Maak kennis met

Niek van der Aa

De bouw; geen verrassing

Dat Niek na de middelbare school voor de bouw koos, dat was voor helemaal niemand een verrassing. Opgegroeid in een échte aannemersfamilie. “Mijn vader had een eigen aannemersbedrijf. Ik weet niet anders dan dat ik op zaterdag al met mijn vader meeging.” Niek volgde eerst MBO Bouwkunde om daarna HBO Bouwmanagement te studeren. Direct na de studie ging hij aan de slag bij een architecten- en adviesbureau. “Na anderhalf jaar begon het wat te kriebelen. Ik wilde de projecten waar ik aan werkte ook echt gebouwd zien worden.” Een kennis van Niek werkte in een bouwcombinatie en kon hem in contact brengen met de directeuren van twee bouwbedrijven. Eén daarvan was Trebbe. “Ik had een gesprek bij beide bedrijven en kon ook bij allebei aan de slag. Ik koos voor Trebbe. Eigenlijk omdat ik daar het beste gevoel bij had.”

De juiste timing en de juiste baan

Zeven jaar lang werkte Niek als werkvoorbereider aan de meest uiteenlopende projecten. Van woningen tot een rechtbank. “Na verloop van tijd was ik toe aan iets anders. Trebbe BasisWonen was net van start en zocht nog een projectmanager. De timing kon niet beter.” Het beeld dat geschetst werd sprak Niek enorm aan. Met drie andere collega’s stond Niek aan de wieg van de groei en het succes van BasisWonen. “En het bevalt me nog steeds heel goed.”

Niek
Hogekwartier

Projectmanager BasisWonen; wensenvertaler en spin in het web

De werkzaamheden van een projectmanager bij BasisWonen zijn gevarieerd vertelt Niek. “Je fungeert echt als spin in het web tijdens de ontwikkel- en voorbereidingsfase. “Je begint vanaf nul naar het doel: de tijdige oplevering van kwalitatief hoogwaardige woningen.  Als projectmanager fungeer je als spin in het web tijdens de ontwikkel- en voorbereidingsfase, waarbij ik ervoor zorg dat het engineeringsproces tot en met de onherroepelijke omgevingsvergunning goed verloopt .”  Om daar te komen is veel informatie van nog meer verschillende partijen nodig. “Je werkt met de opdrachtgever samen, gemeentes, architecten, constructeurs, adviseurs, co-makers en collega’s. Als projectmanager kijk je of je de wensen van de opdrachtgever kunt vertalen binnen ons concept en je coördineert al die andere partijen in informatie, tijd, geld en kwaliteit.” Dit vindt Niek ook het mooiste aan zijn werk. “Concreet betekent dit dat je de planning stuurt en bewaakt en je zorgt dat alle partijen de stukken correct aanleveren. Dat betekent dat deze voldoen aan het budget, de wensen van de klant en de kaders van ons concept. Daarnaast houd je je bezig met het zoveel mogelijk beperken van risico’s en je stemt met de co-makers af of alles ook technisch haalbaar is.” Na verloop van tijd zijn alle stukken op de juiste manier verwerkt en dan vraagt de projectmanager de omgevingsvergunning aan of de verkoop van het project start. “Vervolgens draag je het project over aan het uitvoeringsteam, die het buiten tot een daadwerkelijk product maken.”

Trebbe; ontwikkeling staat centraal

Binnen Trebbe komt ontwikkeling komt als een rode draad terug vertelt Niek. “Trebbe is een hartstikke fijne werkgever, je hebt leuke collega’s, je krijgt heel veel vrijheid en je wordt hier echt gewaardeerd. Doordat Trebbe een familiebedrijf is, zijn de lijnen kort en geldt afspraak is afspraak. En wat ik prettig vind is dat ontwikkeling centraal staat. Ontwikkeling in de ruimste zin van het woord. Zo krijgen we de ruimte om het proces van BasisWonen te optimaliseren. En dat doe je ook constant.” Afhankelijk van het onderdeel van het proces optimaliseer je dat met het hele team, je functiegroep of alleen. “Je mag hier ook gewoon tijd aan besteden.” Ook voor persoonlijke ontwikkeling is veel ruimte vindt Niek. “Volgens mij kun je je alle kanten op ontwikkelen en krijg je hier ook alle vrijheid voor. Er wordt echt gekeken of er invulling aan jouw wensen en ambities gegeven kan worden.” En wat Niek zijn ambitie is? Daar hoeft hij niet lang over na te denken. “Voor nu zit ik prima op mijn plek. Ik haal dagelijks veel voldoening uit mijn werkzaamheden. En ik zie nog genoeg uitdagingen. Voor de toekomst weet ik zeker dat ik alle ruimte krijg voor mijn verdere ontwikkeling en invulling van mijn ambities. Dat maakt ook dat ik hier al ruim twaalf jaar werk. Ook de grote diversiteit in project dragen daar aan bij en natuurlijk heb ik de allerleukste collega’s.”

Wil jij ook werken bij Trebbe?

De opdrachtgever en bewoners, daar doen we het voor

Niek is de langstzittende projectmanager binnen BasisWonen en heeft al heel wat projecten onder zijn hoede gehad. “De meeste voldoening haal ik eruit als een project uiteindelijk is gelopen zoals we vooraf hadden bedacht in kwaliteit, tijd en geld. En dat we kwalitatief hoogwaardige leefomgevingen hebben gerealiseerd die voldoen aan de wensen van de opdrachtgever en de bewoners. Want daar doen we het uiteindelijk voor.”

Deel deze held op social media