Maak kennis met

Jos Roesthuis

Op basis van het goede gevoel

Al zijn hele leven is de bijna 59-jarige Jos Roesthuis werkzaam in de KAM-wereld in diverse sectoren. Bouwbedrijven, maar ook industrie en windenergie. “Gelukkig kwam Trebbe op het juiste moment op mijn pad. Een bureau benaderde me omdat Trebbe een vacature had. Ik kende Trebbe alleen van naam, maar tijdens mijn sollicitatiegesprek met de directeuren Gerrit van Wijgerden, Jannes Kamphuis en Martin Weghorst ontstond er een klik. Ik kreeg een goed gevoel en dat had ik op dat moment bij mijn vorige werkgever een stuk minder. Daar voelde het als een jas die niet lekker zat.”

Nieuwe certificaten op eigen kracht behaald

Ook de vestigingsplaats van Trebbe in Enschede lag een stuk dichter bij zijn huis, dus de keuze voor Trebbe was door Jos snel gemaakt. Op 1 oktober 2007 trad hij dan ook in dienst als KAM-manager. “De ambitie van Trebbe sprak mij enorm aan en er lagen voor mij genoeg uitdagingen want Trebbe was in 2007 alleen nog maar VCA- en ISO 9001-gecertificeerd. In de loop der jaren kwamen daar andere certificeringen bij zoals ISO 14001, CO2, FSC en PEFC. Ik ben er trots op dat deze certificaten op eigen kracht zijn behaald, dus zonder bemoeienis van derden zoals adviseurs.”

Jos KAM
Trebbe bouw Zwolle

Veel contact met collega’s

Toen Jos bij Trebbe begon, kreeg hij als taak om de VCA- en ISO-handboeken die bij de medewerkers in de kasten stonden, te digitaliseren. Dat is gelukt. Daarnaast neemt Jos zitting in veel overleggen zoals met de Materieeldienst en Verbouw & Beheer. “En elke maandag bespreek ik met mijn naaste collega, KAM-coördinator Tom Wennink, wat er op vrijdag gereed moet zijn. Uit alle overleggen komen acties voort die ik of Tom moet uitvoeren. De wet- en regelgeving van KAM veranderen voortdurend en ook zijn er regelmatig nieuwe eisen van de normeringen. Daarom besteed ik iedere dag van de week aandacht aan één van de certificaten. En wekelijks probeer ik een project te bezoeken en ook onze vestigingen. Helaas gebeurt dat nog niet op een vaste dag, maar ik probeer op woensdag in Zwolle en op vrijdag in Nieuwegein te zijn. De contacten met mijn collega’s vind ik het allerleukste aan mijn functie. Ik spreek collega’s in de schaftkeet, op de werkvloer maar ook in de directiekamer.”

Aandacht voor KAM is verhoogd

Als KAM-manager is Jos er trots op dat in de afgelopen 12,5 jaar de aandacht voor kwaliteit, veiligheid en milieu verhoogd is. “De regels en certificering zijn een stok achter de deur, ze geven structuur binnen onze organisatie om oog te hebben voor kwaliteit, veiligheid en milieu. Daardoor is onze kwaliteit verhoogd en dat levert onder meer een betere waardering op van onze kopers. Geweldig vind ik dat het aantal ongevallen gedaald is omdat Trebbe grote waarde hecht aan veilig werken. Dit gaat niet vanzelf en vraagt continu aandacht. Over het algemeen zien onze bouwplaatsen er verzorgd en opgeruimd uit. Dat is een eerste vereiste om veilig te kunnen werken. Veiligheid doen we met elkaar. Ook zit er progressie in onze aandacht voor het milieu. Een mooi voorbeeld daarvan vind ik het project De Herberg, dat we in 2009 in Zwolle gerealiseerd hebben. Toen bouwden we al circulair door hergebruik van materiaal. En deze stijgende lijn voor MVO zetten we voort. Voorbeelden zijn de CO2-reductie in de afgelopen jaren, de toepassing van zonnepanelen, de inzet van energiezuinige lease-auto’s en we hebben op onze vestiging in Zwolle een circulaire kantine in gebruik genomen.”

Wil jij ook werken bij Trebbe?

Samenwerken binnen het KAM-speelveld

Op de vraag wat Trebbe kenmerkt, antwoordt Jos: bescheidenheid en degelijkheid. Volgens Jos mogen we wel wat meer uitstralen dat we een grote speler in de bouwwereld zijn. “Gelukkig zijn binnen Trebbe de omgang en communicatie veel opener geworden in de afgelopen jaren. En ook de vrijheid die je krijgt, is een hele prettige cultuur. Ik vind het leuk om voor KAM een speelveld uit te zetten waarbinnen we samen met elkaar de ruimte hebben om te werken en te kunnen ontplooien. Maar door de vrijheid is het ook moeilijker om het voor elkaar te krijgen om iets te standaardiseren. We moeten een tussenweg, een optimum vinden. En dat vind ik altijd ook weer een mooie uitdaging. Er is niet één manier van werken, je moet iedereen anders benaderen. Soms moet je lobbyen, soms moet je eerst draagvlak creëren, maar in elk geval moet je nooit opgeven.”

Nog steeds uitdagingen bij Trebbe

Voordat Jos bij Trebbe in dienst kwam, was hij bij meerdere bedrijven werkzaam geweest als KAM-manager. “Meestal na een jaar of 7 à 8 bij dezelfde werkgever, was mijn doel bereikt en begon het te kriebelen om weer ergens anders te gaan werken. Trebbe is dan ook het eerste bedrijf waar ik mijn 12,5-jarige jubileum vier. En het voelt nog steeds goed, ik wil dan ook niet meer verkassen. Ik ben blij dat Tom Wennink eind 2018 aan onze afdeling KAM is toegevoegd. En doordat steeds meer de focus komt te liggen op projectmanagement zijn er voor mij bij Trebbe nog altijd voldoende uitdagingen. Daarom blijf ik graag werken bij Trebbe, ik heb het er nog elke dag naar mijn zin.”

Deel deze held op social media