Een eerste kennismaking met de bouw
Robert Hollegien is geboren en getogen in Overijssel. Na zijn middelbare school kiest hij voor de opleiding mts energietechniek. Robert loopt stage op de tekenkamer van een energiebedrijf, daar komt hij erachter dat hij slecht de hele dag tussen vier muren kan zitten. Ook merkt hij tijdens zijn stages dat hij het adviseren erg leuk vindt en dat hem dat goed af gaat. Dit doet hem besluiten om, na het behalen van zijn diploma, te solliciteren bij een verlichtingsfabrikant in de buitendienst. “Hier ontstond mijn eerste linkje met de bouwwereld, ik kwam veel bij architecten en adviseurs over de vloer om hen te adviseren.” De recessie van de jaren tachtig doet haar intrede en Robert moet op zoek naar een nieuwe baan. “Die nieuwe baan was eigenlijk vrij snel gevonden. Via een advertentie in een landelijke krant kwam ik in de buitendienst terecht bij een toeleverancier van de bouw die stroomkasten en kabels produceert.”
Vruchten plukken
Robert leert vanuit deze functie de verschillende materieeldiensten binnen de bouwbranche kennen. Het valt hem op dat er in mindere mate kennis van stroom op bouwplaatsen beschikbaar is. “Daar zag ik een kans, wij konden hierin een adviesrol vervullen.” En zo wordt er een adviesbureau voor bouwplaatsinrichtingen opgezet door Robert. “Alle beginselen van een goede bouwplaatsinrichting kwamen hierin terug. Bouwstroom, waterhuishouding, efficiënte inrichtingen.” Toch verlaat Robert na dertien jaar zijn werkgever. “Het was een hele leuke en drukke baan, maar de reistijden begonnen me op te breken. Ik werkte in Nederland en België en dat betekende vroeg weg, laat thuis.” Robert krijgt een aanbod van een materieeldienst die binnen een groep bouwbedrijven opereert. Op een kwartiertje reizen vanaf zijn woonplaats. “Zij zochten iemand die ervaring had op het gebied van adviseren en de link kon leggen tussen elektra en bouwplaatsen.” Robert zet ook daar een adviesbureau op en leert zo de bouwwereld nog beter kennen. “Je leert uitvoerders, projectleiders en verschillende projecten kennen.” Hij vertelt dat hij van dat netwerk nog dagelijks de vruchten plukt. “Op dit moment bouwen we in Amersfoort in een plangebied waar meerdere bouwers werken. De buurman-bouwer ken ik goed en dan is het snel geregeld dat we tijdelijk water van hen kunnen ‘lenen’ totdat onze wateraansluiting geregeld is.”
Trebbe tot mijn pensioen
Robert groeit door naar bedrijfsleider bij dat bedrijf en werkt er met heel veel plezier. En toen kreeg hij een aanbod van Trebbe om als hoofd materieeldienst bij de eigen materieeldienst aan de slag te gaan. Johan Trebbe besluit met pensioen te gaan en heeft Robert als opvolger op het oog. “Na enkele gesprekken en bedenktijd besloot ik ervoor te gaan. We verkochten ons huis, verhuisden naar Twente en nu zit ik hier alweer een aantal jaar naar volle tevredenheid. Wat mij betreft is dit ook wel mijn laatste stap, ik wil hier blijven tot mijn pensioen.”
Genieten
Robert geniet zichtbaar van zijn werk. “Het is een hele drukke baan, geen dag is hetzelfde en de dagen vliegen voorbij. Maar dat vind ik juist prachtig. Het oplossingsgericht blijven denken motiveert me elke dag weer. Problemen en storingen zul je altijd vinden op de bouwplaatsen. Ik vind het prachtig als we dat weten op te lossen zonder het proces te verstoren.” Robert is eindverantwoordelijk voor de materieeldienst en hij acteert momenteel op verschillende niveaus. “Aan de ene kant ben ik heel druk met de verandering van de materieeldienst van stuksverhuurder naar projectverhuurder. Maar ik kijk ook mee in technische problemen en onze financiële aanbiedingen.” Juist dat laatste is een belangrijke stap voor de toekomst vertelt Robert. “We calculeren nu de bouwplaatsinrichtingen en deze toetsen we ook aan de werkelijke kosten. Hierdoor kunnen we ook een goede bijdrage leveren aan de calculaties van tenders.” En natuurlijk is de adviesrol, die als een rode draad door de carrière van Robert heen loopt, nog altijd een belangrijke component van zijn werkzaamheden. “We ontwerpen efficiënte bouwplaatsinrichtingen en richten deze ook in.” Door het brede takenpakket van Robert heeft hij eigenlijk contact met al zijn collega’s. “Ik werk écht met iedereen samen en ken al onze projecten. Dat maakt mijn werk ook erg leuk en je leert Trebbe heel snel en goed kennen.”
Wil jij ook werken bij Trebbe?
Verantwoordelijkheid, vrijheid en genoegdoening
Robert vindt de cultuur binnen Trebbe erg prettig. “Trebbe heeft de tradities van een familiebedrijf in stand weten te houden. De korte lijnen, het snel schakelen, elkaar kennen en kunnen vertrouwen. Dat zijn wel dingen die ik belangrijk vind binnen een bedrijf en die ik allemaal binnen Trebbe heb gevonden. “De deuren staan altijd open, letterlijk en figuurlijk. Als je een probleem hebt dan kun je daar altijd ergens mee terecht. En je krijgt alle verantwoordelijkheid en vrijheid. Daardoor haal ik echt genoegdoening uit mijn werk.”
Trots; een torenkraan met het bord van Trebbe
Die genoegdoening en met plezier naar het werk gaan sluiten naadloos aan bij de ambities van Robert. “Vooral het werkplezier is voor mij heel belangrijk. Dat plezier wil ik overbrengen op mijn collega’s.” En trots is Robert ook op zijn werk en op Trebbe. “We maken bij Trebbe fantastische projecten. Als je het bouwvirus één keer te pakken hebt, dan kom je daar nooit meer vanaf. Ik gloei van trots als ik een torenkraan met een bord van Trebbe erin langs de weg zie staan.”