Maak kennis met

Piet Mennes

Bij Trebbe rolde ik erin

Op 4 mei werkt Piet Mennes 40 jaar bij Trebbe. De 64-jarige timmerman heeft na de ambachtsschool eerst zes jaar gewerkt in een timmerfabriek, daarna volgen zijn diensttijd, trouwde hij en ging Piet aan het werk bij Tiemstra. “Net als mijn vader en vele andere familieleden. Een half jaar werkte ik bij Tiemstra en toen hebben we onder meer de keten en andere spullen neergezet bij het Academisch Ziekenhuis Groningen, het huidige UMCG. Daarna ben ik als 24-jarige bij Trebbe er als het ware ingerold, toen Trebbe een bouwcombinatie vormde met Tiemstra voor diverse verbouwingen in het ziekenhuis. Ik hoefde niet te solliciteren.”

Langdurige werkrelatie met ziekenhuis

Zo’n 32 jaar heeft Piet elke dag verbouwd in het Groningse ziekenhuis. “Trebbe was hierbij de constante factor van de bouwcombinatie. Want Tiemstra werd overgenomen door Amstelland, die op haar beurt door Nelissen van Egteren en nu is het BAM.” Momenteel werkt Piet op het Ebbingekwartier vlakbij het ziekenhuis. “Naast het AZG heb ik ook meegewerkt aan andere projecten. Vaak in Groningen zoals de renovatie van de Hanzehogeschool of Noorderpoort, maar ook in Zwolle aan Pad en Tuin maar dan wel met een uitvoerder uit Groningen, namelijk Harm Schepers.”

UMCG
Piet Mennes

Mooie klussen voor ziekenhuis

Op de vraag wat in de 40 jaar zijn mooiste project was, antwoordt Piet dat dat een radar was op het dak van het ziekenhuis. “De radar kwam van vliegveld Eelde en staat nog steeds op het dak. Voor de montage maakten we beton stiepen, dat zijn beton opstortingen, waarop een bouwkraan de radar tilde. En ook het landingsplateau voor de helikopter op het ziekenhuisdak was zo’n 25 jaar geleden een bijzonder werk. En ook dat plateau wordt nog steeds gebruikt. Regelmatig kwam onze directeur Hein Trebbe senior langs om een praatje met je maken in het ziekenhuis. Dan hing hij over de bouwput heen en vroeg hoe het ging. Dat vond ik erg leuk.”

Duizenden palen uitgezet

Piet is nu timmerman I, maar heeft in zijn beginperiode ook veel maatwerk uitgevoerd. “Toen was er nog alleen maar een waterpastoestel en een theodoliet. De gebruiksaanwijzing was in het Chinees, dus ik heb me thuis in deze apparatuur verdiept. En zo heb ik me de taken van maatvoering in de eerste 20 jaar van mijn loopbaan bij Trebbe toegeëigend. Ik kan wel zeggen dat ik duizenden en duizenden palen handmatig met stokjes en draden heb uitgezet. Het was intensief maar vooral leuk werk en verantwoordelijk want niemand controleerde of de palen goed stonden. In het begin maakte ik me wel eens zorgen, had zelfs soms slapeloze nachten. Ik vond het dan ook fijn dat het later wel gecontroleerd werd door een collega. Naast de maatvoering heb ik ook heel kort wat uitvoeringstaken gedaan. Maar al snel bleek dat ik daar niet voor geboren was. Ik vond het moeilijk om boos te worden op mensen, om ze een uitbrander te geven als het fout was. Ik help ze dan liever.”

Wil jij ook werken bij Trebbe?

Piet als gatenvuller

Op moment werkt Piet op het Ebbingekwartier aan de rand van de historische binnenstad van Groningen. “Ik ben een einzelgänger, altijd geweest. Hoofduitvoerder Jan Vreeswijk geeft me opdrachten waar geen haast bij is en dan neem ik een walkie-talkie mee. Want ik fungeer ook als een soort gatenvuller. Via de walkie-talkie word ik soms opgeroepen als ik ergens direct moet inspringen om te helpen. Daarbij let ik tijdens mijn werk ook altijd op de kwaliteit om me heen. Ik ben een paar extra ogen voor Jan, want als ik iets zie dat niet klopt dan geef ik dat meteen aan hem door.”

Veel veranderd in de bouw

Tijdens zijn loopbaan van 40 jaar is er veel veranderd in de bouw. “Ik kan wel zeggen dat de hele manier van bouwen anders is geworden. Als je vroeger begon met bouwen dan had je tekeningen van de fundering maar ook al van het dak. Hierdoor kon je meedenken met de uitvoerder. En nu start de bouw al terwijl de tekeningen van de volgende verdieping nog niet klaar zijn. Ik vind het jammer dat niet alle gegevens niet bekend zijn want ik denk wel eens: als ik dat van tevoren geweten had, dan had ik mijn werk anders uitgevoerd. Helaas is het de huidige tijdsgeest dat alles snel moet. Maar gelukkig is het werk door de jaren heen wel lichter geworden. Beton storten was vroeger zwaar werk. Ook is het werk veiliger geworden. Zo wordt er nu beter gelet op de leuningen van de steiger. Eén ding is echter niet veranderd: je moet zelf altijd je verstand blijven gebruiken.”

Altijd met plezier aan het werk

Piet vindt het belangrijk dat de sfeer goed is op de bouwplaats. “Ik heb het geluk gehad dat ik met uitvoerders en andere collega’s gewerkt heb, die me lagen. Ik kan me ook goed aanpassen en dan werk je met plezier. Bovendien is Trebbe een fijn bedrijf. Altijd staat mijn loon op tijd op mijn bankrekening en je wordt goed behandeld. Zo is er om 11 uur een Trebbe-bakje koffie, die je bij andere bedrijven niet krijgt. Ik vind het werkritme prettig en denk er nog niet over om te stoppen. Ik ga bijna nooit met tegenzin naar het werk. Eind oktober word ik 65 jaar en als ik het lichamelijk volhoud, dan wil ik blijven werken tot mijn pensioen. Regelmatig neem ik een dagje vrij, ik neem elk jaar alle vrije en seniorendagen op. Thuis vermaak ik me dan prima. Mijn vrouw heeft veel werk voor me in onze grote tuin. Zoals snoeien, borders of schutting aanleggen. En sinds een jaar hebben we een kleindochter waarop we wekelijks passen. Dat is echt een verrijking van mijn leven!”

Deel deze held op social media