Maak kennis met

Hilko van Dijk

Zeker weten bouwkunde

Toen Hilko voor zijn opleidingskeuze stond, had zijn vader graag gezien dat dit elektrotechniek werd. Hilko wist zeker dat het bouwkunde moest worden, want hij wilde tekenen en architect worden. Door de ervaring van zijn eerste stage bij een architectenbureau, stelde hij zijn idee bij. “Ik had niet de indruk dat ik in de architectuur op mijn plek zou zijn.” Toen Hilko na vier jaar de MTS afrondde kon hij gaan werken, maar dan zou hij -zoals het nog ging in die tijd- eerst in militaire dienst moeten. Dat omzeilde hij liever en deed daarom eerst nog de HTS. Misschien kon hij daarna helemaal onder de verplichte dienst uit. “Halverwege mijn studie werd de dienstplicht inderdaad afgeschaft en kwam dit plan uit!”

Trebbe een logische keuze

Hilko deed zijn tweede MTS-stage bij Trebbe op de bouw en dat vond hij prachtig. “Als assistent van de uitvoerder en samen met de timmerlui deed ik bijvoorbeeld stelwerk en mocht ik beton storten. Ik wist door deze stage zeker dat ik verder wilde bij een bouwer.” Toen hij voor de HTS weer een stagebedrijf zocht, was de keuze voor Trebbe heel logisch. Hij werkte als werkvoorbereider op kantoor in Utrecht en ondersteunde andere werkvoorbereiders op diverse projecten. “Ik deed toen al een heel prettige indruk op van Trebbe en de mensen die er werkten.”

Interesse en kennis kan ik kwijt

Na afronding van zijn studie was er een vacature bij Trebbe. Hilko werd gebeld of hij wilde solliciteren. “Dat leek me wel wat en dat heb ik meteen gedaan. In augustus 1996 begon ik als werkvoorbereider en dat deed ik een jaar of vijf. In die tijd heb ik niet alleen op kantoor in Nieuwegein voor Trebbe gewerkt, maar ook bij een combinant op kantoor en op bouwlocatie van een bouwcombinatie. Daarna deed ik projectcoördinatie en stuurde ik later ook als senior projectcoördinator nog enige tijd een aantal mensen aan. Dat is in de huidige structuur niet meer nodig, want nu werken meerdere projectmanagers naast en met elkaar en is er een teamleider voor het hele team HoogWonen. Ook heb ik nog een tijdje audits gedaan in het kader van ISO en VCA. Op dit moment zit ik in de stuurgroep MVO, hier kan ik mijn interesse en kennis zeker in kwijt.”

Hylko van Dijk
Castellum Houten – Sul Canale

Fijne collega’s en goede sfeer

Natuurlijk heeft de tijd niet stil gestaan. Trebbe is enorm gegroeid en Hilko vindt het mooi om daar onderdeel van uit te maken. “Je groeit zelf ook mee. Het ‘kleine knusse’ van het Trebbe van twintig jaar geleden en het feit dat iedereen elkaar kende, dat hebben we nu binnen het HoogWonen-team en je eigen vestiging. Fijne collega’s en de sfeer van werken in een familiebedrijf, dat is er gewoon nog. Je merkt ook dat Trebbe zo’n vergelijkbare relatie heeft met opdrachtgevers. Trebbe zegt niet gauw ‘nee, dit doen we niet’. In crisistijd uitte zich dat, doordat Trebbe bijvoorbeeld een gedeelte van de risico’s van opdrachtgevers deelde. Ze nam dan een aantal woningen in een project als achtervang over als de verkoop stagneerde. Dat doe je niet als je geen geloof hebt in een project of in je opdrachtgever.”

Voor Hilko zijn de collegialiteit én de voordelen van werken in een familiebedrijf met korte lijnen en aandacht voor de ontwikkeling van de medewerkers, kenmerken die hem met Trebbe verbinden. Ook woont hij zelf ideaal ten opzichte van zijn werk, want hij staat nooit in de file.

Uitdagend werk

“Voor mij is het altijd weer een uitdaging om de afgesproken zaken binnen de planning en voor de deadlines te halen. Ook moet er steeds, met alle partijen waar je mee werkt, een compleet uitgewerkt project van mij doorgezet worden naar de werkvoorbereiding. Dat betekent dat de vergunningen, constructieve berekeningen, noem het maar op, allemaal tiptop in orde moeten zijn. Ook bouw-actualiteiten die je in het nieuws hoort houden je scherp. Ik wil de risico’s van een project zoveel mogelijk voor Trebbe beperken.”

Elkaar aanvullen en ondersteunen

“De organisatie is flink in beweging, zo werken we inmiddels vanuit kenniscentra. De werkplekken en teamsamenstellingen zijn veranderd en we zijn soms nog wat zoekende. Maar aan de andere kant, dat leert juist ook weer! Ik werk eigenlijk met iedereen op de afdeling in meer of mindere mate samen. Ik wissel dagelijks veel kennis en informatie uit met collega-projectmanager Marcel Vink. Vooral omdat je allebei heel andere ervaringen hebt. Ik heb zelf best veel ‘specials’ gedaan, ook de verandering van aanbestedingsmarkt naar een bouwteam-markt en weer terug. Marcel heeft juist enorm veel ervaring op gebied van BasisWonen en dat heb ik dan van hem juist weer nodig. Het is mooi als je elkaar kunt aanvullen en ondersteunen.”

Wil jij ook werken bij Trebbe?

Je bouwt voor de mensen die er gaan wonen

Hilko vindt de werkzaamheden binnen Bouwcombinatie Leebrug v.o.f. ook interessant. Deze combinatie bestaat al sinds 1998 en wordt gevormd door drie bouwers, waaronder Trebbe.  Daar zijn in de loop der tijd een groot aantal mooie projecten in Houten door gerealiseerd. “Je bouwt uiteindelijk toch voor de mensen die er gaan wonen en voor de continuïteit van Trebbe. Ik hoop dat we dat nog een hele tijd blijven doen met z’n allen.”

 

Deel deze held op social media

Vince Williams Authentic Jersey