Maak kennis met

Martin Damhuis

Eerst praktijkervaring opdoen

Martin kiest na de middelbare school voor de vervolgopleiding werktuigbouwkunde. “Dit deed ik een jaar, deze opleiding paste absoluut niet bij mij”, blikt Martin terug. Martin start met mts bouwkunde, net als zijn vader kiest hij daarmee voor een loopbaan in de bouw. Na de mts volgt hij nog een jaar de kopklas weg- en waterbouw. “Ik wist toen al dat ik uitvoerder of hoofduitvoerder wilde worden, maar ik wilde wel eerst praktijkervaring opdoen als timmerman.” Zogezegd zo gedaan. Martin start zijn bouwloopbaan als timmerman. Bij Trebbe. “Via een zwager hoorde ik dat er bij Trebbe gezocht werd naar een timmerman, ik solliciteerde en ging aan de slag.” Na een jaar of vijf besluit Martin zijn loopbaan elders voort te zetten. “Ik was niet ontevreden, maar ik wilde doorgroeien naar uitvoerder en daar was bij Trebbe geen plek voor op dat moment.”

Van Trebbe naar twee andere bouwers, toch weer terug naar Trebbe

Martin gaat aan de slag bij een lokale bouwer als meewerkend uitvoerder. Zo leert hij stapsgewijs de fijne kneepjes van het vak. Na opnieuw een jaar of vijf besluit Martin dat het tijd is voor een volgende stap. “Bij de lokale aannemer werden relatief kleine projecten gerealiseerd, ik wilde wel graag grotere werken maken. De enige manier waarop ik die ambitie waar kon maken, was om opnieuw een overstap te maken naar een ander bedrijf en een andere functie.” Martin komt in contact met een headhunter, na eerst een gesprek te hebben gehad bij een bedrijf waar wederzijds geen klik was, kan Martin in gesprek bij Trebbe. “Ik weet nog goed dat ik daar in een zijstraat parkeerde en naar de entree liep, toen er geclaxonneerd werd naar mij. Het was de directeur van mijn huidige werkgever. Dat verzin je toch niet?!” Het eerste gesprek verliep goed en tijdens het tweede gesprek weten Martin en Trebbe elkaar te vinden.

alleen gebruik in overleg of volgens afspraak is toegestaan (C)
Ramelebrink

Variatie, ‘goed aan de gang krijgen’ en het waarmaken van ambities

Martin begint bij Trebbe als uitvoerder en bouwt aan de meest uiteenlopende projecten. Van de nieuwbouw van koopwoningen en (zorg)appartementen, tot aan de renovatie van een kazerne en de nieuwbouw van een parkeergarage. Martin bouwt het allemaal. “Daar zit voor mij ook de charme van ons vak. Je begint met niks. Je krijgt een paar tekeningen en dan ga je aan de slag en voordat je het weet staat er een gebouw voor decennia en misschien wel voor de eeuwigheid.” Voor Martin zit de uitdaging van zijn werk in het ‘goed aan de gang’ krijgen van het bouwproces. “Daarmee bedoel ik dat alles lekker loopt op de bouw. De planningen kloppen, de materialen zijn er en vooral de vakmensen weten wat ze moeten doen en kunnen dat ook doen.” Na een aantal jaar maakt Martin de stap naar hoofduitvoerder en maakt daarmee zijn ambitie volledig waar. “Als hoofduitvoerder krijg je grotere werken en kan het zijn dat je leidinggeeft aan deeluitvoerders. Met name het realiseren van grote werken sprak me altijd enorm aan.”

Geen dag hetzelfde en met oog voor de mens

Als hoofduitvoerder zijn de werkdagen volgens Martin erg afwisselend. “Er is een aantal elementen die iedere dag terugkomt. Ik wil altijd rond half 7 op de bouwplaats zijn en de dag beginnen met een kop koffie, voordat de dag écht start.” In het begin van de ochtend is het vaak een komen en gaan van vakmensen die zich melden bij de hoofduitvoerder in de keet. Daarna doet Martin zijn ronde over de bouwplaats. “Dit is het moment om de stand van het werk te bekijken, maar juist ook voor een praatje met de vakmensen op de bouw. Het is heel belangrijk om de mens achter de functie te zien en aandacht te hebben voor meer dan alleen het werk. Mensen willen niet als nummer behandeld worden.” Tijdens het rondje op de bouw vindt er opnieuw veel werkoverleg plaats vertelt Martin. Partners laten zien wat de stand is en stellen vragen, maar ook wordt er overlegd over de planning. “Eigenlijk is de middag een herhaling van de ochtend, wel is hier meer tijd voor administratieve taken en het afroepen van materialen. Tijdens mijn werk heb ik natuurlijk veel contact met de vakmensen op de bouw en het projectteam, maar op gezette momenten heb ik ook contact met de opdrachtgever of kopers” Tegen een uur of kwart voor 4 wordt de bouwplaats afgesloten en tegen vier uur zit Martin in de auto naar huis.

Wil jij ook werken bij Trebbe?

Vrijheid is een groot goed

Dat het werken bij Martin goed bevalt, dat kunnen we gerust concluderen. Martin werkt al 25 jaar bij Trebbe. “Voor mij is de vrijheid die je binnen Trebbe krijgt een groot goed.” Daar zit voor hem ook het geheim besloten tot een lang dienstverband. “Overal moet je werken en het gras bij de buurman lijkt altijd groener. Maar bij Trebbe krijg ik alle vrijheid om mijn werk te doen op een manier die goed bij me past en waarbij er ook aandacht voor de mens is. Verder zijn de primaire en secundaire voorwaarden ‘gewoon goed’ en altijd op tijd.” Ook vindt Martin het fijn dat er ruimte is binnen Trebbe om door te groeien. “Ik wilde destijds graag doorgroeien van uitvoerder naar hoofduitvoerder en die kans kreeg ik, ik werd daar goed in ondersteund.” Martin heeft nog wel een wens op zijn lijstje staan, die hij graag wil laten uitkomen. “Ik wil ooit nog graag een echt u-bouwproject maken binnen Trebbe. De magie van U-bouw zit ‘m voor mij echt in het maatwerkaspect. Je komt dan echt dingen tegen, die je nog niet eerder bent tegengekomen.”

Trots op de variatie

En dat is gelijk een mooi bruggetje naar een kleine terugblik op de werken die Martin in zijn loopbaan heeft gerealiseerd. Er springen er gelijk twee in gedachten. “Ik blik heel erg trots terug op het werk Ramelebrink Enschede. Hier realiseerden we drie appartementencomplexen en was destijds het eerste echte lean-project bij Trebbe. We schreven hier geschiedenis met de eerste plaksessie voor de planning binnen Trebbe. Mooi om te zien dat zoiets nu bijna dagelijks werk is, maar destijds was het wennen en vreemd.” De lean-methodiek bewees zich wel direct op dit project, het project werd drie maanden eerder opgeleverd dan beoogt. Het andere project is het Muziekkwartier. “Dit was een groot utilitair werk met heel veel bouwkundige uitdagingen. Een gebogen dak, doos-in-doos-constructies, hier kon ik mijn bouwkundige hart écht aan ophalen.” En van ieder project leert Martin weer, vertelt hij. “Het is mooi dat je binnen Trebbe kan doorgroeien. De projecten die we realiseren dragen ook bij aan de groei die je zelf doormaakt en zijn daar ook een blijvende herinnering aan. Als ik langs één van de werken rijd, die ik heb gerealiseerd dan denk ik ook aan dat ontwikkelproces terug.”

Deel deze held op social media