Maak kennis met

Arie Bauman

Aantrekkingskracht van de bouw

Arie kiest na de basisschool voor de LTS richting bouw. “Het was destijds wel gebruikelijk om een vervolgopleiding te kiezen waarmee je ook snel aan het werk kon. De bouw trok me echt aan. Je creëert gebouwen en laat iets achter wat er over tig jaar nog staat.” Na de bouwopleiding volgt Arie nog een jaar metselwerk en gaat hij aan de slag bij een lokale aannemer als timmerman en metselaar. “Het was een kleine aannemer en deed kleine, maar uiteenlopende werken.” Van verbouwingen tot luxere woningen, Arie werkte aan allerlei type werken. “Daardoor werd ik ook echt breed inzetbaar.” Na ruim vijftien jaar besluit Arie dat het tijd is voor een volgende stap, hij wilde naar een grotere aannemer en het liefst ook een stap richting uitvoerder maken of een eigen bedrijf.

Avondopleidingen en verschillende aannemers

Zo gezegd, zo gedaan, Arie gaat aan de slag bij een grotere aannemer als meewerkend uitvoerder. Het werk gaat hem goed af en groeit na een jaar door naar uitvoerder. Gelijktijdig besluit hij te starten met avondopleidingen. “Eerst ging ik voor het middenstandsdiploma omdat ik nog de ambitie had om een eigen bedrijf te starten. Aansluitend volgde ik de opleiding tot uitvoerder via BOB en daarna nog de aannemersopleiding KOB en verschillende cursussen.” Al met al heeft Arie zo’n negen á tien jaar avondopleidingen naast zijn werk gedaan. Na negen jaar besluit Arie dat hij toe is aan een volgende stap en ging hij aan de slag als hoofduitvoerder / projectleider bij een kleinere aannemer. “Dat beviel me minder goed, ik vond dat ik te veel op kantoor zat en met de inkoop bezig was. Ik wilde toch graag grotere werken maken.” Dus Arie verruilde na een jaar dit bedrijf voor een middelgroot bedrijf waar hij drie jaar werkte voordat hij de overstap waagde naar Trebbe. “Eigenlijk had ik al een gesprek bij een andere grote bouwer, maar ik kende iemand bij Trebbe die mij ook uitnodigde om een gesprek met de vestigingsdirecteur aan te gaan.” Dat gesprek verliep goed want Arie besluit aan de slag te gaan als hoofduitvoerder bij Trebbe.

BREDA
Amphia Molengracht
Verbouwing bestaande bouw in de kelder en het groen op het voorplein
Kanaleneiland

Uitdagende, complexe werken

De keuze voor Trebbe blijkt de juiste te zijn, want Arie werkt inmiddels ruim twaalf jaar bij Trebbe. “Ik weet nog als de dag van gisteren dat ik startte met een project van 158 woningen en appartementen Kanaleneiland in Utrecht, na een inwerkperiode op een werk in Leidschenveen.”  In de jaren die volgen werkt Arie aan uiteenlopende projecten. Van woningen tot ziekenhuizen, maar hoofdzakelijk complexe en grotere projecten. Dat is ook wat Arie het meest uitdagend vindt aan zijn werk. “Ik hou van de complexiteit in mijn projecten, ieder project brengt eigen uitdagingen met zich mee. Ik vind de zelfstandigheid die ik krijg om mijn projecten in te delen en de omgang met verschillende mensen erg mooi. Het is mijn doel om het beste uit de mensen te halen en de planning die we samen maken iedere keer weer te halen.”

Afwisseling en structuur

Door de afwisseling in zijn werk is het voor Arie lastig om een gemiddelde werkdag te omschrijven. “Ik start meestal iedere dag om kwart over 6 op de bouwplaats. Ik doe de bouwplaats dan open en zet koffie. Rond half 7, 7 uur maak ik een praatje en drink ik koffie met collega’s en voormannen, zo nemen we samen de dag alvast even door. Dan ben ik van 7 tot 8 uur druk met de aansturing van de bouwplaatsmedewerkers en logistiek. Het is belangrijk dat iedereen op de juiste plek de materialen lost. Twee keer per week neem ik, tijdens de zogenaamde daily stand, met de voormannen het project door. Zaken als planning, veiligheid en communicatie komen dan aan de orde. Dan heb ik vaak nog een aantal afspraken staan en werk ik mijn mail administratie bij. Minimaal één keer per dag maak ik een ronde over de bouwplaats. Ik vind het belangrijk dat ik ook zichtbaar ben en het gevoel met de bouw houd.” Arie kiest voor gestructureerde dagindelingen. Afhankelijk van welke dag het is neemt hij meer tijd voor het bijwerken van zijn administratie, overleg met het projectteam of afspraken met bouwpartners. “Dat is belangrijk om grip te houden op het project en mijn agenda.”

Wil jij ook werken bij Trebbe?

Arie bij Trebbe

Met een dienstverband van ruim twaalf jaar kunnen we gerust stellen dat het werken bij Trebbe Arie goed bevalt. “Kenmerkend voor het werken bij Trebbe is toch het feit dat Trebbe een familiebedrijf is. Dat uit zich in een bepaalde mate van betrokkenheid bij de mensen. Daarnaast vind ik Trebbe een gestructureerd bedrijf, dat is prettig want daardoor weet je bij wie je voor wat moet zijn.” Ook voor de eigen ontwikkeling is ruimte volgens Arie. “Wel moet je zelf het initiatief voor je eigen ontwikkeling nemen en zelf blijven sturen op de voortgang in je eigen ontwikkeling.” Daarnaast vindt Arie het prettig dat hij bij Trebbe de ruimte krijgt om te werken aan de projecten waar zijn hart ligt. “Ik heb wel een sterke voorkeur voor utilitaire werken. Ziekenhuizen, verzorgingstehuizen of waar ik nu zit; koopappartementen boven op een parkeergarage. Voor mij zit de uitdaging in de complexiteit van het werk. Het is prettig dat Trebbe ook voldoende groot is om dergelijke werken goed aan te kunnen.”

Trots terugblikken en vooruitblikken

Als we Arie dan vragen waar hij het meest trots op is, dan hoeft hij niet lang na te denken. “Ik kijk trots terug op mijn eerste project bij Trebbe; 158 woningen en appartementen Kanaleneiland Utrecht. Hier leverden wij heel veel appartementen op zonder opleverpunten en het gemiddelde aantal opleverpunten was erg laag. Maar ik ben ook trots op de nieuwbouw van het Amphia ziekenhuis in Breda. Hier was ik hoofduitvoerder van een aantal bouwdelen. De samenwerking binnen het team was erg goed en ook hier leverden we met uitzonderlijk weinig punten op. Dat is ook wel een doel dat ik nastreef in mijn werk; opleveren zonder punten of met zo min mogelijk punten.” Ook voor de komende jaren wil Arie grote complexe werken realiseren , met zo min mogelijk opleverpunten vanuit zijn eigen verantwoordelijkheid. En daar zit, volgens hem, direct de sleutel tot een lang en gelukkig dienstverband. “Mijn tip is dat je sleur in je werk moet proberen te voorkomen. Zoek voor jezelf de uitdagingen in je werkzaamheden. Ieder project is een nieuw werk, met nieuwe mensen waar je weer opnieuw de juiste werkwijze moet zien te vinden. Zo wordt het nooit saai. En ga gewoon iedere dag met plezier naar je werk.”

Deel deze held op social media