Maak kennis met

Roel te Brake

Op zoek naar een nieuwe uitdaging

Als je Roel 12,5 jaar geleden zou vertellen dat hij bij een bouwbedrijf aan de slag zou gaan, dan had hij dat niet geloofd. Roel wist niet goed wat voor werk hij wilde doen of in welke branche hij aan de slag wilde. De bouw was er niet één waar hij direct aan dacht. “Ik werkte al ruim twee jaar in een fabriek. Dat werk paste minder goed bij mij, dus ik was al langer op zoek naar iets anders.” Roel kent Gerard Barink, medewerker Materieeldienst bij Trebbe, al vanaf jongs af aan. Gerard is de vader van een vriend van hem. Gerard vraagt aan Roel of hij bij Trebbe aan de slag wil als assistent van Gerard. “Gerard was destijds al iets meer op leeftijd en zocht een assistent die hem kon helpen.” En zo begon Roel, nog net geen twintig jaar, ruim twaalf jaar geleden aan zijn loopbaan bij Trebbe Materieeldienst.

Van assistent naar zelfstandig aan het werk

Roel begon dus als assistent van collega Gerard Barink. Samen richtten ze volledige bouwplaatsen in, van het plaatsen van ketenparken tot het aanleggen van elektra- en waterpunten. “In het begin was ik het hulpje van Gerard, dan liep ik met kabels op mijn nek achter hem aan.” Maar Roel wil meer dan alleen de assistent zijn. Hij wil zich verder ontwikkelen en zelfstandiger worden. Hij volgt verschillende cursussen en krijgt na verloop van tijd steeds meer eigen werkzaamheden. In de tussentijd verruilt hij Twente voor Hilversum en krijgt op een gegeven moment een eigen caddy. “Vanaf dat moment ging ik steeds meer alleen op pad en dat is nu eigenlijk bijna altijd het geval. Dat vind ik ook echt mooi de vrijheid die ik krijg. Natuurlijk werk ik nog steeds samen met mijn collega’s van de materieeldienst en de uitvoerders, maar de uitvoering van mijn werk doe ik grotendeels zelfstandig.”

Madrona –
Roel te Brake

Van het verhelpen van een storing naar het plaatsen van een bouwlift van 45 meter

Roel en zijn collega’s zijn verantwoordelijk voor de gehele bouwplaatsinrichting. Ze plaatsen het ketenpark, brengen water- en elektrapunten aan, verzorgen de bouwliften, bouwplaatsverlichting en meer. “Dat doen we aan de hand van de tekeningen die we meekrijgen van de collega projectbureau Materieel. Ook de Materieeldienst is constant aan het verbeteren en ontwikkelen en dat moet ook Trebbe heeft steeds meer projecten gelijktijdig in uitvoering, die willen we allemaal even goed bedienen.” Daarnaast verhelpen Roel en zijn collega’s ook storingen op de bouwplaatsen. Een gemiddelde werkdag heeft Roel dan ook niet. En juist dat trekt hem zo aan in zijn werk. “We krijgen heel veel vrijheid en er zit veel variatie in de werkzaamheden. De ene week ben ik een volledige bouwplaats aan het inrichten, het volgende moment plaats ik een bouwlift met een hoogte van 45 meter en weer een ander moment verhelp ik een storing.”

Slimme oplossingen

Binnen de materieeldienst werken enkele collega’s al tig jaren. Daardoor heeft de afdeling legio slimme oplossingen bedacht. Een mooi voorbeeld hiervan vindt Roel het werken met meerdere groepen. “In een gebouw met meerdere verdiepingen werken we altijd met minimaal twee groepen. De even verdiepingen krijgen een eigen groep voor verlichting en stroom en de oneven verdiepingen ook. Als dan de stroom uitvalt kun je altijd verlichting en stroom halen van de verdieping boven of onder je, zo zorg je ervoor dat de werkzaamheden niet zomaar helemaal stil komen te vallen op de bouwplaats.”

Wil jij ook werken bij Trebbe?

Vrijheid en trots

Naast de vrijheid waardeert Roel de ruimte die hij voor doorontwikkeling heeft gekregen. “Ik heb alle ruimte en cursussen gekregen die ik nodig heb om me door te ontwikkelen naar een zelfstandige medewerker. Daar ben ik ook echt wel trots op.”  Roel is ook op trots op het werk dat hij verricht. “Ik heb bijna helemaal zelfstandig de bouwplaats voor de nieuwbouw van 85 woningen in Lelystad ingericht. Het mooiste vind ik dat we daar 24 verdeelkasten hebben. Ook ben ik er trots op dat ik een bouwlift met een hoogte van 45 meter heb geplaatst bij de nieuwbouw van het appartementencomplex Madrona in Almere. Door goede voorbereiding en communicatie met de uitvoerder van het project is het gelukt om deze lift in iets meer dan een dag te plaatsen.”

Van 12,5 jaar naar 25 jaar

Roel rekent erop dat hij over 12,5 jaar zijn 25-jarig jubileum bij Trebbe viert. “Ik rij elke ochtend met heel veel plezier naar mijn werk. Mijn werk is gevarieerd en ik haal ook zeker mijn uitdagingen uit de ad-hoc klussen die tussendoor komen. Ik sluit mijn werkdag met een goed gevoel af als ik mijn werk goed heb gedaan en de uitvoerders daar ook blij mee zijn. Ik hoop dat ik dat nog heel lang kan en mag doen.”

Deel deze held op social media