Maak kennis met

Vincent Telgenkamp

Liefde voor de bouw

Vincent Telgenkamp rondt zijn middelbare school af en begint de opleiding MTS Bouwkunde. “Ik wilde graag iets met techniek doen. Ik had toen de keuze uit motorvoertuigentechniek, metaal en bouwkunde. De bouw sprak mij het meeste aan.” Na het afronden van de MTS verstuurt Vincent een open sollicitatie naar een ontwikkelende bouwer in Twente. “Ik werd aangenomen als calculator en volgde een intern opleidingstraject.” Het werk als calculator bevalt Vincent goed, maar in 2013 breekt de crisis aan. “De vestiging waar ik zat werd opgeheven. Toen heb ik een tijdje in de WW gezeten, totdat ik via een oud-collega terecht kwam bij een bedrijf in Amersfoort.” Hij gaat aan de slag bij een prefab betonbedrijf, maar na een jaar begint het toch weer te kriebelen. “Ik wilde graag weer bij een bouwer aan de slag. Ik werd benaderd door een detacheringsbureau. Die waren op zoek naar een calculator voor Trebbe. Toen ik op gesprek kwam sprak de Twentse- en no-nonsense mentaliteit mij gelijk aan, het voelde goed. Daarnaast woonde ik toen nog in Oldenzaal en kende ik Trebbe al van haar goede naam.” En zo komt Vincent zes jaar geleden als calculator terecht bij Trebbe Enschede, op de afdeling BasisWonen.

Van calculator BasisWonen in Enschede naar calculator HoogWonen in Nieuwegein

Calculator is Vincent altijd al van beroep geweest, maar wel is hij gewisseld van aandachtsgebied binnen zijn vakgebied. “Ik begon bij Trebbe als calculator BasisWonen in Enschede, maar door een verhuizing ben ik verdergegaan als calculator HoogWonen in Nieuwegein. Mijn functienaam is niet veranderd, maar de inhoud van mijn vak wel. Het concept HoogWonen is totaal anders dan het concept BasisWonen.” De keuze om verder te gaan als calculator HoogWonen blijkt de goede te zijn. “Ik zit hier in Nieuwegein goed op mijn plek en het concept HoogWonen bevalt mij erg goed.”

Kantoorfoto's - Bouwbedrijf Trebbe in Enschede - © Fotografie: Martin Hogeboom
Trebbe Bouw Enschede

Vrijheid en afwisseling, het recept voor een uitdagende functie

Werkbegrotingen maken is niet het enige waar Vincent mee bezig is, integendeel: “In mijn werk wordt goed gezorgd voor afwisseling. Ik ben zowel bezig met het maken van werkbegrotingen, als met tenders en grove studies. Daarnaast doorloop ik als calculator alle stadia van een project en krijg ik veel vrijheid binnen Trebbe. Dat houdt mijn baan uitdagend!” Om 7.00 uur start Vincents werkdag. “Dan ben ik voornamelijk bezig met projecten, vragen beantwoorden van projectmanagers, - ontwikkelaars- en leiders en natuurlijk met calculeren.” Zijn werkzaamheden zijn erg afhankelijk van het project en de projectfase. “Wanneer ik met tenders bezig ben, heb ik veel contact met projectmanagers- en ontwikkelaars. En in de werkbegrotingsfase beantwoord ik vragen van de projectleiders. Daarnaast heb ik ook vaak contact met commerciële collega’s.”

Goede sfeer en makkelijk contact

“Bij Trebbe krijg ik veel vrijheid- en verantwoordelijkheid. Ook hangt hier een goede sfeer. Contact leggen met collega’s gaat gemakkelijk en door alle lagen van de organisatie. Zélfs de deuren van de directeuren staan altijd open. Iedereen is benaderbaar en alles gaat in overleg. Ook wanneer een samenwerking minder goed gaat. En dat zorgt er voor dat ik met veel plezier naar mijn werk ga.”

Wil jij ook werken bij Trebbe?

Ambities verwezenlijken

In januari begint Vincent met een opleiding tot Kostendeskundige. “Het uitrekenen van dingen vind ik heel leuk, daar wil ik graag in doorgroeien. Vandaar de keuze om een opleiding te volgen tot Kostendeskundige.” Het is niet de eerste keer dat Vincent weer gaat studeren. Een paar jaren geleden heeft hij ook de opleiding hbo Bouwkunde gevolgd naast zijn werk bij Trebbe. “Dat vind ik fijn aan het werken bij Trebbe. Wanneer je je ambities aangeeft bij de leidinggevende, is er ruimte voor het ontwikkelen en verwezenlijken hiervan. Ik vind dat een mooie kwaliteit van een werkgever.”  Vincent is het meest trots op projecten die hij sámen met mensen doet. “Mijn collega’s en ik zijn aan het werk met een nieuw calculatieprogramma. Samen hebben we de koppeling gemaakt met een 3D tekenmodel, daardoor komen direct de prijzen uit het model. Toen dat allemaal werkte was dat echt een mooi moment.” Daarnaast is hij ook trots op vele andere dingen: “Wanneer we tenders winnen en deze dan vertalen naar mooie projecten. Dat je wat anders bedenkt dan de concurrent en daar dan mee wint. Daar ben ik zeker trots op!”

Mensen verbinden

Naast calculator is Vincent ook voorzitter van de personeelsvereniging. “Het is leuk om hier mee bezig te zijn, maar ook uitdagend in deze tijd. We moeten nu vaak noodgedwongen (last-minute) online activiteiten regelen.” Zowel online als offline zorgt hij voor verbinding tussen zijn collega’s. “Dat verbinden van collega’s en hun een lach bezorgen geeft genoegdoening. Mensen zijn enthousiast wanneer er activiteiten georganiseerd worden.  Ik vind het belangrijk dat je naast je werk ook contact hebt met collega’s en elkaar eens ziet en spreekt in een andere setting. Dat zijn namelijk mooie momenten om elkaar beter te leren kennen. Vooral in een snelgroeiend bedrijf zoals Trebbe.”

Deel deze held op social media