Maak kennis met

Rob Wolbers

De bouw heeft aantrekkingskracht

Rob kiest op de middelbare school voor VMBO Bouw. Voor hem een hele logische keuze. Zijn vader werkt in de bouw en de bouw heeft een grote aantrekkingskracht op hem. “Ik wilde wel echt iets maken, iets tastbaars achterlaten.” Na de middelbare school gaat Rob vier dagen per week aan het werk en één dag per week naar school. Hij behaalt zijn papieren nog voor primair en gezel timmeren. Ondertussen wisselt Rob nog een keer van de ene lokale aannemer naar de ander en ontwikkelt zich door. “Ik werkte al vrij snel zelfstandig en wilde me eigenlijk nog wel verder door ontwikkelen naar uitvoerder.” Op dat moment wordt Rob benaderd door een oud adjunct-directeur van Trebbe die hij ook privé kent. Trebbe is op dat moment op zoek naar een assistent-uitvoerder voor de afdeling KleinBouw (nu Trebbe Verbouw & Beheer), met praktijkervaring. “De afdeling sprak me direct aan. Ik wilde met lokale werken aan de slag en graag met meerdere projecten tegelijkertijd bezig zijn.” Niet veel later gaat Rob aan de slag bij Trebbe.

Klik & samenwerking

Rob start dus als aankomend uitvoerder. “Ik maakte al vrij snel kennis met de opzichters van onze grootste opdrachtgever; een woningcorporatie in Enschede. Voor hen verzorgen we al sinds jaar een dag mutatieonderhoud, vervangend onderhoud en herstellen we bijvoorbeeld brandschades. Ik kwam echt zo van de bouw af en moest in het begin wel wennen aan het papierwerk en de administratie op kantoor. Ook ben je wel benieuwd of het allemaal echt goed gaat klikken met de mensen waarmee je samenwerkt, dat was gelukkig allemaal van het begin direct goed.” Het gaat Rob allemaal goed af, want na vier jaar groeit hij door naar uitvoerder.

mutatie
Rijksmuseum Twente1

Er bestaat geen gemiddelde werkweek

Een gemiddelde werkweek of dag heeft Rob als uitvoerder bij Trebbe Verbouw & Beheer niet. “Juist die afwisseling is ook wat me aanspreekt in mijn werk.” Rob heeft het kantoor aan de Kanaalstraat in Enschede als thuisbasis hoewel hij daar niet heel veel te vinden is. “Ik ben natuurlijk het meeste op onze projecten, die bevinden zich over het algemeen genomen in straal van een half uur rondom Enschede.” Het type projecten waar Rob aan werkt loopt nogal uiteen. “Het grootste gedeelte werk ik aan mutatieonderhoud van woningen voor de woningcorporatie. Ik ken ook alle opzichters van die woningcorporatie goed en onderhoud ook de relaties met hen.” Het mutatieonderhoud verschilt per woning. Er wordt gewerkt aan de hand van een bestek van de woningcorporatie. “Mijn collega Marjan (werkvoorbereider) en ik stellen de offerte op. Het bestek is vrij minimalistisch, maar wij weten precies welke invulling de woningcorporatie verwacht.” Bij een gemiddeld mutatieonderhoud moeten we denken aan het vervangen van plafonds, asbestverwijdering, vervangen van badkamer, toilet en keuken als er nog een schouw is wordt die ook gesloopt.” In feite wordt de woning van binnen bijna helemaal vernieuwd. Er kan ook een uitgebreider mutatieonderhoud uitgevoerd worden. Dan worden bijvoorbeeld de houtenbalklaag vervangen door betonnen vloeren en/of wordt de hele woning opnieuw geïsoleerd.

Grote diversiteit in het werk

Naast mutatieonderhoud stuurt Rob ook projecten aan waarbij sanitair of keukens worden vervangen terwijl de bewoners gewoon thuis wonen. “Ik verzorg dan de afstemming met de onderaannemers en met de bewoners. Dat vind ik het mooiste om te doen. Ik kom overal.” En Rob werkt nu aan de woningen van de woningcorporatie die brandschade hebben. “Dat is weer echt iets anders. Vaak worden we door de opzichter uitgenodigd voor een schouw en krijgen we dan ook de bestekken en tekeningen. Dat is mooi werk hoor, zo’n woning weer woonklaar maken. Het grote voordeel voor onszelf en de woningcorporatie in al het onderhoud dat wij voor hen verrichten is dat we al jaren in en om Enschede werken en wij bijna alle woningtypes wel kennen en de voorkeuren van de corporatie ook. Daardoor kunnen we heel efficiënt werken voor een tevreden opdrachtgever.” Naast de verschillende soorten onderhoud is Rob ook nog betrokken bij verbouw- of transformatieprojecten in de regio, zoals bijvoorbeeld verbouwing bij het Rijksmuseum en Zone College te Enschede. “Dat vraagt wel iets van mijn planning. Want dan gaan mijn projecten voor de woningcorporatie ook gewoon door. Ik wil een prioriteit blijven maken van het van dienst zijn van mijn vaste opdrachtgever." En als andere belangrijke taak van Rob stuurt hij  de logistiek, het materieel en het plaatsen van de bergingen aan, bij de woningen die Trebbe BasisWonen realiseert. Rob werkt ook nauw samen met de afdeling service en lost samen met hen klachten op in de omgeving van Enschede. Als laatste belangrijke punt verzorgt Rob de personeelsplanning van de vakmensen van Verbouw & Beheer.

Wil jij ook werken bij Trebbe?

Prima op z’n plek

We kunnen dus wel concluderen dat Rob zijn plek binnen Trebbe heeft weten te vinden met een heel breed en afwisselend takenpakket. “De variatie en vrijheid heb ik nodig in mijn werk om het interessant te houden. En als het dan een keer iets rustiger wordt, dan word ikzelf onrustig.” Samenwerking is de rode draad in zijn werkzaamheden vertelt Rob. “Mijn werk valt of staat met goede samenwerking. Ik werk graag en goed samen met de opzichters van de woningcorporatie. Dat doen we ook op basis van vertrouwen en volledige transparantie. Maar ook met mijn collega’s binnen Trebbe is de samenwerking goed. Ik doe dit werk niet alleen, maar werk samen met een team van fijne mensen zowel binnen op kantoor als buiten op de werkvloer. We zijn goed op elkaar ingespeeld geraakt in de loop der jaren en werken met plezier met elkaar samen.” Over het antwoord op de vraag waar hij over 12,5 jaar zit hoeft hij niet lang over na te denken. “Ik reken erop dat ik hier dan nog werk. Ik heb hier de variatie in mijn werk die ik nodig heb om het uitdagend te vinden en alle vrijheid die ik me wensen kan en ik werk met leuke collega’s samen.”

Deel deze held op social media