Maak kennis met

Roelof Kort

De bouw; met de paplepel ingegeven

“Ik heb altijd getimmerd”, steekt Roelof van wal. “Het is me dan ook met de paplepel ingegeven, want mijn vader heeft een aannemersbedrijf.” Toen Roelof een vakkenpakket moest kiezen op de middelbare school lag het dan ook voor de hand om voor de bouw kiezen. Aansluitend besloot Roelof mbo bouwkunde erachteraan te doen. En toen kreeg hij de smaak te pakken want hij besloot ook hbo bouwkunde te doen. “Het kon alleen maar voordelen opleveren, dus ik wilde het proberen.”

Gek op cijfers en uitzoekwerk

Na zijn afstuderen ging Roelof aan de slag als calculator. Niet dat dat nou direct zijn droom was. “Voor mij was het calculeren geen doel op zich. Ik wilde gewoon in de bouw werken.” Roelof werd besmet met het cijfervirus toen hij een stage liep op een calculatieafdeling. “Ik kwam erachter dat ik gek op cijfers en uitzoekwerk ben.” Ook de voorliefde voor bestaande bouw, renovaties en groot onderhoud zaten er al vroeg in. Na twee werkgevers kon Roelof zijn hart ophalen aan calculatiewerk voor de verbouw en renovatie van utilitaire werken zoals ziekenhuizen. “Na een aantal jaar wilde ik graag doorgroeien naar kostendeskundige. Daar lag mijn ambitie. Bij die werkgever was daar geen ruimte voor. Toen ben ik gaan solliciteren.”

Familie en structuur

En zo kwam Roelof uit bij Trebbe. Via een detacheringsbureau die hem attent maakte op een openstaande vacature voor kostendeskundige bij het kenniscentrum Trebbe BestaandWonen. “Natuurlijk heb ik eerst wel wat onderzoek verricht. Ik was op zoek naar een familiebedrijf en een bepaalde schaalgrootte. Dat laatste vooral omdat dat ook een bepaalde structuur in het bedrijf brengt en daar hou ik wel van. En ik kon mijn ambitie om kostendeskundige te worden waarmaken.” Een andere belangrijke reden voor Roelof om bij Trebbe aan de slag te gaan was dat hij aan de basis van Trebbe BestaandWonen mocht staan. “Het kenniscentrum was net van start en ik mocht een bijdrage leveren aan de ontwikkeling en de groei, een enorme uitdaging.”

Roelof
188 app Arnhem

Variatie en uitdaging

En uitdaging vindt Roelof in zijn huidige werk. “Het is misschien wel het laatste wat je verwacht bij een baan als die van kostendeskundige. Maar je werkzaamheden zijn echt heel breed, geen dag is hetzelfde. Ik zit ook niet dag in dag uit op kantoor. Ik heb contact met de opdrachtgever, zit met bewoners om tafel en doe zelf de opnames van de gebouwen. Zo kan ik de beste oplossingen bedenken en de scherpste prijs maken.” Roelof vertelt dat zijn werk uiteen valt in drie onderdelen. De doorontwikkeling van het basisconcept van BestaandWonen, hij levert een bijdrage aan selecties en aanbestedingen en werkt de projectmatige calculaties uit. Ook de projecten zijn gevarieerd, van groot onderhoud aan monumentale panden tot een ware energieproeftuin. “Het werk rijkt verder dan alleen het afprijzen van een bestek. De uitdaging zit voor mij in het uitzoekwerk. Ik wil ondersteunding  bieden bij de invulling van budgetten van opdrachtgevers”, legt Roelof uit. “Zo heb ik voor een opdrachtgever inzichtelijk gemaakt wat de werkzaamheden kosten. Nu blijkt dat er nog budget over is. Een collega kwam met het idee om een soort keuzemenu samen te stellen zodat de opdrachtgever zelf met de bedragen kan spelen en kijken hoe het budget zo optimaal mogelijk kan worden ingevuld. En morgen ga ik weer naar een pand in een historische stad om te kijken hoe we die appartementen weer toekomstbestendig en comfortabeler kunnen maken. En het kan ook maar zo zijn dat ik contact heb met de gemeente over oude tekeningen of dat ik een middag bij de opdrachtgever oude archiefdozen door zit te spitten op zoek naar de juiste tekeningen.”

Trebbe voelt als thuis komen

Als kostendeskundige ben je echt de spil in het voortraject vindt hij. “Ik heb contact met iedereen. De opdrachtgever, bewoners, onderaannemers, co-makers en natuurlijk het team van BestaandWonen.” Het team is voor Roelof belangrijk. “Voor mij voelt Trebbe als thuis komen en binnen het team ben ik helemaal op mijn plek. Aan die teamsamenstelling wordt veel aandacht geschonken, dat vind ik mooi. Er wordt echt gekeken of jij als mens binnen het team past.” Ook de ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en groei is iets wat Roelof waardeert binnen Trebbe. “Ik heb het idee dat bij Trebbe wel meer gekeken wordt naar je persoonlijke ontwikkeling en groei, als je daar behoefte aan hebt. En ik kan helemaal mezelf zijn bij Trebbe. Mijn creativiteit die ik niet in mijn werk kwijt kan, kan ik wel binnen Trebbe kwijt. Zo hangen er bijvoorbeeld drie kunstwerken van mij in het kantoor in Zwolle. Daar ben ik wel echt trots op en ik vind het mooi dat Trebbe op die manier ruimte geeft aan mijn andere kwaliteiten.”

Wil jij ook werken bij Trebbe?

Tevreden opdrachtgevers: dan weet je dat je de goede dingen doet

Het meest trots is Roelof op wat Trebbe BestaandWonen tot nu toe al heeft bereikt en dat hij daar een bijdrage aan heeft mogen leveren. “We zijn als afdeling echt gegroeid. Ik vind het heel stoer hoe we dat voor elkaar hebben gekregen met z’n allen. We zetten werken echt goed weg. Werken waar we allemaal trots op zijn. En als opdrachtgevers tevreden zijn, dan weet je dat je echt de goede dingen doet.”

 

Deel deze held op social media