Maak kennis met

Marcel Vink

Brede basis

Toen Marcel van de HAVO naar het HBO Bouwkunde (in Utrecht) ging, dacht hij erover om architect te worden. Hij wilde eerst een uitgebreide bouwkundige basis en daarna eventueel nog architectuur studeren in Delft. Door zijn eerste stage bij een architectenbureau kwam hij er al gauw achter dat dat helemaal niet ‘zijn ding’ was. Hij had meer met de technische kant en zo bleef hij bij bouwkunde.

Stage bij Trebbe

In het derde jaar van zijn opleiding kwam hij in aanraking met Trebbe, door een stage die hij heel afwisselend vond. “Het was een meeloopstage op de locatie Nieuwegein en ik mocht de kennisbank digitaliseren, een mooie klus om te doen! Ook kon ik zoveel mogelijk meelopen op alle afdelingen en zo heb ik veel gezien: van kopersbegeleiding, tot werkvoorbereiding en inkoop. Allerlei kantoorfuncties kwamen in beeld.” Na deze stage moest Marcel nog één jaar terug in de schoolbanken en rondde hij zijn studie met goed gevolg af. Tijdens zijn afstuderen nam een Trebbe-collega contact met hem op, die begeleidde hem tijdens het tweede deel van zijn stage.

Aan de slag bij Trebbe

“Die collega was geïnteresseerd in de voortgang van het afstuderen en of ik al zicht had op werk. Wat dat betreft was het -net als nu- een fantastische tijd, want na je studie kon je overal heen! Ik ben op gesprek gegaan en dat ging allemaal prima. Ik had sowieso al een goed gevoel bij Trebbe, vanuit mijn stageperiode. Persoonlijk vond ik het erg prettig om ergens te starten waar je niet helemaal vreemd binnenkomt. Voor mij is de cultuur in een bedrijf erg belangrijk en die sprak me bij Trebbe enorm aan.” Marcel ging lekker aan de slag en is niet het type dat vandaag al bezig is met waar hij over twee of vier jaar zal staan. “Plezier hebben in je werk en je werk goed kunnen doen, dat vind ik het allerbelangrijkste. Bezig zijn jezelf te ontwikkelen én ieder project weer beter te doen dan het vorige, daar hou ik gewoon van.”

Marcel1
Marcel2

Carrière in ontwikkeling

Marcel ziet een hele prettige ontwikkeling in zijn loopbaan tot nu toe. Vanuit de werkvoorbereiding van met name projecten BasisWonen is hij inmiddels projectmanager bij HoogWonen. Hij kreeg deze kans eigenlijk precies op het goede moment, want hij was aan een nieuwe stap toe. Van de projectspecifieke techniek, zit Marcel nu meer in de regelgeving, procedures en juridische stukken. Dat is echt in het proces aan de voorkant, waar hij mede kan bepalen en regelen dat een project ‘klopt’. Zijn activiteiten lopen tot de DO-fase, zodat de werkvoorbereiding en uitvoering het daarna tot een mooi eindresultaat kunnen brengen.

Uitdaging en leren in de praktijk

Een goed voorbeeld van een uitdaging waar Marcel recent mee te maken had is het project Kokermolen in Houten. Daar komt ook een gedeelte sloop bij kijken. De processen rondom een project met sloop erbij zijn complexer. Een volgende keer kan hij hier nóg beter rekening mee houden. “Veel aspecten van mijn baan kom je in de opleiding helemaal niet tegen en ga je pas echt ontdekken in de praktijk.” Marcel vindt het mooie aan zijn functie dat hij nu toch meer raakvlak heeft met projectmanagement, de specialisatie van zijn opleiding bouwkunde.

Familiebedrijf met korte lijnen

Marcel kan Trebbe niet vergelijken met andere werkgevers in de bouw, want die ervaring heeft hij gewoonweg niet. Maar Trebbe springt er voor Marcel echt uit omdat het een familiebedrijf is waar de lijntjes kort zijn. “Bij Trebbe loop je zo bij elkaar binnen en je voelt ook dat je aan iedereen je mening wel kwijt kan. Het is laagdrempelig.”

Projectmanager; een functie met veel diversiteit

“Projectmanager zijn is in functie heel divers. Je komt in elk project wel weer wat nieuws tegen waar je je in kunt verdiepen en ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan een project waar intern geen projectontwikkelaar bij betrokken is geweest, dan komt ook een deel van die taken jouw kant op.” De kwaliteiten die je dan nodig hebt? Marcel zegt dat je moet beschikken over organisatietalent en overzicht. “Je moet gestructureerd werken en weten wat je kunt laten vieren en waar je juist weer bovenop moet zitten. Je hebt altijd meerdere projecten onder je en focus is dus heel belangrijk.”

Veel variatie in contacten

“Mijn werk komt bijvoorbeeld vanuit een tendermanager op mijn bureau terecht. Verder heb ik te maken met onze afdeling calculatie, ik overleg regelmatig met mijn collega-projectmanager en er worden 3D-modellen gemaakt door onze BIM-engineer. Uiteindelijk draag ik intern een project over naar de werkvoorbereiding en bouw. Extern zijn gemeenten, woningcorporaties, architecten en constructeurs zoal mijn zakelijke contacten.”

Wil jij ook werken bij Trebbe?

Van co-maker naar opdrachtgever

Marcel is er trots op dat ze binnen HoogWonen van een co-maker ook een opdrachtgever hebben weten te maken. “Binnen ons concept werken we veel met co-makers en één van hen is ook één van onze opdrachtgevers geworden. We realiseren voor hem een mooi project in Houten. De voorbereidingen zijn nu klaar, mijn werk tot aan DO is gedaan en we gaan elk moment in uitvoering. Het is leuk om een co-maker, waar we normaal onze projecten gezamenlijk mee uitvoeren, nu als opdrachtgever van dienst te zijn. Zo iemand kent de bouw van binnenuit en weet wat je in huis hebt. Toen hij de prijsstelling van onze conceptuele aanpak zag, voor de locatie die hij op het oog had, was de optelsom snel gemaakt!”

Deel deze held op social media