Maak kennis met

Ruben Nijhuis

Indrukwekkende projecten

Tijdens zijn loopbaan heeft Ruben Nijhuis al veel grote en indrukwekkende utiliteitsprojecten helpen realiseren, maar de bouw van een nieuw ziekenhuis vindt de 41-jarige hoofduitvoerder de meest interessante uitdaging. “Een ziekenhuis kun je met geen ander project vergelijken. Echt alle hoeken zijn anders en door de CT-ruimtes, laboratoria, intensive care en operatiekamers heb je te maken met onder meer luchtdichtheid, hygiëne en infectiepreventie. Dat maakt de bouw een vak apart.” Inmiddels heeft Ruben twee imposante ziekenhuizen bij Trebbe gebouwd: het Gelre Ziekenhuis in Zutphen en het Medisch Spectrum Twente in Enschede.

Bouw boeiend want je ziet wat je maakt

Ook het Muziekcluster in Enschede noemt Ruben een bijzonder mooi project mede door de akoestiek en de geluidseisen van de verschillende ruimtes. “Dit soort bijzondere aspecten maken Utiliteit & Specials elke dag weer leuk. Niks is standaard, als de ene kant niet lukt, dan probeer je gewoon de andere kant. Bij woningbouw is dat anders, daar staat het treintje dan direct stil. De grote utiliteitswerken trokken me dan ook enorm aan om bij Trebbe te werken. Ik heb de bouw altijd boeiend gevonden, mijn vader werkte ook in de bouw. Ik vind het mooi dat je ziet wat je maakt, dat je kunt zeggen dat je aan dat project hebt meegeholpen.”

MST
U&S

Grote vrijheid bij werkzaamheden

Trebbe voert omvangrijke utiliteitsprojecten vaak uit in een bouwcombinatie. “Je leert dan veel nieuwe mensen kennen en je kunt van deze andere collega-bouwers veel leren. Daarnaast heb je in bouwcombinaties vaak veel vrijheid, je bent als ware een bedrijf op zich onder de vleugels van Trebbe en de combinant. Bij Trebbe krijg ik sowieso veel vrijheid. Ik kan mijn creativiteit kwijt en mag veel zelf bepalen. Zoals de inzet van materieel en van personeel. Als het project maar volgens de planning wordt opgeleverd en natuurlijk is het streven ook om met een net rendement af te sluiten.”

Een gemiddelde werkdag

Momenteel werkt Ruben in Apeldoorn waar hij een woonvoorziening bouwt met 86 zorgappartementen. Elke morgen maakt hij om half zeven de poort open. “Na de koffie instrueer ik onze timmerlieden en onderaannemers en loop ik mijn eerste rondje over de bouwplaats. Per dag maak ik zo’n drie à vier keer een rondje op de bouw. Dan spreek ik iedereen, kijk wat de stand is en ga er meteen achteraan als ergens een probleem is of lijkt te ontstaan. Tussen de rondes door werk ik in de bouwkeet. Ik roep materieel af, controleer de voortgang aan de hand van de planning, handel mailtjes en facturen af, doe bestellingen van materialen en materieel en probeer problemen op te lossen die gedurende de dag ontstaan. Als de vakmannen rond kwart voor vier naar huis gaan doe ik mijn laatste ronde en sluit de boel af.”

Wil jij ook werken bij Trebbe?

Veel overleg met externe partijen

Met een probleem of vraag loopt regelmatig iemand de bouwkeet van Ruben in. Naast deze ad hoc gesprekken heeft Ruben ook periodiek overleg. Zo is er wekelijks contact met de gemeente over het keuren van de wapening. Elke twee weken heeft de hoofduitvoerder een coördinatieoverleg met de installateurs, projectleider en werkvoorbereider van het werk. Met deze laatste twee collega’s van Trebbe heeft Ruben ook een tweewekelijks teamoverleg. “Verder voer ik met onze projectleider vaak de laatste gespreken over de inkoop van de onderaannemers. En als straks de afbouw start dan heb ik wekelijks een voortgangsoverleg met de voormannen van de onderaannemers. Daarnaast geef ik tien keer per jaar een toolboxmeeting aan alle medewerkers op de bouwplaats. Ook met de omwonenden onderhoud ik contact. Zo stuur ik ze een brief om ze op de hoogte te houden over de werkzaamheden en welke overlast ze eventueel kunnen verwachten.”

Toekomst

Ruben wil zich nog verder ontwikkelen door functiegerichte cursussen te doen. Voorlopig zit Ruben als hoofduitvoerder prima op z’n plek. “Wat de toekomst brengt gaan we zien. Ik ben tevreden, ik heb prachtige werken gemaakt en ik hoop de komende jaren er nog een paar meer te maken. Daarnaast vind ik privé ook belangrijk, ik wil ook aandacht besteden aan mijn gezin. In Apeldoorn werken we nu met een vaste cyclus. Aan het eind van de week moet er weer een vloer gestort zijn. Ik ben echt tevreden als op vrijdag de cyclus gehaald is, als ik de problemen opgelost heb in samenwerking met de jongens en dat de planning gehaald is. Dan sluit ik op vrijdag met een goed gevoel het hek af en rijd ik tevreden naar huis.”

Deel deze held op social media