Maak kennis met

Joost en Koen ten Brake

Een familiebedrijf met meerdere families

Trebbe is een familiebedrijf. Daar zijn we trots op en we dragen dan ook graag uit dat de vijfde generatie Trebbe lid uitmaakt van onze directie. Maar bijna niemand weet dat er binnen ons bedrijf ook andere families werken. Zoals Joost en Koen ten Brake. De twee broers vertellen op deze nationale broers- en zussendag over hun werk bij Trebbe KleinBouw in Enschede.

Eerst Koen in dienst

In juni 2006 maakte Koen, met 35 jaar de oudste broer, als eerste kennis met Trebbe. “Als leerling BBL ging ik aan de slag op projecten in de regio van Enschede. Het beviel me erg goed en was blij dat ik daarna een vaste dienstbetrekking kreeg. Ondertussen volgde ik een opleiding voor assistent uitvoerder en KOB. Echter door de crisistijd was er minder werk en hoorde ik helaas bij de medewerkers die tijdens de eerste ontslagronde weg moesten. Gelukkig kon ik aan het werk bij een andere aannemer waar ook mijn vader werkte.”

Joost volgt later

De veertien maanden jongere broer Joost kwam in 2017 bij Trebbe KleinBouw in dienst. “Ik kende Trebbe via mijn broer Koen en de vrouw van mijn oud-buurjongen is werkvoorbereider bij Trebbe KleinBouw. Zij vertelde dat er een collega bij Trebbe wegging, dus ik stuurde een open sollicitatiebrief. Dat ik al ervaring had met onderhoudswerk in het MST werkte in mijn voordeel, want daar viel bij Trebbe juist een gat na het vertrek van mijn voorganger. Trebbe nam snel actie want niet lang na mijn open sollicitatie kreeg ik een baan aangeboden. En inmiddels werk ik hier al weer dik twee jaar met veel plezier. En toen ik eind 2018 hoorde dat een collega van KleinBouw zou doorgroeien naar een andere functie, heb ik dan ook tijdig mijn broer Koen ingeseind.”

Timmerfabriek
Joost & Koen1

Koen weer terug

“Ik heb toen direct gesolliciteerd,” gaat Koen verder. “Na twee gesprekken kon ik meteen na de kerstvakantie bij KleinBouw beginnen als voorman van de timmerwerkplaats. En Joost kreeg van Trebbe een bonuscheque omdat hij mij als nieuwe collega had aangedragen. Het mes sneed dus aan twee kanten. Trebbe was blij dat er weer een vacature ingevuld was en ik was blij dat ik deze kans kreeg omdat het aannemersbedrijf waar ik werkte, ophield te bestaan.”

Goed contact op werk en privé

De broers werken beide bij Trebbe KleinBouw. Op de vraag of dat inhoudt dat ze elkaar iedere dag zien tijdens het werk, antwoordt Joost: “iedere maandag hebben we planningsoverleg en vaak tijdens de lunchpauze want de medewerkers van de timmerwerkplaats en kantoor eten samen. Maar als werkvoorbereider ben ik ook veelvuldig op pad, dus Koen mist me ook regelmatig als hij het kantoor binnenloopt. Dat maken we buiten werktijd wel weer goed, want privé hebben we ook regelmatig contact.”

Wil jij ook werken bij Trebbe?

Werken bij familiebedrijf is anders

Koen en Joost zijn niet de enige broers die bij Trebbe werken. “Dat zegt wel wat over ons familiebedrijf,” merkt Koen op. “Bovendien werken er ook vaders en zoons en een moeder en dochter. Ik vind het bijzonder: nu werk ik met mijn broer, maar in het verleden heb ik ook zeven jaar met mijn vader samengewerkt.” Joost vult aan dat Trebbe als familiebedrijf sociaal is. “Je merkt de betrokkenheid van de directie. Bijvoorbeeld bij de actie ‘broodje met’. Je kunt dan aangeven dat je graag met een directielid wilt lunchen. Trebbe is een platte organisatie, er zijn korte lijnen en je voelt je geen nummer. Je kent je collega’s en als je meer wilt weten over zijn of haar werkzaamheden dan kun je een dag meelopen. ‘Een dag in de schoenen van’ noemen we dat bij Trebbe. Ik ga dat zeker nog een keer doen en dat soort leermogelijkheden typeren Trebbe echt als familiebedrijf. Het is een fijne familie om bij te horen!”

Deel deze held op social media