Maak kennis met

John Schonewille

Werken en leren bij Trebbe

Zo’n 20 jaar oud was John Schonewille toen hij bij Trebbe kwam stage lopen. “Gedurende twee jaar deed ik vier dagen in de week werkervaring op bij Trebbe en op vrijdag ging ik naar school voor theorie en ondersteuning. Na de Havo ben ik naar de MTS gegaan om de opleiding Geodesie te volgen. Echter na twee jaar landmeetkunde veranderde ik van richting en ging naar de lange vakopleiding BBL3 (Beroeps Begeleidende Leerweg niveau 3) en zo kwam ik als 20-jarige bij Trebbe terecht.”

Werken op loopafstand van huis

Inmiddels is John 37 jaar en werkt sinds februari 2005 bij Trebbe. “Na mijn vakopleiding heb ik bij twee bouwbedrijven gewerkt. De ene ging failliet en de andere vond ik sociaal gezien geen prettig bedrijf. Er was weinig inspraak, heel anders dan bij Trebbe. Dus ik was blij dat ik in 2005 weer aan de slag kon bij Trebbe. En dan ook nog op loopafstand van mijn huis bij de renovatie en nieuwbouw van Pathmos in Enschede. Het was makkelijker om aan het eind van de werkdag de kruiwagen bij mijn woning neer te zetten dan in de container op de bouwplaats.”

Trebbe luistert naar je mening

Op de vraag wat John aanspreekt om bij Trebbe te werken antwoordt hij: “Ik werk prettig samen met mijn collega’s. Vooral de nieuwe lichting projectleiders heeft meer persoonlijke aandacht. Zo belde een projectleider mij met mijn verjaardag om me te feliciteren. En naast fijne collega’s krijg ik bij Trebbe de ruimte om mijn mening te geven. Trebbe is een groot bedrijf maar ik ben geen nummer, ik kan wat inbrengen en er wordt geluisterd. Zo heb ik bij mijn functioneringsgesprek verzocht om niet vast in een kenniscentrum te worden ingedeeld. Ik wil graag wisselen tussen de nieuwbouwprojecten van Wonen en van Utiliteit & Specials, want zo houd ik variatie in mijn werkzaamheden.

John S
John S

Een dag in de schoenen van...

Ook diende John in 2017 een verbetervoorstel bij de directie in om de kloof tussen bouwplaats en kantoor te verkleinen. Tijdens een interne training kwam John samen met een collega van kantoor op het idee dat er meer begrip en inzicht in elkaars werk moest komen. “We bedachten een plan om een dag in de schoenen van een collega te staan. Daarna heb ik een proef gedaan en twee dagen meegelopen op kantoor met een BIM-manager, calculator en werkvoorbereider. Mijn ervaring vond de directie een goed idee en daarom mag nu elke medewerker een dag in de schoenen van een ander gaan staan. En het idee slaat aan want al veel Trebbe-collega’s hebben een dag meegelopen.”

Meer kwaliteit en veiligheid door goede samenwerking

Momenteel werkt John als maatvoerder/timmerman in Apeldoorn waar hij meebouwt aan een woonvoorziening met 86 zorgappartementen. “Op deze bouwplaats werken relatief veel collega’s van Trebbe. Dat werkt prettig, de lijnen zijn kort en ik ervaar meer behulpzaamheid dan bij ingeleende collega’s. En belangrijker: de kwaliteit is hoger en de veiligheid is beter als alle neuzen dezelfde kant op staan. Bij Trebbe is sowieso erg veel aandacht voor veiligheid. Alles kan geregeld worden, als je maar duidelijk zegt wat je wilt.”

Wil jij ook werken bij Trebbe?

Verschillende werkzaamheden

John noemt zichzelf een echt buitenmens en vindt een werkdag dan ook geslaagd als de weersomstandigheden goed zijn zodat de productie daar geen hinder van ondervindt. “Ik begin ’s morgens om tien over half zeven. Dan drink ik een kop koffie en nuttig een boterham. Na overleg met hoofduitvoerder Ruben Nijhuis begin ik met mijn werkzaamheden. Naast het contact met de hoofduitvoerder spreek ik andere medewerkers van Trebbe zoals de werkvoorbereider, projectleider en soms de KAM-manager op de bouwplaats. En verder natuurlijk onderaannemers zoals onder andere de loodgieter en metselaar. Op dit moment loopt er een leerling in Apeldoorn. Samen met mijn collega en zijn leermeester Bennie Pots overleg ik wat de leerling kan doen en soms regel ik dat de leerling een opdracht kan uitvoeren.”

Leermeester in de toekomst

John zit lekker in zijn vel bij Trebbe en heeft besloten dat hij ook andere jongeren wil enthousiasmeren voor de bouw. “Ik word leermeester want ik vind het belangrijk dat er meer gemotiveerde vakmensen komen. Samen met drie Trebbe-collega’s ga ik de cursus Leermeester volgen bij Volandis. Omdat leerlingen toetsen moeten doen, zal ik in de toekomst meer bij Utiliteit & Specials of bij ingewikkelde BasisWonen-projecten (categorie 3) werken. Leerlingen kunnen op deze complexe bouwplaatsen meer leren. En als een toets geen onderdeel is van de traditionele werkzaamheden van het project dan kan ik de opdracht altijd in scène zetten zodat de leerling de opdracht toch kan behalen.”

Deel deze held op social media