Maak kennis met

Jan Klomp

Op 17 augustus 2023 vierde Jan Klomp dat hij 25 jaar geleden bij Trebbe in dienst kwam. Echter Jan werkt al meer dan dertig jaar bij ons bedrijf. De timmerman/voorman legt uit hoe dat komt: “In 1992 kwam ik bij Trebbe in dienst. Mijn eerste project was de verbouw van het Ondernemingshuis Twente in Enschede, een multifunctioneel kantoorgebouw dat Trebbe realiseerde in opdracht van de Kamer van Koophandel. In de jaren die volgden werkte ik samen met mijn ploegmaten aan meerdere projecten. En toen we in 1997 aan de nieuwe Penitentiaire Inrichting in Ter Apel werkten, zijn we voor een jaar overgeplaatst naar een ander bouwbedrijf. Op 17 augustus 1998 kwam ik weer terug bij Trebbe in dienst en dat is dus 25 jaar geleden.”

Afwisselend timmerman of voorman

De 55-jarige jubilaris heeft nooit bij Trebbe gesolliciteerd. “Mijn buurman zat in een ploeg van vier timmermannen uit Coevorden en één daarvan ging met pensioen. Dus mijn buurman vroeg aan mij of ik deze vacante plaats wilde innemen. Ik werkte op dat moment bij een ander bouwbedrijf maar bij Trebbe kon ik meer verdienen, dus ik maakte de overstap. Ik had toen al een kleine tien jaar werkervaring opgedaan als timmerman. Nadat ik de LTS afgerond had, ging ik leren en werken. Dat betekende dat ik deels naar school ging en de andere dagen werkte ik op de bouwplaats. Bij Trebbe heb ik de kans gekregen om door te groeien naar voorman. En die afwisseling vind ik leuk, bij het ene project ben ik timmerman en bij de andere functioneer ik als voorman.”

Bijzondere projecten

Aan vele projecten heeft Jan bij Trebbe meegewerkt. Van woningbouw tot utiliteitsprojecten en van nieuwbouw tot verbouw en restauratie. Zijn eerste project bij Trebbe, het Ondernemingshuis Twente in Enschede, herinnert Jan zich nog goed. “We moesten daar stalen stempels plaatsen van wel negen meter hoog, zodat de bekisting eronder weg gesloopt kon worden.” Maar ook twee andere gebeurtenissen kan Jan zich nog goed voor de geest halen. “Achter een bestaande school in Enschede moesten we een bunker bouwen voor het uitvoeren van proeven en onderzoeken. Niet alleen waren de muren ontzettend dik, ook de vloer was wel één meter dik. Met zo’n 200 kuub beton moest deze vloer in één keer gestort worden, waardoor we die vrijdagavond pas om 21.00 uur klaar waren en ik het jaarlijkse feest in ons dorp miste.”

Ondernemingshuis Twente Ondernemingshuis Twente
UMCG De Noordpunt De Noordpunt Groningen
Ahold Ahold
UMCG Groningen UMCG Groningen
Jan Klomp

Feest gaat in rook op

Bij het andere voorval heeft Jan onbedoeld voor opschudding gezorgd tijdens een feestavond in de school in Enschede. Jan licht toe hoe hij dit veroorzaakte: “Er moest bekisting verwijderd worden en tijdens het slijpen kwam ik per ongeluk in een houten balk terecht. In de hal waar ik aan het werk was, ontstond een trekgat waardoor enorme grote wolken met rook in de naastliggende school terecht kwamen waar op dat moment een feestavond was. Ik had helemaal niks door, maar ik had binnen een mum van tijd de brandweer achter me staan die mij onmiddellijk tot stoppen maande.”

Sinds 2000 bij UMCG

Het heeft de voorkeur van Jan om vanaf het begin tot aan het einde bij een project betrokken te zijn. “Zo mocht ik bij de gevangenis in Ter Apel de opleveringspunten afhandelen en ook bij het UMCG-voorzieningengebouw De Noordpunt mocht ik na de afbouw de opleveringspunten doen. Sinds ongeveer 2000 werk ik op het ziekenhuisterrein in Groningen. Daar voer ik samen met mijn ploegmaat Johan Weerink die ook in Coevorden woont, al jarenlang alle voorkomende werkzaamheden in het ziekenhuis uit. Van het verbouwen van een poli tot het afhangen van deuren. In het ziekenhuis lopen we heel wat kilometers op een dag, gemiddeld kan dat wel oplopen tot zo’n tien kilometer per dag. Dat houdt me fit, want elke avond loop ik ook nog met mijn bouvier.”

"In overleg is er heel veel mogelijk, niet alleen met een opdrachtgever, maar ook bij Trebbe. Ik doe mijn best en daar krijg ik ook wat van Trebbe voor terug.”

Jan Klomp

Wil jij ook werken bij Trebbe?

Elke dag weer anders

Jan noemt zich met recht een ‘mannetje van alles’ want tegenwoordig werkt hij ook veel in de buitendienst van Ahold. Sinds mei 2020 verricht Trebbe de onderhoudswerkzaamheden in de bijna 150 eigen filialen van Ahold in het noorden, oosten en midden van Nederland. “In de winkels van Albert Heijn, Gall & Gall en Etos voer ik momenteel veel herstelwerkzaamheden uit. Zoals een balie die kapot is, een deur die klemt of waarvan de klink los zit en het vervangen plafondplaten en plinten. Elke dag is het weer een verrassing, ik kan wel zeggen dat ik eigenlijk van tevoren nooit weet waar ik aan toe ben. Zo ga ik soms met spoed naar een hele andere klus toe, bijvoorbeeld als de scooter van een postbezorger in het UMCG een kozijn eruit gereden heeft.”

In overleg kan alles

Op de vraag wat zijn geheim is om al zolang bij Trebbe te werken, antwoordt Jan dat hij geen geheim heeft. “Je moet gewoon goed je werk doen. Ik houd van duidelijkheid en zeg wat ik denk. Uit ervaring weet ik dat in overleg heel veel mogelijk is, niet alleen met een opdrachtgever maar ook bij Trebbe. Zo bevalt het me erg goed dat ik nu gebruik maak van de 55plus-regeling. Elke vrijdag ben ik vrij en daardoor heb ik in het weekend meer tijd om leuke dingen te ondernemen met mijn vrouw. De andere vier werkdagen rijd ik met een goed gevoel naar huis als het werk naar tevredenheid klaar is. En ik hoop dat dat de komende jaren zo blijft. Bij Trebbe heb ik het goed, elke week krijg ik mijn geld op tijd. Het is ook een wisselwerking, ik doe mijn best en daar krijg ik ook wat van Trebbe voor terug.”

Deel deze held op social media