Maak kennis met

Stefan Doornink

Twijfels over de toekomst

Stefan kiest op de middelbare school voor de richting bouw en dat is voor niemand een verrassing. “Mijn vader is een échte timmerman dus ik heb het jongs af aan meegekregen en zelf was en ben ik ook altijd bezig met timmeren, bouwen en alles wat daarbij komt kijken.” Na de middelbare school vindt Stefan dat hij nog niet voldoende goed is opgeleid om aan het werk te gaan en kiest voor Bouwkunde bol-4. Na drie jaar sloegen de twijfels toe. “Ik wilde eigenlijk niet meer in de bouw werken. Ik moest gedurende mijn opleiding een aantal modules overdoen en de motivatie was weg.” Als Stefan zijn eindstage moet doen komt hij voor de duur van een half jaar bij Trebbe terecht. Een stage die zijn toekomst veranderde. “Tijdens de stage en door de opzichter op dat project kwam ik tot het inzicht dat de bouw mij op het lijf geschreven is.”

Praktijkervaring wordt loopbaan

Na zijn stage wil Stefan bij Trebbe blijven en besluit te solliciteren. Met succes. De opzichter waarbij hij stage liep deed een goed woordje voor hem bij de directeur en het was geregeld. Stefan komt in dienst als aankomend werkvoorbereider maar begint op de bouwplaats. “Ik wilde eerst praktijkervaring opdoen. Zodat als ik dan later iets moest tekenen, ik ook zeker weet dat het gemaakt kan worden.” Stefan start in de funderingen, gaat later mee met de tunnelploeg en timmert als timmerman 1 mee op de bouw. En toen brak de crisis aan. Hoewel Stefan het doel had om werkvoorbereider te worden, gaat hij met het intreden van de crisis aan de slag als timmerman 1. “Wel met de belofte dat ik me na de crisis verder mocht ontwikkelen.” En die belofte wordt nagekomen. Zodra de crisis meer afvlakt gaat Stefan aan de slag als meewerkend voorman en volgt hij een opleiding tot uitvoerder. Begin 2018 behaalt hij zijn uitvoerderspapieren en gaat hij aan de slag als aankomend uitvoerder. “Soms kriebelt het timmeren nog wel hoor.”

Stefan Wikihouse
Stefan oplevering

Blij als de bewoners blij zijn

Op dit moment is Stefan afbouw- en opleveruitvoerder. “Dat betekent dat ik verantwoordelijk ben voor de bewoners. Ik zorg ervoor dat dat de oplevering goed kan verlopen, de woningen er tiptop bijstaan en de bewoners goed de sleutel kunnen ontvangen.” Stefan merkt dat door de aantrekkende markt zijn werk wel lastiger wordt. “Door de drukte merk je dat je er strak bovenop moet zitten om onnodige opleverpunten te voorkomen.” Toch haalt Stefan veel voldoening uit zijn werk. “Ik ben blij als de bewoners blij zijn.”  Een gemiddelde werkdag ziet er zeer afwisselend uit vindt Stefan. “Ik begin met een kop koffie op de bouw rond half 7. Daarna komen op maandag nieuwe materialen binnen, dat betekent een hele stoet aan vrachtwagens. Ik probeer mijn collega-uitvoerder te ondersteunen zodat de materiaallevering vlekkeloos verloopt.” Daarna gaat Stefan aan de slag met de woningen. “Rond 09.00 uur heb ik vaak de eerste voorschouw met de kopers. Tijdens dit moment leg ik de woning en de installaties uit, lopen we de woning door en kijken we of er nog restpunten zijn.” Daarna gaat Stefan aan de slag met het verhelpen van de restpunten. “Ik haal de co-makers erbij en zorg ervoor dat we de afgesproken kwaliteit leveren en waarborgen.” Het credo tijdens zijn werk is dan ook ‘ik ga niet voor snelheid, maar voor kwaliteit.’ Het contact met de bewoners vindt Stefan prachtig. “De belangrijkste les die ik heb geleerd is dat we niet weg moeten lopen voor problemen, maar moeten blijven communiceren.” Stefan is een heel toegankelijk persoon en dat wordt onderschreven door verschillende bewoners van de projecten waar hij heeft gewerkt. “Er zijn mensen die vragen of ze met me in contact kunnen blijven en sturen me kerstkaarten.”

Menselijk en gemoedelijk

Het gemoedelijke en menselijke contact vindt Stefan belangrijk in zijn werk, maar ook in zijn werkgever. “Trebbe is wel een bewuste keuze voor mij. Tijdens mijn stage vond ik de gemoedelijke sfeer opvallend. En nog, is dat iets wat ik terugzie. Als er wat is dan staan we er voor elkaar.  Bij Trebbe ben je geen nummer.” Verder vindt Stefan het fijn dat er binnen Trebbe aandacht is voor ontwikkeling. “Ik heb ook veel aan mijn collega’s gehad. Een hoofduitvoerder zei letterlijk tegen me: ‘Stefan als je iets wilt en als er een bedrijf is waar dat kan, dan is dat Trebbe. Dus ga er voor.’ Nu begeleidt die collega mij in mijn verdere ontwikkeling.” De ontwikkeling die Stefan heeft ingezet sluit aan bij zijn ambitie. “Ik wil voorlopig in de uitvoering blijven en me daar verder in ontwikkelen. Ik wil graag een groot werk maken. Maar dan moet ik eerst wel ervaring hebben. Die doe ik nu op binnen woningbouw, en dat is in deze tijd misschien al wel uitdaging genoeg.” Volgens Stefan is het momenteel de kunst om bovenop het werk te blijven en strak leiding te geven, maar daar waar het kan de teugels te laten vieren. “Op die manier ontstaat er een goede sfeer, waarin iedereen iets voor elkaar over heeft.”

Wil jij ook werken bij Trebbe?

Trots

Nu Stefan bijna 12,5 jaar in dienst is bij Trebbe is het ook een mooi moment om terug te blikken op zijn ‘trotse momenten’. “Het meest trots ben ik wel op mijn ontwikkeling de afgelopen jaren. Daar hebben verschillende collega’s me ook in verder geholpen. Ik heb geleerd hoe ik dingen beter los kan laten en natuurlijk ben ik trots op de projecten die we de afgelopen jaren hebben gerealiseerd. Het is natuurlijk fantastisch om de 102 huurwoningen in Almere met maar drie punten op te leveren. Verder kijk ik ook met heel veel plezier terug op de realisatie van de Krasse Knarrenhof. De gemoedelijke sfeer, de leuke bewoners, ja daar klopte op dat moment alles. En Stefan is erg trots op de werkwijze bij de nieuwbouw van de wijk Spartahof Apeldoorn. “Door tijdens de voorschouw echt door de ogen van de bewoners te kijken en punten op te lossen, verloopt de oplevering van de woning nagenoeg vlekkeloos.”

Deel deze held op social media