Maak kennis met

John Janmaat

Aan de slag in Amstelveen

In 1995 ging John als 38-jarige bij ons bedrijf aan het werk. Waarom bij Trebbe? “Op een bouwplaats kreeg ik destijds van een onderaannemer de tip dat Trebbe mensen zocht. Omdat Trebbe beter betaalde, heb ik gesolliciteerd. En na het gesprek op het kantoor aan de Prins Hendrikkade in Utrecht kon ik meteen met mijn ploeg, die uit vier man bestond, aan de slag in Amstelveen bij het project 75 woningen Westwijk. Dit was vlak voor de eerste grote staking. Want na een paar weken werken zat het hek op slot. Vanwege de staking heb ik toen enkele weken thuis gezeten.”

Keerwand A2B2 grootste uitdaging

In de 25 jaar die John bij Trebbe in dienst is, heeft de timmerman aan heel veel projecten meegewerkt. “Tot voor twee à drie jaar geleden werkte ik altijd in de ruwbouw, nu zit ik in de afbouw vanaf de fundering. Mijn mooiste project was ook meteen mijn laatste ruwbouwwerk, dat was het multifunctionele project A2B2 op de Utrechtse vinexlocatie Leidsche Rijn. Dat was zo’n enorm groot project waar zoveel gebeurde. Onze werkzaamheden waren divers met vele uitdagingen. Zo moest er een keerwand komen aan het spoor van 9 meter hoog en 130 meter lang. Wij hebben de wandkisten gesteld en daarna in secties gestort. In één keer moesten we een sectie storten met een lengte van 25 à 30 meter. Tijdens de bouwvak hebben we vier weken doorgewerkt om het af te maken.”

Utrecht A2b2
Molenwiek Almere werkenbij

Vrijheid en vertrouwen

John vindt zijn werk nog altijd leuk. “Elke dag overleg ik eerst met de uitvoerder wat er direct uitgevoerd moet worden en daarna begin ik met mijn eigen werkzaamheden. Op het huidige project krijg ik vrijheid. Ik ben de enige timmerman van Trebbe en pak dus alles aan wat voorkomt. Uitzetten voor het grondwerk, stelwerk, opruimen en kleine reparaties. Maar ook heb ik geholpen toen er een open dag was voor de toekomstige bewoners van de Molenwiek. Het woongebouw heeft elf bouwlagen, dus ik heb de huurders via de buitenlift naar boven begeleid en daarna door de nieuwbouw rondgeleid. Ook waardeer ik het dat ik op deze bouwplaats vertrouwen krijg van uitvoerder Benzo van Olst. Hij laat mij samen met de voorman het werk in goede banen leiden. En als hij een keer afwezig is dan haal ik aan het einde van de werkdag de stroom en het water eraf en sluit ik de bouwplaats af. Ik vind het fijn dat ik deze verantwoordelijkheid krijg.”

Werken met vele nationaliteiten

Op de vraag wat er de afgelopen 25 jaar veranderd is, antwoordt John dat het werk eigenlijk hetzelfde is gebleven. “Eigenlijk alleen de inbreng en de taal van de onderaannemers zijn helaas veranderd. Ik werk tegenwoordig veel met buitenlanders en daardoor is de communicatie niet altijd duidelijk. Gelukkig beheersen de Poolse collega’s vaak de Duitse taal redelijk, maar met de vele andere nationaliteiten communiceer ik veel met handen en voeten.

Wil jij ook werken bij Trebbe?

OR-lid

Vier jaar lang heeft John zitting genomen in de Ondernemingsraad van Trebbe. “Omdat er geen cao’ers in de OR zaten, werd ik gevraagd of ik de bouwplaatsmedewerkers wilde vertegenwoordigen. Ik vond het leuk om mee te denken over zakelijke en sociale aspecten. Regelmatig gingen we met de OR op cursus. Door de OR heb ik geleerd dat je met overleg ver komt. Problemen moet je echt bespreken. Omdat ik OR-lid was, had ik het gevoel dat ik erbij hoorde, maar na vier jaar vond ik dat ik mijn best wel had gedaan. Voordat ik bij Trebbe werkte, had ik al de indruk dat Trebbe een sociaal bedrijf was en dat bleek later ook te kloppen. Toen mijn ploegmaat overleed, leefden de collega’s erg mee, ook die op kantoor. Naar zijn vrouw toe was er veel medeleven. Die betrokkenheid was erg mooi, het heeft me echt geraakt.”

 

Nog niet met pensioen

John is nu 63 jaar en heeft geen reden om weg te gaan bij Trebbe. “Ik merk natuurlijk wel dat ik een dagje ouder word, maar ik voer tegenwoordig lichamelijk minder zware werkzaamheden uit. Met mijn leeftijd wordt echt rekening gehouden zoals bij het tillen. En ook de veiligheid op de bouwplaats is de afgelopen jaren een stuk verbeterd.  Ik heb eigenlijk niks te klagen, ik heb het nog steeds naar mijn zin.”

Deel deze held op social media