Maak kennis met

Nico Blaauw

Praktijkervaring thuis opdoen

Nico kiest na zijn middelbare school voor HTS Bouwkunde. Een verrassende keuze want het is hem zeker niet met de paplepel ingegeven. “Mijn vader was ambtenaar en had helemaal niks met techniek.” Dit maakt wel dat Nico al snel praktijkervaring opdoet in de vorm van al het kluswerk in en om huis. En bij de tweede keer dat de ouders van Nico een woning nieuw laten bouwen werkt Nico mee aan het ontwerp en het tekenwerk. “Ik riep dan ook vrij snel dat ik technisch tekenaar wilde worden.”

De diversiteit aan projecten sprak me aan

Trebbe stond op de stagelijst van de hogeschool waar Nico studeerde. “Toen ik Trebbe verder onderzocht kwam ik erachter dat Trebbe echt een heel breed bouwbedrijf was en nog steeds is. Van ontwikkeling tot onderhoud, van woningen tot gevangenissen. Dat sprak me aan.” En zo begint een tijdperk Nico binnen Trebbe. Hij werkt aan een woningbouwproject in Zeewolde. Daarnaast stort Nico zich op de eerste computer die aanwezig was bij Trebbe Zwolle. Hij bouwt verschillende spreadsheets met een wereld aan doortellingen en tabbladen. “De basis voor het verbeteren en optimaliseren werd daar gelegd.” De stage bevalt van beide kanten goed. Want Nico wordt gevraagd of hij na zijn afstuderen aan de slag wil als werkvoorbereider met een speciaal aanvullend aandachtsgebied: het opzetten van een computernetwerk.

Trefkoel
WikiHouse

Vormgeven aan ambities

De eerste jaren werkte Nico als werkvoorbereider. Trebbe groeit en gaat in een jaar of vijf van vier naar negen werkvoorbereiders, onder aansturing van het hoofd bedrijfsbureau. “Ik had de ambitie om door te groeien naar hoofd werkvoorbereiding en daar werd ook gevolg aan gegeven.” Naast zijn functie wisselde Nico zijn aandachtsgebied computernetwerk in voor kwaliteitsbeheer en begeleidde onder andere de invoering van de ISO-certificeringen. “Standaardisatie van details, stempels en onderhoeken op tekeningen, de onderdelen die ik daarvoor bedacht gebruiken we deels nog steeds.” Nico vervult meerdere rollen als hoofd werkvoorbereiding. “Voor de nieuwbouw van appartementen in Holtenbroek heb ik het projectmanagement gedaan, werkte als projectcoördinator en startte het werk op als projectleider. En dat allemaal als hoofd werkvoorbereider.” In 2008 wordt Nico gevraagd om als techneut aan te sluiten bij het ontwikkelen van concepten. Het eerste resultaat daarvan is BasisWonen.

Techniek is puzzelen

Sinds 2018 is Nico zijn functie gewijzigd naar teamleider duurzaamheid en techniek. “Ik stuur nog steeds de werkvoorbereiding aan, maar sta ook aan de lat om Trebbe-breed een duurzaamheidsbeleid te ontwikkelen en ervoor te zorgen dat de concepten blijven voldoen aan de laatste wet- en regelgeving. Ook kijk ik mee in de ontwikkelingen van nieuwe concepten en woningtypes. Daarnaast ben ik voorzitter van de technisch teams BasisWonen en HoogWonen en zit ik namens Trebbe in de stuurgroep Lente-akkoord.” Naast deze taken vervult Nico nog steeds de functie van algemene vraagbaak binnen Trebbe en wordt hij weleens gekscherend ‘Technico’ of ‘BENG-encyclopedie’ genoemd. “Ik beschouw veel uitdagingen als puzzels en die los ik graag op. En ik vind het een uitdaging om techniek ook goed te kunnen vertalen naar begrijpelijke taal voor mensen die niet technisch onderlegd zijn.”

Wil jij ook werken bij Trebbe?

Vrijheid; constante uitdaging

Inmiddels werkt Nico al ruim 25 jaar bij Trebbe. “Echt vergelijkingsmateriaal heb ik natuurlijk niet, Trebbe is mijn eerste en enige werkgever. Maar als ik het vergelijk met wat ik van anderen hoor, dan krijgen we bij Trebbe heel veel vrijheid en heel veel voor elkaar. En dat maakt ook dat je je verder kan en mag ontwikkelen. Maar als je bij Trebbe de beste wilt worden in je functie en lekker aan projecten wilt werken, dan kan dat ook.” De onderlinge omgang met elkaar en de open cultuur vindt Nico erg prettig. “Als er iets is of je hebt een vraag, dan wordt er tijd voor je gemaakt en wordt er echt naar je geluisterd. En we willen elkaar altijd een stap verder helpen.” Het allermooiste aan Trebbe vindt Nico de vrijheid die je krijgt. “Ik heb zelf zoveel zijstappen mogen zetten, van meekijken in de ICT tot de technische doorontwikkeling. Van kwaliteitscoördinator tot waar ik nu sta. Die vrijheid heb ook wel nodig om mijn werk constant uitdagend te houden.” Nico heeft binnen Trebbe vele ‘petten’ opgehad. Hij vindt dat de functie die hij nu bekleedt op dit moment precies bij hem past. “Ik haal nu mijn voldoening en uit mijn huidige werk en kan me daar ook in doorontwikkelen. Op het gebied van energie en duurzaamheid gebeurt momenteel heel erg veel en dat maakt het interessant. “Vanaf vorig jaar zijn er veel wijzigingen doorgevoerd in de bouw: nieuwbouw is aardgasloos, ventilatie die steeds meer op luchtkwaliteit beoordeeld wordt in plaats van energieverbruik. En er komen nog heel wat wijzigingen op het gebied van duurzaamheid aan: BENG, CO2-uitstoot, milieuprestatiegarantie, circulaire economie, fijnstof en gezondheid. Genoeg stof voor jarenlang puzzelplezier.”

Trots op De Trefkoel

Als we Nico vragen op welke van de meer dan honderd projecten – van TBS-kliniek tot een WikiHouse - waar hij aan gewerkt heeft, hij het meest trots is, dan hoeft hij niet lang na te denken. “De Trefkoel fase 2 in Groningen. Samen met verschillende externe partijen hebben we het gebouw ontworpen. Ik ben destijds aan tafel gekomen om het project financieel en technisch haalbaar te krijgen. Tijdens dat traject werden er nieuwe NEN-normen omtrent bevingsbestendigheid ingevoerd, die hebben we ook nog verwerkt in het BIM model. Als ik er nog weleens langs rij dan ben ik wel echt trots dat ik daaraan mee heb mogen werken en dat het er écht staat.”

Deel deze held op social media