Maak kennis met

Alfons Nijboer

Alfons kiest voor de MTS na de middelbare school. “Ik kon wel goed tekenen, de decaan zei toen tegen mij ‘de bouw is echt iets voor jou’. Achteraf gezien slaat dat natuurlijk nergens op, maar de bouw daar werd ik wel echt door gegrepen. Het ‘maken’ van dingen dat vind ik mooi en ik doe dit ook graag zelf in mijn vrije tijd.” Een gouden greep dus, de keuze voor een vervolgopleiding richting de bouw.

Creatieve tekenaar

Alfons gaat als tekenaar aan de slag bij een Rijssense bouwer die voornamelijk luxe villa’s realiseert. “Daar kon ik mijn creatieve kant ook laten spreken, ik tekende geregeld zelf de plattegronden en de gevels.” Na een aantal jaren gaat hij voor een architectenbureau aan de slag, ook als tekenaar. “Daar maakte ik ook schetsen en een voorstel voor de gevels. Daar werd ik op aangesproken door de architect, dat was toch echt niet de bedoeling”, blikt Alfons lachend terug. Hij besluit om weer terug te gaan naar de bouwbranche. “Ik had toch het gevoel dat ik binnen de bouw mijn creativiteit beter kwijt kan.”

Op zoek naar tunnelbouw

Alfons ontwikkelt zich door en is en blijft nieuwsgierig naar verschillende bouwmethodieken en vernieuwingen. “Ik had al veel verschillende projecten gerealiseerd, maar ik had nog nooit een tunnelbouwproject gedaan. Ik vond tunnelbouw fascinerend en ben altijd nieuwsgierig naar hoe dingen werken.” Hij besluit te solliciteren bij Trebbe en dat verliep met succes. Alfons treedt in dienst als werkvoorbereider. “Toen kon ik mijn eerste tunnelbouw-project realiseren; 68 appartementen Het Dorp in Arnhem.”

alleen gebruik in overleg of volgens afspraak is toegestaan (C)
1170640

Doorontwikkeling

Niet alleen op het gebied van bouwmethodieken en vernieuwingen ontwikkelt Alfons zich door, ook in zijn loopbaan. Van werkvoorbereider maakt Alfons de stap naar Hoofd Werkvoorbereiding op het kantoor in Enschede. “Het was een mooie functie, maar wel jammer dat ik steeds meer afstand tot de projecten kreeg.” Binnen Trebbe wordt gezocht naar projectcoördinatoren, een functie die Alfons ook wel iets lijkt. Alfons beweegt in zijn loopbaan steeds meer naar de voorbereiding van projecten. In 2012 wordt hij gevraagd voor de functie van tendermanager, naast tenders wordt Alfons verantwoordelijk voor de coördinatie van de calculatie binnen U-bouw. “Het leek me een leuke functie. Ik gaf aan dat ik geen achtergrond in de calculatie had, maar er wel affiniteit mee had. Als antwoord kreeg ik dat dat precies de bedoeling was.”

Veel variatie

Inmiddels werkt Alfons als projectmanager, waarbij hij nog steeds de coördinatie van de calculatie U-bouw verzorgt. “Deze functie is heel veelzijdig. Ik draag verschillende petten, de ene keer fungeer ik als projectmanager, de andere keer ligt het zwaartepunt op het tendermanagement. Het is een mooie mix tussen beide functies.” Alfons is als tendermanager verantwoordelijk voor het proces om tot een indiening van een tender te komen. Daarin coördineert hij tussen verschillende partijen en collega’s. “Het is een mijlpaal als de opdrachtgever een handtekening onder het contract heeft gezet. Daar gaat heel veel werk aan vooraf, dan staat de handtekening en gaat het gebouw ook echt gerealiseerd worden. Dat vind ik mooi” In zijn functie als projectmanager heeft Alfons heel divers werk, maar ook een grote verscheidenheid in contacten. Verder vindt Alfons het fantastisch als hij werkt in trajecten waarbij alle betrokkenen naar hetzelfde doel toewerken. “Zo zat ik onlangs met een opdrachtgever bij een gemeente, waarbij de gemeente ons een aantal ideeën aanreikte waardoor ons werk eenvoudiger werd. Dat is prettig samenwerken.”

Fijne samenwerkingen, de basis voor succesvolle projecten

Eén van de mooiste trajecten waarop Alfons terugblikt is de tender van het Isala in Meppel. “Van voorselectie tot plan van aanpak, alles klopte gewoon. We kwamen als team goed uit de verf en dat hebben we ook van begin tot eind voortgezet en waargemaakt.” Ook blikt Alfons met plezier terug op het traject om tot een haalbaar plan te komen. “We hebben als team oplossingen kunnen bedenken om het plan betaalbaar te krijgen.” Voorbeelden van deze optimalisaties zijn een andere constructie, slimme geveloplossingen en aanpassingen in de afwerking.” Deze optimalisaties zijn gedaan, zonder in te boeten op kwaliteit of uitstraling. “Dit lukt alleen met een betrokken opdrachtgever, een meewerkende architect en een creatieve constructeur. Waarbij iedereen bereid is een stap te zetten om het gemeenschappelijke doel te bereiken. Het is ontzettend gaaf als zoiets lukt.” Een ander project waar Alfons trots op terugblikt is de realisatie van het Muziekkwartier in Enschede. “Destijds werkte ik als hoofd werkvoorbereiding binnen de bouwcombinatie. Bijzonder was het voor mij dat ik op de bouwplaats werkte en het proces van heel dichtbij meemaakte.” Verder vertelt Alfons dat hij daar in een mooi team werkte. “Dat is voor mij de basis voor ieder succesvol project; een goede samenwerking en een fijne sfeer.” Maar ook de bouw van zo’n theater en het proces er omheen vond Alfons indrukwekkend. Hier kwam voor mij bij elkaar waar ik mijn voldoening uithaal;  samen bouwen aan iets moois.”

Wil jij ook werken bij Trebbe?

Vertrouwen, vrijheid en vernieuwingen

De mensgerichtheid, goede samenwerkingen en een fijne sfeer, dat vindt Alfons dus van groot belang. Het zijn ook elementen die hij bij Trebbe terugziet. “Bij Trebbe kun je veel invloed uitoefenen op je eigen loopbaan. Als je binnen Trebbe een stap wil maken, dan krijg je niet alleen de kans, maar ook het vertrouwen om er een succes van te maken.” De vrijheid en de mensgerichtheid vindt Alfons dus kenmerkend en plezierig. “Hier werken mensen die heel erg betrokken zijn bij hun werk, dat vind ik erg aanstekelijk en inspirerend. Deze cultuur is echt typerend voor Trebbe.  ” In de 25 jaar dat Alfons bij Trebbe werkt, heeft hij al heel wat ontwikkelingen meegemaakt. We werken nu veel meer vanuit teams die ook meer contact onderling hebben. Dat vind ik een goede ontwikkeling.” Ook op bouwkundig vlak heeft hij al heel wat ontwikkelingen en vernieuwingen elkaar op zien volgen. “Neem bijvoorbeeld BIM en digitalisering. We bereiden ons hierdoor steeds beter voor op het bouwproces, onze projecten lopen daardoor soepeler.”

25 jaar terugkijken en vooruitblikken

In de 25 jaar dat Alfons bij Trebbe werkt, is hij geen dag met tegenzin naar zijn werk gegaan. “Je moet werk doen dat dicht bij je interesses en je karakter ligt.” En daar ligt volgens Alfons het geheim besloten tot een lang en plezierig dienstverband. “Ik heb het hier gewoon erg naar mijn zin. De verschillende rollen van waaruit ik kan en mag werken, de mogelijkheid om me verder te ontwikkelen, de kansen die ik heb gekregen. Het past gewoon.” En als we Alfons vragen hoe hij naar de komende jaren kijkt, dan hoeft hij daar niet lang over na te denken. “Samen bouwen aan mooie projecten.”

 

Deel deze held op social media