Maak kennis met

Ruud van Egdom

Van Utrecht naar Groningen

De 50-jarige Ruud van Egdom behoort tot de langgedienden bij Trebbe. In 1992 ging hij op onze vestiging in Utrecht aan de slag als werkvoorbereider van een groot onderhoudsproject in de Rivierenbuurt in Amsterdam. Een jaar later had Trebbe minder werk in het westen van het land en werd ons kantoor in Groningen tijdelijk de nieuwe werkplek van Ruud. “Ik woonde in een hotel. Gelukkig kon ik na een jaar in de kost weer terug naar Utrecht. Op dit moment werk ik in Breda op de bouwplaats van de verbouw van het bestaande Amphia Ziekenhuis. De afwisseling van de projecten en van de locaties maakt mijn werk leuk.”

Op jonge leeftijd al passie voor de bouw

“Ik ben blij dat ik gekozen heb om in de bouw te werken, ik heb nooit spijt van mijn beslissing gehad”, gaat Ruud verder. “Mijn ouders zagen me graag naar het VWO gaan, maar ik wilde liever naar de LTS. Mijn vader was timmerman en vanaf mijn zesde jaar mocht ik wel eens met hem mee. Ik vond dat prachtig en wilde ook timmerman worden. Uiteindelijk gingen mijn ouders akkoord als ik de LTS deed op het hoogste niveau.” En zo geschiedde en bovendien heeft Ruud na zijn LTS-examen ook nog zijn diploma MTS Bouwkunde behaald.

Jarenlang met plezier werkvoorbereider

Na zijn opleiding werd Ruud niet meteen werkvoorbereider. “Ik ben bij een collega-bouwer begonnen als organisatiemedewerker en kreeg toen de kans om als assistent-uitvoerder aan de slag te gaan midden in het centrum van Amsterdam. Als 20-jarige moest ik het complexe project op een postzegellocatie alleen uitvoeren en dat ging me niet goed af. Daarom mocht ik terug naar kantoor om op de afdeling Werkvoorbereiding te werken. Dat beviel me goed en een poosje later mocht ik dezelfde functie uitoefenen bij Trebbe. En dat bevalt me nog steeds, ik vind mijn werk bijna 30 jaar later nog iedere dag leuk.”

Utrecht A2b2
BREDA
Amphia Molengracht
Verbouwing bestaande bouw in de kelder en het groen op het voorplein

Verscheidene nevenfuncties

Op de vraag waarom Ruud zijn werk zo leuk vindt, antwoordt hij: “Trebbe is een gezellige, hechte club. Er zijn geen drempels, ik kan bij iedereen binnenvallen als er iets is. Ik krijg waardering en daarmee verantwoording om neventaken uit te voeren naast mijn functie. Zo begeleidde ik in het begin bij Trebbe kopers. Ook verrichtte ik KAM-werkzaamheden en ik heb in het verleden op ons kantoor in Utrecht de taak van systeembeheerder uitgevoerd. Om deze nevenfunctie goed te kunnen doen, heb ik diverse cursussen gevolgd. Ook ben ik bestuurslid geweest van de Personeelsvereniging. Er werd toen veel geklaagd over de activiteiten van de PV en mijn motto is: niet klagen, maar doe het dan zelf. En dat heb ik jarenlang met veel plezier gedaan.”

Utiliteit uitdaging door vele facetten

Ruud is bij vele verschillende projecten betrokken geweest, van woningbouw tot utiliteitsprojecten, van nieuwbouw tot renovatie. Vooral complexe utiliteitsprojecten trekken Ruud aan. “De vele verschillende facetten vind ik een uitdaging, zoals logistiek, krappe bouwplaats en nu de infectiepreventie en luchtbeheersing bij de verbouw van het Amphia Ziekenhuis in Breda. Daarvoor werkte ik in Utrecht bij A2B2, een multifunctioneel project met winkels, parkeergarage en woningen in Leidsche Rijn. In maart 2015 zat ik tijdens de ontwerpfase al aan tafel tot en met de oplevering in juli 2018. De architectuur was ingewikkeld door de drie verschillende architectenbureaus. Hierdoor was de gevel complex. We moesten oplossingen bedenken voor niet-standaard onderdelen. Daarnaast veranderde de opdrachtgever veel op het laatste moment en moesten we werken volgens Bewuste Bouwer en BREEAM.”

Wil jij ook werken bij Trebbe?

Taken verschillen per project

De bouwplaats van het Amphia Ziekenhuis in Breda is op tien minuten rijden van zijn huis. Elke werkdag zit Ruud om tien over zes in de bouwkeet. “Ik begin met een kop koffie en daarna lees ik mijn e-mails. Mijn werkzaamheden zijn erg divers: van tekeningen controleren, planning maken, inkoop doen, prijsspiegels maken tot verslagen en opdrachten schrijven. Ook loop ik elke dag een ronde over de bouwplaats, dan stuur ik bij waar nodig en overleg ik met de uitvoerder. De inhoud van mijn functie verschilt per project. Dat maakt mijn werk erg leuk en afwisselend.”

Veel overleg met diverse partijen

Naast het dagelijkse overleg met uitvoerder onderhoudt Ruud in Breda contact met een verscheidenheid aan partijen. “Dat zijn onder meer de architect, constructeur, adviseurs, opdrachtgever, gemeente, brandweer, nutsbedrijf, onderaannemers, opzichter en het personeel op de bouwplaats. Ook heb ik reguliere afspraken, zoals om de twee weken overleg met de directievoerder, de projectleider van Amphia. En eens per twee weken heb ik overleg met de beide installateurs van FourCare, het consortium dat het verbouwproject realiseert en waarvan Trebbe onderdeel uitmaakt.”

Vakkennis overdragen aan de jonge generatie

Ruud zit op zijn plek bij Trebbe en wil graag zijn jarenlange vakkennis overdragen aan jonge, beginnende werkvoorbereiders. Bijvoorbeeld over BIM, voor de verbouw van het bestaande Amphia Ziekenhuis in Breda heeft Ruud alle 3D-modellen voor de kelder gemaakt. “Alle fases zijn erin te zien. Ook kan ik advies geven over onder meer BIM360, Docstream en het planningsprogramma KYP. Bij het project A2B2 in Utrecht heb ik onlangs nog meerdere stagiairs begeleid. En leuk om de melden is dat mijn eerste stagiair op kantoor Hilko van Dijk was. Inmiddels is Hilko senior projectcoördinator bij Trebbe en al bijna 25 jaar mijn collega.”

Deel deze held op social media