Maak kennis met

Rick Bouwhuis

De bouw een logische maar geen gemakkelijke keuze

Het was voor Rick een logische keuze om na de middelbare school voor HTS bouwkunde te kiezen. “Ik wist van jongs af aan al dat ik uitvoerder wilde worden”, steekt Rick van wal. Zijn opleidingsperiode is een woelige periode geweest. “Ik woonde op kamers en zat niet helemaal goed in mijn vel, daardoor ontbrak de focus op mijn opleiding.” Nadat hij het tweede jaar een tweede keer over moest doen, wilde Rick het anders doen. “Om mijn motivatie weer te vinden heb ik een half jaar een motivatiestage gelopen en een half gewerkt als timmerman. En dat heeft gewerkt.” Na die stage wilde hij zijn opleiding duaal vervolgen. “Ik vond bij Trebbe een werkplek. Op dat moment hadden zij plek op een utilitair project. Dat sprak me direct aan. Groots, meeslepend en man daar kon ik vast veel leren.”

Als eerste op de bouwplaats en als laatste de deur dichtgetrokken

En zo startte Rick onder begeleiding van een collega met de werkvoorbereiding voor het project Winkelcentrum Zwolle-Zuid. Een combinatie van nieuwbouw en renovatie en één van de grootste projecten die Trebbe tot dan toe zelfstandig in uitvoering had. Zo werd tijdens de studie en stage van Rick al een stevige basis gelegd voor bestaande bouw. “Een fantastisch project waar ik écht van begin tot eind bij betrokken was. Ik was als één van de eersten op de bouwplaats en heb letterlijk daar de deur achter me dichtgetrokken.” Rick heeft zijn afstudeerproject bij het winkelcentrum uitgevoerd. “Als één van de eerste studenten van Windesheim is het mij gelukt mijn afstudeeropdracht volledig uit de praktijk te halen.”

Ambities realiseren

Na zijn duale traject ging Rick aan de slag als werkvoorbereider bij Trebbe. Maar de directie van Trebbe wist van Rick zijn ambitie. Uitvoerder worden. En zo gebeurde het dat Rick de overstap maakte naar Trebbe KleinBouw in Enschede waar hij als werkvoorbereider/uitvoerder aan de slag kon. Hij realiseerde onder leiding van het hoofd KleinBouw verschillende schakelstations voor Enexis. “Ik begon met de uitvoering, later kwam daar ook werkvoorbereiding, calculatiewerk en het grootste gedeelte van de projectleiding voor mijn rekening.”

Rick1
Winkelcentrum Zwolle-zuid

Combinatiefuncties ten top

Na enkele jaren keert Rick weer terug naar Zwolle. Met de gedachte om ook een KleinBouw afdeling in Zwolle op te zetten. Rick gaat als huismeester bij het kantorencomplex aan de Voorsterpoort in Zwolle aan de slag. Gedurende die periode was Rick ook nog verbonden aan KleinBouw en was hij verantwoordelijk voor de uitvoering van verschillende renovatiewerken. In diezelfde periode wordt het kenniscentrum BestaandWonen opgezet; een team voor groot onderhoud en renovatie aan woningen. Rick werd gevraagd om als uitvoerder ongeveer twee dagen in de week onderdeel uit te maken van BestaandWonen. “En toen kwam de één na de andere aanvraag binnen en pakte ik ook calculaties op.” Rick merkt dat zijn combinatiefunctie begint te wringen. BestaandWonen groeit verder en er wordt gezocht naar een projectmanager. Dat was een kolfje naar de hand van Rick. “Het was voor mij ook een kans om weer mijn focus bij één team en één functie te krijgen.” Rick gaat in gesprek met de directie en binnen tien minuten was het geregeld.

Projectmanager en -leider in één

De functie van projectmanager was bij BestaandWonen nieuw. “De functie hield in dat je nauw betrokken bent bij het voortraject en je project later overdraagt aan een projectleider.” Na een eerste project blijkt dat het op deze manier toch niet goed werkt. In tegenstelling tot een nieuwbouwproject, blijft een projectmanager bij groot onderhoud langer aangesloten dan start bouw en een projectleider schuift veel eerder bij het project aan. Daarnaast kwam het team erachter dat er tussen de projectmanager en de projectleider een grijs gebied zit. “Er ging veel kostbare informatie verloren tijdens de overdracht.” Uiteindelijk wordt ervoor gekozen om de functies te combineren. En zo is de huidige functie van Rick ontstaan: projectleider BestaandWonen.

De breedte van mijn functie is fantastisch

Een gemiddelde werkdag heeft Rick niet. “Er is geen dag hetzelfde. Je hebt verschillende projecten in verschillende stadia onderhanden. Uiteindelijk kun je stellen dat je van begin tot eind eindverantwoordelijk bent voor een project. Dat betekent dat je verantwoordelijk bent voor de aansturing van je projectteam, inkoop, onderlinge informatievoorziening, contacten met opdrachtgever, partners, leveranciers en ga zo maar door. Daarnaast kun je je als projectleider ook bezighouden met de verschillende processen binnen BestaandWonen. En juist die afwisseling en de breedte van mijn functie vind ik fantastisch.”

Wil jij ook werken bij Trebbe?

Rode draad

Rick werkt al een fors aantal jaar bij Trebbe en heeft verschillende functies binnen verschillende vestigingen doorlopen. De vrijheid en de ontwikkelingsmogelijkheden keren volgens Rick als een rode draad overal binnen Trebbe terug. “De verantwoordelijkheden die je mag nemen zijn echte kansen. Gaat het een keer niet goed dan is dat ook niet direct heel erg. Als je maar kan motiveren waarom je welke keuzes hebt gemaakt.” Qua ontwikkelingsmogelijkheden is daar binnen Trebbe ook alle ruimte voor vertelt Rick. “Ik denk dat ik wel één van de praktijkvoorbeelden ben van de ontwikkelmogelijkheden binnen Trebbe.” Naast de kenmerken die je overal terugziet binnen Trebbe vindt Rick het ook fijn om voor Trebbe BestaandWonen te werken. “De menselijke maat staat binnen dit team echt centraal. De projecten die we vanuit BestaandWonen realiseren zijn echte teamprestaties. Stel dat ik het te druk heb, dan weet ik dat ik altijd op mijn collega’s kan terugvallen en andersom is dat ook zo.”

Trots op doorontwikkeling

Waar Rick zijn ambities hem over tien jaar brengen dat weet hij nog niet. “Voor nu heb ik het prima naar mijn zin en zie ik voldoende uitdaging. Ik ben wel iemand die zich continu wil doorontwikkelen. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat we daar te zijner tijd ook wel weer een invulling aan weten te geven. Als je bij Trebbe iets wilt en je geeft het aan dan wordt daar eigenlijk altijd wel iets mee gedaan. Die persoonlijke ontwikkeling daar ben ik ook wel heel trots op. Van student met een vraagteken tot waar ik nu sta.”

Deel deze held op social media