Maak kennis met

Allie Prins

Op 14 september 2023 vierde Allie Prins dat hij 25 jaar geleden bij Trebbe in dienst kwam. En nog steeds heeft de timmerman het goed naar zijn zin. Tegenwoordig werkt Allie voor Bouwstroom Noord, een ketensamenwerking tussen onder meer Trebbe en vijf woningcorporaties in Noord-Nederland. “Over het algemeen zijn dit kleinere, overzichtelijke woningbouwprojecten. Door de kleinschaligheid is de bouwtijd kort en dat betekent dat je weer snel naar een ander project gaat. Niet alleen de afwisseling van de projecten vind ik leuk, maar ook de afwisseling van de werkzaamheden. Stelwerk, aftimmeren en ook het uitvoeren van de voor- en na-opleveringen. Dan handel ik bijvoorbeeld de beschadigingen af en voer ik het kleinere timmer- en schilderwerk uit. Dit is lichter werk en omdat ik last van mijn rug heb, bevalt dat erg goed.”

Schaatsen met vakmannen van Trebbe

Nadat de 57-jarige jubilaris zijn LTS-opleiding afgerond had, heeft Allie zijn metseldiploma gehaald. “En daarna heb ik in Zwolle een tweejarige opleiding gevolgd, een jaar voor aspirant-gezel en een jaar als gezel. Dit was een combinatie van leren en werken en tijdens deze opleiding werkte ik bij een bouwbedrijf in de buurt van mijn woonplaats Dedemsvaart. Daarna ging ik aan de slag bij een groot landelijk bouwbedrijf, maar na zeven jaar begon de crisis en kwam er de klad in bij dit bouwbedrijf. Daarom werd aangeraden om te solliciteren. Ik kende Trebbe alleen van naam, want ik schaatste regelmatig met timmerlieden die bij Trebbe werkten. Maar mijn naaste timmercollega kende een hoofduitvoerder bij Trebbe, namelijk Harrie Kwakkel. Eerst is hij bij Harrie op sollicitatiegesprek geweest en toen heeft hij mijn naam ook genoemd waardoor ik even later ook op gesprek kon komen bij Harrie.”

Bouwstroom Noord
Allie Prins

Eerste project was een aparte beleving

Harrie Kwakkel was uitvoerder van de uitbreiding van TBS-inrichting Veldzicht in Balkbrug. En dat is het eerste project van Allie toen hij op 14 september 1998 bij Trebbe in dienst kwam. “Een bijzonder project dat maar op vijf kilometer afstand van mijn huis lag. Ik ben begonnen bij de fundering van het nieuwe transformatorhuis. Ik vond het een hele beleving want ik werkte direct naast de buitenplaats waar de TBS’ers aan het voetballen waren.” Daarna volgden vele projecten, van woningbouw tot utiliteitsprojecten en van nieuwbouw tot verbouw en renovatie. Door ziekte is Allie op een gegeven moment voor halve dagen gaan werken en hij kwam toen terecht in het UMCG in Groningen. “Daar heb ik jarenlang gewerkt. Eerst vooral veel verbouwingen in gestripte gebouwen van het UMCG en daarna steeds meer in het ziekenhuis zelf. Ik werkte tussen de kwetsbare patiënten, medewerkers en bezoekers en dat vond ik mooi. Maar dit binnenwerk betekende ook dat ik in de warmte van het ziekenhuis werkte. Dat was wel eens lastig vooral als je in een operatiekamer moest werken en dan ook nog eens met operatiekleding aan inclusief een kapje op je hoofd.”

Veel verbeterd in de afgelopen 25 jaar

Vooral de renovatieprojecten hebben bij Allie goede herinneringen achtergelaten. Op de vraag waarom antwoordt Allie omdat je met meerdere ploegen van Trebbe samenwerkt. “En ook het contact met de bewoners vond ik erg leuk. Je komt letterlijk bij de mensen over de vloer en je komt daarbij echt van alles tegen tijdens je werkzaamheden. Bovendien vond ik de werkzaamheden ook leuk om uit te voeren omdat het zo afwisselend was. Zo ben je de ene dag kozijnen aan het verwijderen en nieuwe aan het plaatsen en later in de week vervang je de keuken.” Allie merkt daarbij op dat er tijdens de afgelopen 25 jaar een heleboel verbeterd is. “Zoals het materiaal en de machines. Het werk is minder zwaar geworden, ik hoef bijvoorbeeld geen cementzak van 25 kilo meer te tillen. Ook zijn er nu betere hulpmiddelen om het werk lichter te maken zoals bij het stellen van aluminium profielen.”

Veldzicht Balkbrug TBS-inrichting Veldzicht, Balkbrug
UMCG Groningen UMCG, Groningen

"Ik waardeer enorm de vrijheid die Trebbe me geeft. Ik hoop dan ook dat ik de komende jaren aan mooie woningbouwprojecten bij Bouwstroom Noord mag blijven werken en daarbij leerlingen het vak kan leren. Dan ben ik een tevreden mens."

Allie Prins

Wil jij ook werken bij Trebbe?

Leuk om leerlingen op te leiden

In het begin van zijn loopbaan bij Trebbe werkte Allie met veel Trebbe-collega’s samen op een project. “Dat is nu wel anders. Daarom ben ik al jarenlang leermeester en ik vind het leuk om jongeren mijn vak te leren. Het verschilt van bouw tot bouw of je een leerling hebt, maar de afgelopen twee jaar heb ik voortdurend een leerling gehad. En dat bevalt wel heel goed want ik vind het leuk om jongeren op te leiden. Wat me opvalt is dat de leerlingen steeds mondiger worden. Wij moeten het op de bouwplaats echt gezellig maken zodat de jongeren na hun opleiding ook daadwerkelijk in de bouwsector aan het werk willen blijven.”

Trebbe geeft vrijheid

Na 25 jaar bij Trebbe in dienst vindt de timmerman het elke werkdag weer leuk om aan de slag te gaan. “Als de werkzaamheden lekker lopen, de planning ook nog eens klopt en mijn leerling die werkdag wat van mij opgestoken heeft, dan rijd ik met een tevreden gevoel terug naar huis. Ik heb dan ook geen geheim waarom ik al zolang bij Trebbe werk. Trebbe heeft alles goed voor elkaar, ik krijgt elke week mijn loon op tijd,” zegt Allie lachend. “Bovendien waardeer ik enorm de vrijheid die Trebbe me geeft. Ik hoop dan ook dat ik de komende jaren aan mooie woningbouwprojecten bij Bouwstroom Noord mag blijven werken en daarbij leerlingen het vak kan leren. Dan ben ik een tevreden mens.”

Deel deze held op social media