Stage, baan, traineeship, baan en dat allemaal bij Trebbe
Ruim vier jaar geleden studeerde Pim af van de opleiding bouwkunde en ging hij als BIM-modelleur bij Trebbe aan de slag. Na een kleine twee jaar begint het bij Pim te kriebelen en besluit een traineeship binnen Trebbe te volgen. Inmiddels heeft Pim zijn traineeship bijna afgerond en staat hij aan de vooravond van de start van zijn nieuwe functie binnen Trebbe. Welke dat is, dat lees je straks. Eerst neemt Pim je mee in zijn loopbaan. Van stage, naar een baan, naar een traineeship, naar een baan, Pim maakte het mee binnen Trebbe.
Voortkabbelende tijd en onrust
Pim en Trebbe zijn geen onbekenden van elkaar. Pim liep eerder al stage bij Trebbe. Als BIM- modelleur bij Trebbe kabbelt de tijd rustig voort. Toch is Pim allesbehalve rustig. Tijdens een interne cursus bij Trebbe hoort hij over het traineeship. “Na verschillende gesprekken met (oud-)trainees werd ik toch wel enthousiast. Mooi toch?! Als je twee jaar lang bij verschillende afdelingen in de keuken mag kijken.” Zo gezegd zo gedaan en Pim start begin 2018 zijn traineeship binnen Trebbe.
Op maat gemaakt
“Samen met mijn begeleider hebben we echt een traineeship voor mij op maat gemaakt”, blikt Pim terug. Pim zijn doel met het traineeship is erachter komen welke functie hij graag wil uitoefenen. In twee jaar tijd doorloopt hij binnen Trebbe Wonen de afdelingen projectmanagement, projectontwikkeling, calculatie, werkvoorbereiding en uitvoering. Hierbij ligt zoveel mogelijk het zwaartepunt op het kenniscentrum HoogWonen.
Ontwikkelen, managen, service en koperscontact
Pim begint zijn traineeship bij de afdeling projectmanagement en start als projectmanager met een tender voor de nieuwbouw van een appartementencomplex op een inbreidingslocatie. “Als projectmanager bevind je je in een interessant spanningsveld. De bouwer wil bouwen en omzet draaien, de opdrachtgever wil een goed gebouw voor haar huurders en de gemeente wil een mooi gebouw in een mooi gebied.” Omdat de tender waaraan Pim werkt vertraging oploopt start hij eerder op de afdeling projectontwikkeling en loopt mee met een projectontwikkelaar. “Mijn tijd bij projectontwikkeling heb ik als heel leerzaam ervaren. Ik had me nog nooit beziggehouden met de prijsontwikkeling van woningen bijvoorbeeld.” Pim werkt aan verschillende ontwikkeltenders en ontwikkelingen mee. Pim loopt tijdens zijn functies op kantoor ook een aantal dagen mee met de afdeling service en afdeling kopersbegeleiding. “Van deze afdelingen wilde ik ook weten wat het werk precies inhoudt. Bij de afdeling service heb ik meegekeken in de klachten en deze ook geprobeerd op te lossen.” Bij de afdeling kopersbegeleiding woont Pim twee kopersgesprekken bij en een koperskijkmiddag. “Hier heb ik meer meegekeken dan meegewerkt. Dat kan natuurlijk ook niet anders, omdat ik maar enkele dagen mee heb gelopen. Desondanks heb ik een goed beeld gekregen van de functie.” De derde traineeperiode breekt aan voor Pim en hij verhuist naar de afdeling calculatie. Ook hier werkt Pim mee aan een tender voor appartementen en woningen. “Aan de appartementen heb ik gerekend en we hebben de totale tender gewonnen.” Pim vindt het werk als calculator wel interessant. “Maar, het past niet goed genoeg bij mij. Ik mis het contact met mensen buiten het bedrijf.“
Wil jij ook werken bij Trebbe?
Werkvoorbereiding en uitvoering
Als Pim zijn periode als calculator afsluit, start hij bij de afdeling werkvoorbereiding. “Ik pakte onder andere de werkvoorbereiding van De Kokermolen in Houten op. Een appartementencomplex met vrije sectorhuurwoningen. Ideaal, want ik woon ook in Houten en het was ook direct de bedoeling dat ikzelf de uitvoering van dit project vanuit mijn traineeship zou doen.” Pim vindt het werk van een werkvoorbereider fijn en mooi om te doen. “Ik vind het fijn dat alles specifieker en gedetailleerder wordt omdat de bouw steeds dichterbij komt. Ook vind ik het leuk dat ik heel veel contact heb met andere bedrijven en verschillende mensen.” Na de werkvoorbereiding gaat voor Pim zijn laatste traineeperiode van start; de uitvoering. Zoals afgesproken start Pim op het project Kokermolen in Houten. Het project waar Pim ook de werkvoorbereiding van heeft gedaan. “Dat is heel interessant, je weet in de uitvoering direct of je je werk in de werkvoorbereiding goed gedaan hebt.” Pim vertelt dat hij tijdens zijn periode als uitvoerder een goed beeld heeft gekregen van deze functie. “Ik denk wel dat je als uitvoerder heel veel vrijheid hebt. Het allermooiste is natuurlijk dat je direct de uitwerking van je acties ziet.” Nu de laatste traineeperiode van Pim op zijn einde loopt, volgt ook het onvermijdelijke moment dat hij een keuze moet maken voor een functie waarmee hij zijn loopbaan binnen Trebbe voortzet.
De keuze en de terugblik
“De twee functies waar ik mij het best op mijn plek voelde waren de werkvoorbereiding en de uitvoering.” Volgens Pim komt dit doordat je dan al zeker bent van wat je gaat realiseren en vrij snel de uitwerking van je acties ziet. “Ik heb echt lang nagedacht over mijn keuze, maar ik heb uiteindelijk gekozen voor de werkvoorbereiding. De reden daarvoor is dat ik mezelf voor nu daar beter op mijn plek voelde.” En zo komt er weer een traineeship succesvol tot een eind. Over de vraag of hij een traineeship aan een ander zou aanbevelen hoeft hij niet lang na te denken. “Het is een kans die je met beide handen aan moet pakken. Je krijgt de mogelijkheid tijdens twee jaar te ontdekken welke functie en afdeling goed bij je passen en welke niet. Ook de onderdelen die je minder vond leer je van. Je krijgt veel meer begrip voor de processen binnen het bedrijf en je verschillende collega’s. En als laatste je leert heel veel mensen kennen en dat is goed voor je netwerk.”