Maak kennis met

Maikel Holtkamp

Van middelbare school naar samenwerkingsverband naar Trebbe

Maikel kiest op de middelbare school na de eerste twee jaar voor de vakopleiding metselaar. Niet direct omdat hij altijd al bouwvakker wilde worden, maar meer ingegeven door het feit dat zijn vrienden hier ook voor kozen. “Je had de keuze uit meerdere richtingen, maar het schilderen en timmeren trok me niet aan dus ik koos voor het metselen.” Het metselen gaat Maikel goed af en hij gaat aan de slag bij een lokale aannemer in Enschede om deze vervolgens te verwisselen voor één in Oldenzaal. Daar loopt hij tegen een probleem aan. “Ik kon geen tentamens maken bij die aannemer. Dus ik stapte met mijn emmertje op de scooter en reed naar het Samenwerkingsverband in Enschede met de vraag of ik naar een andere bouwer kon.” Zo kwam Maikel bij Trebbe Verbouw & Beheer (destijds nog KleinBouw) terecht. “Ik moest nog vijf tentamens binnen zes maanden doen om mijn praktijkdiploma te halen en dat is bij Trebbe gelukt.” Vervolgens besloot Maikel om te blijven.

Uitdagingen met en voor bewoners

Maikel wordt gekoppeld aan een collega die hem de fijne kneepjes van het metsel- en tegelvak bijbrengt. De afdeling Verbouw & Beheer werkt aan onder andere het onderhoud voor een vaste woningcorporatie in Enschede. Maikel is veelal te vinden in de woningen die mutatieonderhoud krijgen of planmatig onderhoud zoals het vervangen van badkamer, keuken en/of toilet. En dat werk vindt hij ook het mooist om te doen. “Ik haal mijn uitdaging uit het klaarmaken van de woning voor de bewoners. Bewoners zien bij een douche, keuken, toilet renovatie echt wel tegen de werkzaamheden op. Ik vind het mooi als ze dan na die twee / drie dagen blij zijn met het resultaat en het werk is meegevallen. Verder vind ik het mooi om het mutatieonderhoud te doen. Je maakt een woning écht goed klaar voor de volgende bewoners.”

Dolphia
Maikel Holtkamp1

Onderhoud in een vaste ploeg

Maikel vertelt dat zijn werkdagen op hoofdlijnen goed samen te vatten zijn naar een gemiddelde werkdag. Hij werkt bijna altijd in de regio. “Iedere dag weet je eigenlijk al precies wat je moet, want dat heb je aan het begin van je project al helemaal gepland.” Maikel vertelt dat hij aan het begin van een project weet hoeveel tijd hij krijgt voor de werkzaamheden die hij moet uitvoeren, hoe hij die tijd indeelt daar is hij redelijk vrij in. “Ik voer alle metsel-, tegel- en stukadoorswerkzaamheden uit. Dat betekent dat als ik ergens begin, start met de onderdelen die droogtijden hebben. Zo is mij dat aangeleerd. De tweede week ga ik dan betegelen en afwerken. Je kan er dan de klok op gelijk zetten dat ik dan op donderdag of vrijdag klaar ben met mijn werk.” Juist de vrijheid van het indelen van werkzaamheden vindt Maikel mooi aan zijn werk. “Een ander kan voor mij ook niet goed inschatten hoeveel tijd ik kwijt ben met mijn werk, iedere muur is weer anders niet alles is haaks of waterpas.” Tijdens zijn werk heeft Maikel met veel verschillende mensen contact. “Natuurlijk werk ik samen met de uitvoerder. Daarnaast werk ik in een vaste ploeg van woning naar woning, in die ploeg zit nog een collega, timmermannen, elektricien, loodgieter, schilder en een plafondspuiter. Daarnaast zie ik de opzichter van de opdrachtgever ook regelmatig. Het is wel prettig dat ik een goed contact met hem heb. Het is toch handig om te weten wat hij precies gedaan wil hebben en hoe we dat moeten doen.”

Dolphia een project op zich

In de 12,5 jaar dat Maikel bij Trebbe werkt, heeft hij al heel wat onderhoud aan heel veel verschillende woningen uitgevoerd. Maar er is een project dat hij nooit zal vergeten. “De renovatie van de wijk Dolphia in Enschede vond ik bijzonder. Dat was echt een buurt op zich. De sfeer die er hangt is bijzonder. Ik kwam daar bij iedereen thuis om mijn werk te doen en kende ook iedereen. Nu nog eigenlijk. Soms komt de uitvoerder bij om na te vragen wie er op een bepaald huisnummer woont, dat weet ik nog precies. De mensen groeten me nu ook nog steeds. Als ik er nu kom voor bijvoorbeeld een toiletvervanging dan word ik nog steeds bij verschillende bewoners uitgenodigd om een uitsmijter te komen eten.”

Wil jij ook werken bij Trebbe?

Vrijheid en ontwikkelingen zijn kenmerkend

Trebbe is de eerste en enige werkgever van Maikel en ondanks dat hij geen vergelijkingsmateriaal heeft, denkt Maikel dat met name de vrijheid die je in werk krijgt Trebbe wel onderscheidt als werkgever. “Je hebt bij Trebbe vrijheid in hoe je je werk uitvoert. En je krijgt ruimte om je verder ontwikkelen. Ik kwam binnen als metselaar. Maar ik heb hier zoveel geleerd. Kitten, stukadoren, tegelen. Mijn collega’s hebben mij dat aangeleerd. Daar was ook echt ruimte en tijd voor.”

Het geheim is gewoon doorgaan

In 12,5 jaar heeft Maikel zich ontwikkeld van een beginnend metselaar naar een zelfstandig werkende metselaar die ook nog kan tegelen en stukadoren. Daar is hij ook trots op. “Mijn eigen ontwikkeling ben ik wel trots op. Verder ben ik ook iedere keer weer trots als we lekkages kunnen verhelpen zonder al te veel hak- en breekwerk en we mensen weer goed achter kunnen laten.” Het geheim van 12,5-jarig dienstverband, daar hoeft Maikel niet lang over na te denken. “Het geheim is gewoon doorgaan. Je werk goed en met plezier doen, dan is iedereen tevreden. Zo heb ik dat gedaan en blijf ik dat doen. Op naar de 25 jaar!”

Deel deze held op social media