Maak kennis met

Mark Jaspers

Mark Jaspers had in 2006 nog maar net zijn Hbo-opleiding Bouwkunde op Hogeschool Windesheim afgerond en wist toen al dat hij bij Trebbe aan de slag wilde. “Ik vond dat Trebbe uitdagende projecten in haar portefeuille had. Inmiddels ben ik 34 jaar en zijn we 12,5 jaar verder en ik heb nooit spijt van deze keuze gehad. Bij Trebbe heb ik in de tussenliggende periode kansen aangeboden gekregen en kon ik zelf ook aangegeven hoe ik verder wilde groeien. Trebbe geeft me de vrijheid om de grenzen op te zoeken, mijn eigen draai te geven aan projecten en leerzame taken te verrichten naast mijn reguliere werkzaamheden. Die variatie maakt mijn werk leuk en elke dag weer een uitdaging.”

Stage bij spraakmakende 100 meter hoge toren

Mark gaat verder: “Ik maakte met Trebbe in 2004 kennis toen ik als stagiair begon bij de bijna 100 meter hoge ABN AMRO-toren in Zwolle. Eigenlijk kun je wel zeggen dat ik daarna nooit meer ben weggegaan, want na mijn stage heb ik daar nog vakantiewerk als werkvoorbereider gedaan en rondleidingen verzorgd. De animo om deze kantoortoren, een enorme eyecatcher aan de A28, te bekijken was enorm. Elke week gaf ik presentaties en rondleidingen. Het daaropvolgende jaar voerde ik mijn afstudeeropdracht bij Trebbe uit, een onderzoek naar Design & Build-opgaven, en daarna ben ik meteen officieel in dienst getreden.”

Blij met vervolgstudie

In 2006 begon Mark op ons kantoor in Zwolle als werkvoorbereider, een functie die hij zeven jaar uitoefende. “Door het Build & Design-onderwerp van mijn afstudeeropgave had ik een voorliefde gekregen voor projecten waarbij de aannemer al vroeg bij het proces betrokken is. Dus toen Trebbe me twee jaar later de kans gaf om de vervolgopleiding Master of Engineering in Integrated Building Processes te volgen, greep ik die met beide handen aan. Naast mijn werk ging ik twee jaar lang één dag per week naar school in Utrecht en in het weekend deed ik zelfstudie. Tijdens deze opleiding deed ik onderzoek naar co-makership.”

Het concept doorontwikkelen

Zijn opgedane kennis bracht Mark meteen in de praktijk want vanaf 2009 was hij betrokken bij de ontwikkeling van het eerste BasisWonen-project. “Als werkvoorbereider werkte ik mee aan de technische uitwerking van het project en daaruit resulterend heb ik bijgedragen aan het woonconcept en aan het team die hieruit ontstaan zijn. Daarna raakte ik steeds vroeger betrokken bij het ontwikkelproces van woningen, zoals in Huissen en in de Zwolse wijk Stadshagen bij het project 35 woningen Carré als werkvoorbereider en later het kopie-project 14 woningen De Rietkraag in de functie van wat nu de projectmanager doet. Ik ben er trots op dat ik heb bijgedragen aan het vormgeven van BasisWonen met een echt co-makership.” In 2013 maakte Mark dan ook de logische vervolgstap in zijn loopbaan naar projectmanager van BasisWonen en momenteel voert hij deze functie uit bij Utiliteit & Specials.

Projectmanager aan het werk
ABN amro toren

Veel overleg met uiteenlopende partijen

Geen werkdag is hetzelfde als projectmanager volgens Mark. “Natuurlijk voer ik wel een aantal reguliere tweewekelijkse bouwteamoverleggen, maar ik werk ook aan het uitwerken van het ontwerp naar de aanvraag van de omgevingsvergunning en het in verkoop brengen van een project. Je kunt het zo gek niet bedenken of ik voer er wel overleg mee: architecten, constructeurs, leveranciers, co-makers, gebruikers, onderwijsinstellingen, parkeerbeheerders en allerlei instanties binnen de gemeente, van archeologie tot en met communicatie. Naast externe overleggen heb ik binnen Trebbe ook contact met collega’s uit alle lagen van het bedrijf, van projectontwikkeling tot en met service en onderhoud. En verder begeleid ik tenders.”

 

Groei Utiliteit & Specials door samenwerking

Bij het kenniscentrum Utiliteit & Specials voelt Mark zich als een vis in het water. “Geen project is hetzelfde, het is altijd complex. Toch probeer ik om de opgedane kennis van de concepten ook in te zetten bij de projecten van Utiliteit & Specials. Sinds de oprichting van ons team Utiliteit & Specials heeft het al een flinke slag geslagen. Ik ben er trots op waar we stonden en waar we nu staan. Door de stevige projectorganisatie kan ons team grootschalige projecten aan. Door de verschillende functies hebben we veel toegevoegde waarde in het ontwerpproces en hebben we ervaring met de integrale aanpak die we betrekken in de gehele bouwkolom.”

Meedenken aan slimme oplossingen

Als projectmanager heeft Mark veel contacten. “Ik vind het leuk dat het projectteam bij Utiliteit & Specials groot is, ik heb daardoor vaak overleg met bijvoorbeeld architecten, adviseurs, leveranciers en de overheid. Samen zoeken we naar slimme oplossingen voor de bijzondere componenten van het project. Daarom neem ik ook deel in het Technisch Team van Utiliteit & Specials. Ons speerpunt is op dit moment om de logistiek en bouwplaatsinrichting verder te professionaliseren. Ook was ik betrokken bij het Technisch Team van BasisWonen, Trebbe Goud en de Trebbe cafés met de bouwplaatsmedewerkers. Samen hebben we gekeken naar procesverbeteringen. Zo worden de bouwwegen nu veelal uitgevoerd met asfaltgranulaat in plaats van gebroken puin. Dit is één van de verbeteringen die in een werkplan zijn uitgewerkt en gestandaardiseerd.”

Wil jij ook werken bij Trebbe?

Coachen van stagiairs en afstudeerders

Het is duidelijk dat Mark graag nieuwe technieken onderzoekt. Bovendien draagt hij zijn kennis en ervaring graag over op de jongere generatie. Daarom heeft Mark bijna altijd een stagiair of afstudeerder onder zijn hoede. “Coachen is een neventaak, die ik erg belangrijk vind. Ik vind het leuk om studenten de techniek te leren, om hun kwaliteit te kunnen ontwikkelen en misschien ze te kunnen binden aan ons bedrijf. Ik heb dan ook een training via Trebbe gevolgd over coachend leidinggeven. Daarnaast neem ik actief deel in een werkveldcommissie van Hogeschool Windesheim. Deze adviescommissie zorgt voor verbinding tussen onderwijs en bedrijfsleven.”

Toekomst

Mark zit momenteel op zijn plek bij Utiliteit & Specials. “Ik werk met leuke collega’s samen, aan leuke projecten en de sfeer is goed. Voor het project Het Stempel in Veenendaal werk ik nu ook samen met een collega-bouwer. In de toekomst zou ik graag vaker in een bouwcombinatie willen werken, ik vind het leuk om in de keuken te kijken van een ander en ervan te leren. Ook zou ik het erg leuk vinden als ik aan de realisatie van nog meer toonaangevende, grootschalige utiliteitsprojecten mag meewerken. Met bepaalde opdrachtgevers heeft Trebbe continuïteit, dat vind ik bijzonder. Zo ontwikkelen en bouwen we al jarenlang mooie projecten met BPD. Ik noem graag Koningsdaal in Nijmegen met name. Een wijk met BasisWoningen gerealiseerd met co-makers. Een complex project met vele omgevingsfactoren en een enorme grote verscheidenheid aan conceptuele woningen in combinatie met de vele opties die we aanbieden. Ik vind het geweldig dat ik hieraan heb meegewerkt en word altijd weer blij als ik in die wijk ben.”

Deel deze held op social media