Maak kennis met

Wilfred Hoeve

Op maandag 2 juni 1997 kwam Wilfred Hoeve bij Trebbe in dienst als werkvoorbereider. Trebbe en Wilfred waren geen onbekenden van elkaar. Wilfred liep al eerder stage bij Trebbe op het werk 125 appartementen aan de Abel Tasmanstraat in Zwolle. “Nadat ik mijn studie afgerond had, had ik de keuze om bij meerdere aannemers te komen werken. Ik ging als eerste op gesprek bij Trebbe bij de toenmalig directeur. Dat verliep zeer prettig en na dat gesprek wist ik het. Ik koos voor Trebbe, het goed aanvoelde, de sfeer, de betrokkenheid, het is een familiebedrijf en dat voelde ik toen gewoon gelijk.”

Werkvoorbereider op klein kantoor

Echt goed kan de 46-jarige Wilfred zijn eerste werkdag in 1997 bij Trebbe in Zwolle niet meer herinneren. “Ik weet nog wel dat het kantoor aan de Faradaystraat toen een heel stuk kleiner was dan tegenwoordig. Er werkten dan ook maar een handvol werkvoorbereiders. Een collega die hier nog steeds werkt, maakte in 1997 een stap van werkvoorbereiding naar projectleiding en ik nam de ontstane vacante plek van werkvoorbereider in. Ook het project in Zwolle-Zuid nam ik van hem over. Mijn eerste werk bij Trebbe heette Zwarte Pad en bestond uit 28 koopwoningen in de Zwolse wijk Ittersum.”

Volgende stap als uitvoerder

Een aantal jaren vervulde Wilfred de functie van werkvoorbereider met veel plezier. Echter in 2002 gaf de toenmalige directeur aan Wilfred de kans om in Harderwijk een combinatie-functie uit te oefenen, naast de werkvoorbereiding deed Wilfred ook de uitvoering van tien appartementen voor studenten. “Wellicht een klein project, maar wel ééntje met heel veel uitdagingen; het lag midden in de historische binnenstad en had dus een zeer lastige logistiek. Bovendien realiseerden we tegelijkertijd ook een opslagplaats voor een naastgelegen bakkerij.” De bouw in Harderwijk verliep succesvol en daarna liep Wilfred als deeluitvoerder mee op meerdere woningbouwprojecten in Almere en Hilversum. Naast woningbouw was Wilfred ook betrokken bij de uitvoering van utiliteitsprojecten, zoals Westermarke in Stadskanaal, De Kaap in Hoogeveen en de rechtbank in Zwolle, een nieuwbouwproject dat op hem als mens en als onderdeel van Trebbe best indruk heeft gemaakt.

Factorij
Rechtbank zwolle

Langdurige samenwerking met GoedeStede

Na de rechtbank begon Wilfred in 2013 met woongebouw De Factorij in Almere voor GoedeStede, het eerste HoogWonen-project van Trebbe. “De corporatie was zeer tevreden en daarom ging ons projectteam meteen na oplevering verder met de realisatie van twee exact dezelfde gebouwen; Batavier en Koopvaardij.” En in de jaren erna volgden nog vijf conceptuele HoogWonen-projecten in Almere: Middachtenlaan, Holambra, Castrolanda, Carambei en Madrona. Ten tijde van Madrona maakte Wilfred in januari 2019 een volgende stap in zijn loopbaan en werd hij hoofduitvoerder. “Voor GoedeStede ontwikkelen en bouwen we niet alleen appartementen. Zo hebben we ook 112 woningen De Stripmaker gerealiseerd. Dit project bestaat uit verschillende typen woningen, zowel volgens ons concept HoogWonen als BasisWonen.”

Ook als projectleider hecht ik aan sfeer

Bijna tien jaar later werkt Wilfred in Almere nog steeds samen met GoedeStede. Sinds januari van dit jaar houdt hij als projectleider de betrekkingen met de corporatie warm. “Eind dit jaar leveren we 41 appartementen Homerushof op en we zijn bezig met de voorbereiding van een groot project. Net als De Stripmaker is dit ook een combinatieproject tussen HoogWonen en BasisWonen. Ik moest wel even wennen aan de overgang van hoofduitvoerder buiten naar projectleider op kantoor. Ik ga dan ook zeker één keer per week naar de bouwplaats en dan valt het me op dat ik soms best wel de reuring op de bouwplaats mis en de hechte samenwerking van het team, dat je er echt samen met elkaar voor gaat. Dat is iets wat ik geleerd heb; wanneer de sfeer in het team goed is, kun je samen bergen verzetten. Ik ben vooral tevreden als een gesteld doel behaald wordt, het maakt niet uit of het iets groots of kleins is als het maar behaald wordt.”

Mooiste projecten

Op de vraag aan welke projecten Wilfred goede herinneringen heeft, antwoordt hij als eerste de nieuwbouw van de rechtbank in Zwolle. “We hadden daar een leuk team uitvoerders en werkvoorbereiders. Hoewel het een lastig en zeer complex werk was, stonden alle neuzen dezelfde kant op. Want ook al zat het niet altijd mee, door de teamspirit kon je veel werk verzetten. De verbindende en inspirerende rol van de hoofduitvoerder was daarin cruciaal. Ook vind ik het bijzonder dat ik betrokken ben geweest bij De Factorij in Almere, het eerste HoogWonen-project van Trebbe. Samen met GoedeStede hebben we het proces van Lean en bouwsystematiek met succes op poten gezet, want na de oplevering hebben we nog vele andere conceptuele projecten gerealiseerd. Het succes van Lean bij deze projecten was de omgang met co-makers en ook de opdrachtgever, een goede samenwerking krijg je door open en eerlijk met elkaar in gesprek te blijven.”

Wil jij ook werken bij Trebbe?

Collega’s leren kennen via feestjes en PV

Na zijn school is Wilfred meteen bij Trebbe aan de slag gegaan en nooit meer weggegaan. “Ik heb dus niet echt een ander referentiekader wat Trebbe kenmerkt, maar de feestjes van Trebbe zijn altijd ontzettend leuk. Zo is er één feest dat mij altijd bijgebleven is en dat was het feest in de Spiegeltent op ons parkeerterrein ter ere van de heropening van ons kantoor in Zwolle en Trebbe had toen tienduizend woningen in Zwolle gebouwd. Als je in een familiebedrijf stapt, lijkt het wel of je dat op meerdere momenten ook zo beleeft en voelt tijdens bijzondere momenten. Natuurlijk bij mooie momenten, maar ook bij minder mooie zeg maar. Daarom ben ik destijds ook in het bestuur van de Personeelsvereniging gestapt. Ik wilde Trebbe beter leren kennen, dus ik ben één periode van vier jaar bestuurslid geweest en dat was een leuke tijd. Het was voor mij dé manier om collega’s te leren kennen van andere vestigingen en een andere leuke bijkomstigheid was dat we altijd vergaderden bij restaurant De Poppe in Markelo.”

Veranderingen houden het werk leuk

In de 25 jaar dat Wilfred bij Trebbe werkt is er veel veranderd. “Trebbe is enorm gegroeid en dat zie je onder meer terug in de grootte van ons kantoor en de veelvoud aan projecten. Ook heeft de vlucht van de automatisering een grote rol gespeeld in de afgelopen jaren. Ik heb geleerd dat ik de noviteiten een kans moet gunnen om ermee te kunnen werken. Want als je leert hoe het werkt, dan maakt automatisering jouw werk een stuk eenvoudiger. En als ik iets niet weet op dat gebied dan vraag ik dat aan één van mijn jongere collega’s, zo helpen wij elkaar. Ik kan wel zeggen dat de afgelopen 25 jaar voorbij gevlogen zijn, de vele veranderingen houden de bouw actueel en maken het uitdagend. En dat zorgt ervoor dat ik elke dag met plezier naar mijn werk ga.”

Deel deze held op social media