Maak kennis met

Richard Hoeve

Echt iets toevoegen

Richard koos na de middelbare school voor HTS bouwkunde als vervolgopleiding. Hij had VWO gedaan en had naar de universiteit gekund, maar wilde toch graag iets meer praktisch aan de slag en écht iets toevoegen aan de omgeving. “Ik had niet direct de grote droom om in de bouw te werken of projectleider te worden. Ik wist ook niet goed wat het allemaal inhield, mede door de stage in het derde jaar werden de brede mogelijkheden binnen de bouw meer duidelijk.”

Afstudeerprijs

Richard kwam voor het eerst in contact met Trebbe toen hij ging afstuderen. De broer van Richard werkte toen al bij Trebbe en zo was de afstudeerstage snel geregeld. “Het afstudeeronderwerp was ‘de benodigde informatie voor ramingen en begrotingen’. Wij zochten uit welke informatie op welk moment belangrijk is. Dat werd een checklist die, in een andere variant, nog steeds wordt gebruikt.” Richard studeerde af met een goed cijfer en de afstudeerprijs van Bouwend Nederland regio Oost.

Gebroken enkel en dingen die samen vallen

Daarna ging Richard aan de slag bij een ander bedrijf waar hij stage had gelopen. Voor een half jaar. “Dat wist ik van tevoren en dat vond ik prima, ik wilde daarna ook iets heel anders gaan doen.” Maar dat het leven niet altijd te plannen valt ondervindt Richard aan den lijve. Toen hij zich aan moest melden voor de cursus voor zijn avontuur in de sneeuw brak hij zijn enkel. “Door die gebroken enkel ging ik niet op reis, maar weer de bouw in.” De daarop volgende jaren werkt Richard als werkvoorbereider bij verschillende bouwers. Totdat hij een telefoontje kreeg van Trebbe. “Soms vallen dingen samen. Ik deed al een behoorlijke tijd renovatieprojecten en er was geen uitzicht op een ander type werk. Terwijl ik dat wel graag wilde. Trebbe kon mij dat perspectief wel bieden. En ik wilde ook echt bij Trebbe werken, ik kende het al van mijn afstuderen.”

Ede
Tandheelkunde

Voor alles een eerste keer

Richard begint als werkvoorbereider bij Trebbe. Zijn eerste echte nieuwbouwproject werd de brandweerkazerne in Zwolle. “Ik heb hier echt heel veel van geleerd. Ook in de samenwerking met de hoofduitvoerder, Harrie Kwakkel. Uit die ervaring put ik nu nog steeds.” Na een jaar of vijf wilde Richard wat anders doen. “Er werd toen gezegd dat als ik ooit wilde doorgroeien naar projectleider, het niet verkeerd zou zijn om praktijkervaring als uitvoerder op te doen.” Zo gezegd, zo gedaan. Richard werd uitvoerder. Zijn eerste werk was CSG Het Streek in Ede en ging in de leer bij Harrie Kwakkel. “Ik kan het iedereen van harte aanbevelen om die ervaring op te doen. Dan weet je pas echt hoe het is. De randzaken die je als uitvoerder erbij krijgt, het vroege opstaan, de weeromstandigheden enzovoort, enzovoort.”

Vuurdoop

Na vijf jaar kwam de kans om door te groeien naar projectleider. Die groei is mooi terug te zien bij Het Heuvelpark in Dronten. “Bij Het Heuvelpark ben ik bij drie appartementencomplexen betrokken geweest. Heuvelpark 3 als uitvoerder, Heuvelpark 4 vanuit de combinatiefunctie uitvoerder / projectleider en het Heuvelpark 5 als projectleider.” Daarna ging Richard aan de slag als (assistent-)projectleider bij de renovatie van Tandheelkunde in Nijmegen. Een vuurdoop. “Ik ben daar wel bewust geworden van wat bouwen in ‘bewoonde’ toestand voor impact heeft.” Richard heeft, zoals gezegd, binnen Trebbe bijna alle bouwkundige functies bekleed en werkt nog steeds aan zijn ontwikkeling. “De ambitie om door te groeien was er vanuit Trebbe en vanuit mezelf. Dit hebben we ook steeds samen ingevuld.”

Diversiteit

Het mooiste aan zijn werk als projectleider vindt Richard de diversiteit. “Als uitvoerder ben je wel heel afhankelijk van hoe je alles aangeleverd krijgt. Daar kon ik niet goed tegen, ik wil graag zelf de regie hebben en houden. Dat kan als projectleider mooi.” Verder vindt Richard de combinatie van heel nauw betrokken bij de uitvoering en aan de andere kant al een half jaar verder vooruit kijken mooi. “De variatie wordt nog groter als je een aantal kleinere werken onder handen hebt. Zelf wil ik nog wel graag een keer een heel groot werk maken waar je je volledig op kan focussen.” Dat is ook waar de ambitie van Richard ligt. “De uitdaging haal ik uit het type werk dat ik nu maak en daar wil ik verder in groeien.”

Vinger aan de pols

Richard is gemiddeld genomen één dag per week op de bouwplaats te vinden. “Ik plan daar mijn overleggen en afspraken. Ook inkoopgesprekken waarbij het belangrijk is dat de uitvoerder aansluit vinden daar plaats. En ik maak altijd even tijd om met de mannen op de bouw een praatje te maken.” De dagen dat Richard op kantoor te vinden is, maakt hij echt zijn productie. “Dan hou ik me echt bezig met inkoopvoorbereiding, contracten maken en ondersteun ik de werkvoorbereiding. En natuurlijk hou ik de vinger aan de pols bij iedereen of het allemaal nog wel gaat.”

Wil jij ook werken bij Trebbe?

Fluitend aan het werk

De menselijke maat vindt Richard belangrijk. “Als de jongens fluitend aan het werk zijn krijg je de beste kwaliteit en het werkt voor iedereen zoveel leuker.” Juist die menselijkheid vindt Richard ook weer binnen Trebbe terug. “Het is een familiebedrijf, ik denk dat we elkaar allemaal nog net kennen.” Verder vindt hij de vrijheid en de korte lijnen binnen Trebbe prettig. “Er kan wel een keerzijde aan zitten. Als je denkt dat je in een gespreid bedje komt dan heb je het mis. Je moet zelf nog veel regelen, maar dat zorgt juist voor die vrijheid. En als je er niet uitkomt of er is wat, dan is er altijd iemand die je verder helpt.”

Deel deze held op social media