Van civiel naar bouw
Pascal koos na zijn middelbare school zonder enige twijfel voor MTS civiele techniek. “Ik wilde ooit een tuibrug in Nederland bouwen.” Na zijn opleiding gaat hij aan de slag voor een civiele aannemer, voor deze aannemer werkt hij ruim drie jaar in de regio van Berlijn. Het waren de jaren 90 en rondom Berlijn gebeurde hét op dat moment. Na een aantal jaar begint het te wringen en wil Pascal weer dichterbij huis werken. Hij gaat aan de slag als opzichter bij een gemeente in het oosten van Nederland. “Ik had niet verwacht dat een overheid goed bij mij zou passen, maar toch heb ik er ruim acht jaar met ontzettend veel plezier gewerkt.” Pascal ontwikkelt zich door, volgt een avondopleiding HBO projectmanagement civiele techniek en groeit door naar de functie van projectleider. “In die periode kwam ik in contact met Trebbe, ik begeleidde vanuit de gemeente het project Stadsbleek Oldenzaal.” Een project van Trebbe. Tegelijkertijd begint de gemeente te reorganiseren. Pascal spreekt zijn ambities uit naar een directeur van Trebbe Wonen.
Win-win
“Dit was een win-win situatie voor Trebbe en voor mij”, blikt Pascal terug. “Trebbe had ruime kennis in huis voor alles wat ‘boven de grond’ gebeurde en was op zoek naar iemand die kennis had van civieltechnische zaken. Ik heb veel ervaring opgedaan met alles ‘onder de grond’.” In de functie projectontwikkelaar pakte Pascal direct gebiedsontwikkelingen op waarbij ook veel op civieltechnisch vlak aanwezig was. Gelijktijdig schoolt Pascal zich bij. “Ik volgde onder andere een HBO projectontwikkeling, universitaire deelopleiding conceptuele ontwikkeling en verschillende aanverwante cursussen.” Maar volgens Pascal was het ook zeker een voordeel om geen stevige bouwkundige achtergrond te hebben. “Ik kon altijd onbevangen aan de slag, dacht en denk altijd in kansen en blijf minder in details hangen.”
Conceptueel en duurzaam
Toen Pascal aan slag ging, maakte de crisis na enkele jaren haar opwachting. Pascal gaat naast zijn werk als ontwikkelaar aan de slag als conceptenmanager. “Samen met twee collega’s stonden we aan de wieg van ons woonconcept BasisWonen. Eén collega was cijfermatig heel sterk, de ander een echte techneut en ik droeg mijn steentje bij voor een flexibel en commercieel sterk concept.” Samen werken ze ook de eerste BasisWonen-projecten uit. Onderdijks Kampen en Homerun Emmeloord waren de eerste projecten die vanuit dit concept werden ontwikkeld. Zodra de crisis meer afvlakt, gaat Pascal weer fulltime aan de slag als projectontwikkelaar. Aandacht voor andere onderwerpen heeft hij daarbij zeker. “Ik ben de afgelopen jaren veel met duurzaamheid bezig geweest. En nog steeds. Nu ben ik lid van het team duurzaamheid en techniek en werk ik aan de ontwikkeling van een gebiedsgebonden duurzame oplossing, hiermee willen we verder kijken dan de ‘postzegel’ waar we veelal op ontwikkelen.”
Nieuwe uitdaging; commercieel manager
Bijna 12,5 jaar is Pascal nu bij Trebbe in dienst. En gemiddeld genomen zoekt hij elke tien jaar een nieuwe uitdaging. De rekensom is dan ook snel gemaakt dat hij een nieuwe uitdaging heeft gevonden. “Ik ga voor 50% van mijn tijd aan de slag als commercieel manager bij Trebbe. De overige 50% blijf ik ontwikkelen. Zo hou ik affiniteit met het ontwikkelen.” Om meer op het commerciële vlak actief te zijn, is al enige tijd een ambitie van Pascal. “De uitdaging in de functie zit voor mij in het uitbouwen van mijn netwerk.” Pascal maakt deel uit van het commercieel team binnen Trebbe en is verantwoordelijk voor een eigen gebied. “Dit is het gebied rondom de A1, van Twente, via de Stedendriehoek tot en met Amersfoort.” Vanuit zijn nieuwe functie is hij met name verantwoordelijk voor de verwerving van nieuwe ontwikkelingen en grondposities voor Trebbe.
Wil jij ook werken bij Trebbe?
Als er een kans is schakelen we direct
Dat Pascal al verschillende functies binnen Trebbe heeft bekleed, kenmerkt de ontwikkelmogelijkheden binnen Trebbe. “De ontwikkeling loopt als een rode draad door Trebbe. En dat is niet het enige dat Trebbe kenmerkt als een prettige werkgever. Trebbe is een hele leuke organisatie. Als je specifiek kijkt naar het ontwikkelaarsvak, dan kan ik wel benadrukken dat je bij Trebbe nog echt de ruimte krijgt om kwaliteit in projecten te maken.” Verder vindt Pascal het prettig dat je van aankoop van de locatie tot en met de verkoop van de laatste woning verantwoordelijk bent. “Het werken bij een familiebedrijf brengt meer voordelen met zich mee. Als ik vandaag een locatie tegenkom, dan reken ik die direct door en zit dezelfde of de volgende dag nog bij één van de Trebbe’s aan tafel. Als zij ook een kans zien, dan schakelen we direct.”
Trots op een mooie ontdekkingsreis
In de bijna 12,5 jaar die Pascal werkt bij Trebbe, heeft hij al heel wat nieuwe woonwijken ontwikkeld en aan de wieg van de concepten gestaan. Hij is dan ook trots op uiteenlopende dingen. “Natuurlijk ben ik trots op het feit dat ik aan de wieg van BasisWonen heb gestaan en op Homerun Emmeloord, mijn eerste project dat ik met BasisWonen heb ontwikkeld. Maar ook de luxe projecten Villapark Florade en Spartahof Apeldoorn, bijzondere architectuur en een rijkheid aan keuzemogelijkheden voor de kopers verdienen een bijzondere vermelding.” Pascal is ook trots op de 16 beleggershuurwoningen De Veste in Borne. “Dat waren de eerste woningen die we volgens BENG ontwikkelden. Dat was een prachtige ontdekkingsreis, met een heel mooi resultaat.”