebbe van twintig jaar geleden en het feit dat iedereen elkaar kende, dat hebben we nu binnen de afdelingen die zich bezig houden met het concept HoogWonen-team en je eigen vestiging. Fijne collega’s en de sfeer van werken in een familiebedrijf, dat is er nog. Wel is het familiebedrijf in beweging en groeit het.” Voor Hilko zijn de collegialiteit én de voordelen van werken in een familiebedrijf met korte lijnen en aandacht voor de ontwikkeling van de medewerkers, kenmerken die hem met Trebbe verbinden. Ook woont hij zelf ideaal ten opzichte van zijn werk, want hij staat nooit in de file.

Uitdagend werk

“Voor mij is het altijd weer een uitdaging om de afgesproken zaken binnen de planning en voor de deadlines te halen. Ook moet er steeds, met alle partijen waar je mee werkt, een compleet uitgewerkt project van mij doorgezet worden naar de werkvoorbereiding. Dat betekent dat de vergunningen, constructieve berekeningen, noem het maar op, allemaal tiptop in orde moeten zijn. Ook bouw-actualiteiten die je in het nieuws hoort houden je scherp. Ik wil de risico’s van een project zoveel mogelijk voor Trebbe beperken.”

Elkaar aanvullen en ondersteunen

“Als eerder gezegd, de organisatie is flink in beweging. De werkplekken en teamsamenstellingen zijn veranderd en we zijn soms nog wat zoekende. Maar aan de andere kant, dat leert juist ook weer! Ik werk eigenlijk met iedereen van kantoor Nieuwegein in meer of mindere mate samen. Ik wissel dagelijks veel kennis en informatie uit met collega-projectmanagers. Iedere projectmanager heeft weer ervaring met een ander type werk, het is mooi dat we die ervaringen met elkaar kunnen uitwisselen en dat we elkaar kunnen aanvullen en ondersteunen.”

Wil jij ook werken bij Trebbe?

Je bouwt voor de mensen die er gaan wonen

Het geheime recept voor een lang dienstverband, dat is volgens Hilko heel persoonlijk en een wisselwerking tussen de werkgever en -nemer. “Stabiliteit is voor mij heel belangrijk. Ik vind het belangrijk om bij een stabiele werkgever te werken, dat je weet bij wie je terecht kan. Zelf ben ik ook een stabiele factor binnen Trebbe.” Verder vindt Hilko de ruimte voor veel eigen verantwoordelijkheid en de snelheid in processen prettig bij Trebbe. “Ik heb in de keukens mogen kijken bij verschillende ontwikkelende bouwers, vanuit de bouwcombinaties waarin ik heb gewerkt. Dan zie je wel terug dat we bij Trebbe snel met elkaar schakelen én dat je veel verantwoordelijkheid in je werk krijgt.” De verantwoordelijkheid is volgens Hilko wel tweeledig. Enerzijds krijg je veel verantwoordelijkheid, maar je moet dat dan wel aankunnen en naar je toe trekken. “Eigenlijk maakt het totaalpakket, de variatie in mijn werk, de eigen verantwoordelijkheid en de leuke collega’s Trebbe tot een hele fijne werkgever. En niet te vergeten je bouwt uiteindelijk toch voor de mensen die er gaan wonen en voor de continuïteit van Trebbe. Ik hoop dat we dat nog een hele tijd blijven doen met z’n allen.”

Deel deze held op social media