Maak kennis met

Eric Fokkink

Eerste stappen binnen de bouw

Eric kiest na de middelbare school zonder enige twijfel voor de bouw. “Mijn oom was timmerman en kocht in die tijd een nieuwe woning. Ik hielp mijn oom bij zijn nieuwe woning. Tijdens die periode werd het voor mij wel duidelijk; wat hij deed wilde ik ook.” En zo zette Eric zijn eerste stappen richting een loopbaan binnen de bouw.

De volgende stap

Eric begint als leerling-timmerman bij Stichting Samenwerkingsverband. Hij begon op een project nieuwbouw van appartementen aan de Getfertweg in Enschede. Maar is later ook te vinden op renovatieprojecten. Na verloop van tijd ontwikkelt hij zich door tot vakvolwassen timmerman. “Op een gegeven moment liep ik als timmerman 1 op een project waar het niet lekker liep. De uitvoerder daar had het niet goed onder controle. Toen dacht ik wel dat kan ik ook en waarschijnlijk ook wel beter.” Zogezegd, zo gedaan. Eric start met een avondopleiding en weet door te groeien naar de functie van uitvoerder.

Het bloed kruipt

Eric is al een aanzienlijke tijd als uitvoerder bij een aannemer, gevestigd in het oosten van het land, aan het werk als hij in het kader van jobrotation een andere functie krijgt aangeboden. “Ik ging van uitvoerder naar uitvoerder kleine klussen. Niet direct iets waar mijn hart ligt, maar ik wilde het toch proberen.” Eric voert het werk uit, maar het bloed kruipt waar het niet kan gaan. Hij besluit ontslag te nemen, zonder al een andere baan te hebben. “Ik belde toen direct een oud-collega. Hij werkte al bij Trebbe en regelde een sollicitatiegesprek voor mij.” Eric kende Trebbe destijds niet, maar de goede verhalen van zijn oud-collega én het feit dat hij graag weer aan het werk wil, maken dat hij vol enthousiasme het sollicitatiegesprek inging. En met succes. December 2006 start Eric als uitvoerder afbouw bij Pathmos in Enschede.

Eric aan het werk
Villapark Florade

Ieder werk uniek

Binnen Trebbe ontwikkelt Eric zich door tot een échte allrounder. In de 12,5 jaar dat hij bij Trebbe werkt, passeren heel wat projecten in een hoge mate van diversiteit de revue. Van nieuwbouw tot complexe utiliteitswerken tot het grootschalig onderhoud van woningen in bewoonde staat én alles wat daar tussenin zit. “Na Pathmos ben ik deeluitvoerder bij de nieuwbouw van het stadion van FC Twente geweest. Ook ben ik bij de nieuwbouw van het MST in Enschede als deeluitvoerder betrokken geweest. Dat is wel mooi hoor, bouwen in je eigen woonplaats.” Dat Eric memoreert aan twee utiliteitswerken is niet geheel zonder toeval vertelt hij. “Dit zijn wel echt de unieke werken, die je maar één keer in je leven kunt bouwen.” Maar hij blikt ook met warme gevoelens terug op de nieuwbouw van Villapark Florade in Enschede en Het Heuvelpark in Dronten. Ook het onlangs opgeleverde groot onderhoud aan twee flats aan de Hertmebrink in Enschede zat vol met interessante uitdagingen. “Enerzijds is de planningsbewaking en het beperken van overlast voor de bewoners een uitdaging. Communicatie is hierin zeer belangrijk. Ook het in acht houden van de veiligheid is heel belangrijk. Voor onszelf, maar zeker ook voor de bewoners. Wij bouwen in en om de woningen van de bewoners, en de bewoners wonen eigenlijk in het bouwproject.”

Allround; de ideale combinatie

Juist de combinatie van nieuwbouw en renovatie of groot onderhoud is de rode draad door de loopbaan van Eric en dat vindt hij het meest interessant aan zijn werk. “Nieuwbouw heb je nodig om bij te blijven van de nieuwste technieken. Daarnaast zijn natuurlijk de utilitaire werken groots en meeslepend. Maar, bij BestaandWonen (groot onderhoud en renovatie van woningen in bewoonde staat), zit ook een hele mooie uitdaging. Daar heb je continu te maken met bewoners. Van de eerste tot de laatste dag dat je er bent.” En dat vindt Eric een hele intensieve uitdaging. “Je kan niet alleen maar bezig zijn met bouwen. Je moet rekening houden met de bewoners. Het is de kunst om die twee dingen zo dicht mogelijk bij elkaar te brengen. Waarin communicatie een hele belangrijke rol speelt.”

Wil jij ook werken bij Trebbe?

Altijd blijven ontwikkelen

Met een dienstverband van 12,5 jaar mogen we gerust de conclusie trekken dat het werken bij Trebbe Eric goed bevalt. En dat klopt ook. “Ik mag echt graag bij Trebbe werken. Ik heb leuke collega’s en dat is wel heel erg belangrijk. Ook krijg ik de ruimte om me verder te ontwikkelen. Onlangs heb ik de opleiding voor allround uitvoerder met succes afgerond.” Eric vertelt dat hij deze opleiding heeft gevolgd om goed bij te blijven in het vak. “Ik wil me wel steeds blijven ontwikkelen. Ik hoop me te kunnen doorontwikkelen tot hoofduitvoerder.” Als we Eric verder vragen naar zijn toekomst, dan heeft hij daar een duidelijk beeld van. “Als ik vooruitkijk, dan werk ik nog steeds bij Trebbe. Ik verwacht dat ik nog steeds mooie en hele diverse projecten kan maken. Zowel nieuwbouw voor BasisWonen en HoogWonen, als renovatie en groot onderhoud voor BestaandWonen. De diversiteit, daar haal ik mijn uitdagingen uit. En na een uitdagend project met intensief contact met bewoners, vind ik het ook wel weer fijn dat je dat kunt afwisselen met een nieuwbouwproject waar je hoofdzakelijk bezig kan zijn met bouwen.”

Deel deze held op social media