Maak kennis met

Gerrit Egberts

Vanaf 1 maart maakt Gerrit Egberts gebruik van de zwaarwerkregeling en geniet hij van zijn vrije tijd. “Ik weet zeker dat ik de humor en het geouwehoer met de jongens op de bouwplaats ga missen”, zegt de net 64-jarige timmerman. Nadat Gerrit de LTS had afgerond is hij gaan werken. Na twee jaar moest hij zijn militaire dienstplicht vervullen en daarna is hij weer in de bouw aan de slag gegaan. In het begin vooral bij kleinere aannemers en ook bij de onderhoudsdienst van een klusbedrijf. En de laatste 22 jaar van zijn werkbare leven heeft Gerrit meegebouwd aan vele projecten van Trebbe. Zowel in de utiliteitsbouw als in de woningbouw en zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten. “Die afwisseling maakte mijn werk leuk, ik ging dan ook elke dag met veel plezier naar de bouwplaats toe.”

Geen sollicitatie maar direct aan het werk

Gerrit heeft nooit bij Trebbe gesolliciteerd. “Vroeger werkte ik samen met mijn broer maar die ging op een gegeven moment met een ploeg timmermannen bij Trebbe werken. En het toeval wil dat later, precies op het moment dat mijn werkgever stopte met zijn bouwbedrijf, de ploeg van mijn broer één man tekort kwam. Ik hoefde niet eens op sollicitatiegesprek bij Trebbe te komen, in die tijd stond de bouw te schreeuwen om medewerkers. Daarom kon ik meteen mee met de ploeg van mijn broer naar de bouwplaats in Groningen en zo ben ik dus bij Trebbe terecht gekomen, zonder te solliciteren. Ik kende Trebbe niet echt maar wist dat het een familiebedrijf was, dat vond ik en vind ik nog steeds erg fijn. Er was vertrouwen en dat is altijd zo gebleven.”

Eerste project maakte indruk

Gerrit herinnert zich zijn eerste project in Groningen bij Trebbe nog goed. “Het was een enorm groot utilitair werk voor het UMCG, namelijk het voorzieningengebouw De Noordpunt. Aan zo’n groot project had ik nog nooit eerder meegewerkt, het was bijna 55.000 vierkante meter vloeroppervlak verdeeld over elf bouwlagen, op een beperkte bouwlocatie midden op het ziekenhuisterrein. De fundatie was net klaar en mijn eerste klus was het isoleren van de fundering. Bijna twee jaar, tot en met de oplevering in 2004 werkte onze ploeg aan De Noordpunt. Dat heeft ook altijd mijn voorkeur gehad want ik vind het erg fijn om van het begin tot het eind aan een project te werken. Ik ben een gewoontedier en vind het prettig als er weinig gereis is tussen projecten.”

MST5

Veel veranderd in de bouw

Tot zijn grote tevredenheid werkte Gerrit de afgelopen jaren regelmatig van start bouw tot oplevering aan een project. “Dat was vroeger wel anders, de ploeg waarin je zat wisselde veel van bouwplaats. Ik vond vooral de grote prefab wanden bij de utiliteitsprojecten erg leuk om te doen maar dit soort werkzaamheden waren ook zwaar om uit te voeren. Bijvoorbeeld door het slepen met de stempels. Er is veel veranderd in de bouw want tegenwoordig is mijn werk een stuk lichter geworden. Bij de conceptuele woningen werken we nu met gevelklare prefab wanden die al in de fabriek gemaakt zijn. Naast dat dit veel lichter werken is, is het ook veel schoner geworden. Bovendien wordt er meer gecontroleerd, dus het werk is veel veiliger geworden en dat is echt een groot pluspunt.”

Bijzondere herinneringen

Zijn eerste project De Noordpunt vond Gerrit indrukwekkend maar ook mooie herinneringen heeft Gerrit aan het nieuwe MST in de binnenstad van Enschede. “Dat was ook een enorm groot ziekenhuis en bovendien was het erg gezellig op de bouwplaats want we werkten met veel eigen collega’s samen. Maar ook vond ik het bijzonder om in Zwolle de nieuwe brandweerkazerne te bouwen. Door de stalen constructie met veel glas, vides en niveauverschillen was de kazerne een prachtig ontwerp maar we moesten ook een oefengebouw maken op het terrein. In dit pand worden situaties waarin brandweermannen verzeild kunnen raken, in scène gezet.” En zelf heeft Gerrit met zijn ploeg ook een keer meegewerkt aan een scène op de bouwplaats. “We werkten in Meppel en toen ons gevraagd werd of wij een bijdrage wilden leveren aan de jaarlijkse kerstfilm van Trebbe. Natuurlijk deden we dat want zoiets maak je wellicht nooit meer mee tijdens je werk.”

Wil jij ook werken bij Trebbe?

Geen hamer maar sleutel 24

Bij Trebbe heeft Gerrit altijd in een ploeg gewerkt. “Bij een woningbouwproject doet iedere ploegmaat zijn eigen ding, maar bij een utilitair project werk je echt samen.” En behalve nieuwbouwprojecten werkte de ploeg ook mee aan de renovatie van utilitaire gebouwen en van woningen. “Ik vond dan vooral de omgang met de bewoners erg leuk. Maar ik vond het niet plezierig om in het huis zelf te werken, ik verrichtte liever werkzaamheden buitenom zoals aan de gevel en de daken. Bij renovatie wordt nog vakwerk van je gevraagd want ik zeg tegenwoordig wel eens voor de grap dat ik mijn hamer wel kan weggooien omdat ik vaak alleen nog maar sleutel 24 hoef te gebruiken.”

Nu klussen aan boerderij

Gerrit is net 64 jaar geworden en maakt gebruik van de zwaarwerkregeling. “Ik ben van plan om een rondje te maken langs diverse Trebbe-projecten waaraan ik meegewerkt heb. Ik ga de jongens zeker missen. Voor hun collegialiteit wil ik ze dan ook bedanken, ik wens ze veel succes en adviseer ze om goed hun best te doen. Trebbe is een mooi bedrijf dat de zaken goed voor elkaar heeft. Zo hadden we altijd een ruime keet met goede faciliteiten. Zelf woon ik met mijn vrouw in een boerderij die we enkele jaren geleden van mijn schoonmoeder gekocht hebben. We genieten van de mooie zonsondergangen en van de vele dieren die we rondom ons huis zien lopen zoals reeën, fazanten en vossen. Zelf heb ik koikarpers en twee kanaries en ik wil straks graag kippen houden. Ook ga ik door met klussen, want er moet nog heel veel onderhoud aan de boerderij gedaan worden. Zo ga ik eerst ongeveer tweeduizend vierkante meter straatwerk doen. De jongens grapten altijd dat ik wel 120 jaar oud mag worden om alles klaar te hebben.”

Deel deze held op social media