Maak kennis met

Harco van Oene

Eigenlijk iets langer dan 25 jaar

Op 29 juni viert Harco van Oene dat hij 25 jaar bij Trebbe in dienst is. Een prachtige mijlpaal voor de pas 43-jarige timmerman, echter Harco vertelt dat hij zelfs al anderhalf jaar eerder bij Trebbe in Zwolle is gaan werken. “Nadat ik de opleiding Bouwkunde op de LTS afgerond had, ben ik op 16-jarige leeftijd bij het Samenwerkingsverband terecht gekomen en ging ik via deze organisatie aan de slag bij Trebbe. Gedurende anderhalf jaar heb ik werkervaring opgedaan op verschillende bouwplaatsen van Trebbe, zoals bij de nieuwbouw van het Univé-kantoor in Zwolle. Het beviel me goed bij Trebbe, ik leerde er veel. Dus toen mijn opleidingstijd via het Samenwerkingsverband erop zat, heb ik gevraagd of ik bij Trebbe mocht blijven en dat kon. En zo ben ik op 29 juni 1998 bij Trebbe in vaste dienst getreden.”

Service is afwisselend werk

Nadat Harco tijdens zijn eerste anderhalf jaar op diverse bouwplaatsen van Trebbe gewerkt had, ging hij na zijn indiensttreding aan de slag bij de afdeling Verbouw & Onderhoud in Zwolle. “Een wat oudere collega nam mij onder zijn hoede, hij werd mijn vaste partner. Als tweemans ploegje losten we samen klachten op en ook voerden we kleinschalige verbouwingen uit. De afwisseling van de werkzaamheden vond ik erg leuk, zo duurden de onderhoudsklussen maximaal een dag. Na enkele jaren vormde ik met een andere collega een ploegje. Samen met hem heb ik de cursus Total Station met succes doorlopen waardoor maatvoering onze nieuwe hoofdtaak werd. Ongeveer tien jaar hebben we maatvoeringswerk verricht.”

1310_veenendaal_023

Tricotage Veenendaal

Unive3groot_1000

Univé Zwolle

Maatvoering

Op de vraag aan welk project Harco goede herinneringen heeft, antwoordt hij meteen Tricotage. In juni 2014 leverde Trebbe dit multifunctionele project in het centrum van Veenendaal op. “Tijdens de realisatie van Tricotage hebben we ongeveer driekwart jaar maatvoeringswerkzaamheden uitgevoerd. Het was een mooi groot werk met heel veel verschillende aspecten zoals stekken, ankerplaten en prefab. We hebben samen de complete maatvoering gedaan. Met veel plezier ben ik zo’n tien jaar lang maatvoerder geweest totdat Trebbe besloot om deze werkzaamheden voortaan te gaan uitbesteden. Vanaf dat moment gingen we weer full time aan de slag voor Verbouw & Onderhoud.”

Verandering van baan

De daarop volgende jaren had Harco het weer erg naar zijn zin bij deze afdeling. Het samenwerken met de collega’s, de afwisseling van de werkzaamheden en de contacten met de klanten bleven Harco bekoren, maar er doet zich een nog mooiere kans binnen Trebbe voor. “In 2019 las ik op Trebbenet het bericht dat Trebbe als partner in een bouwcombinatie de bouwovereenkomst getekend had voor het nieuwe Isala ziekenhuis en revalidatiecentrum Noorderboog in Meppel. Behalve de realisatie viel ook het onderhoud en beheer voor 25 jaar onder de opdracht van de beide gebouwen die samen bijna 23.000 m2 groot zijn. Ik besloot meteen intern te reageren dat ik wel belangstelling hiervoor had. Ik woon in Zwolle, dus Meppel is maar een klein half uurtje rijden.”

2022-09-26 Isala vanuit de lucht

Isala Meppel

DSC_6203

Wil jij ook werken bij Trebbe?

25 jaar onderhoud in het ziekenhuis

Sinds de oplevering in december 2021 voert Harco het totale onderhoud uit in Meppel. Samen met een ploeg van zo’n vijf à zes collega’s van de installateur. “Sinds enkele weken is het team versterkt met nog een Trebbe-collega die één keer per week aan de slag gaat met de verzoeken tot wijziging. Zij verzorgt de aanvragen aan de onderaannemers, doet het tekenwerk en maakt de offerte. Als Isala dan groen licht geeft dan pak ik de opdracht op. Elke dag begint ons team met een dagstart. De installateur vult via de computer de meldingen in en meteen wordt de urgentie ervan bepaald. Het aantal storingen en wensen verschilt per dag en ook de tijd van afhandeling van elke melding is anders. Nu het ziekenhuis in gebruik is, blijkt bijvoorbeeld dat de wanden kwetsbaar zijn, dus ik zorg voor wandbescherming in de gangen. Of ik monteer deurdrangers of whiteboards. Ook het periodieke onderhoud voeren we uit. Zo heb ik onlangs nog de brandscheidingen en gevels nagekeken. De contractbeheerder van onze bouwcombinatie komt eenmaal per week en bepaalt welke werkzaamheden uit het MJOP uitgevoerd moeten worden. Ik stuur de onderaannemers aan en verleen assistentie. Omdat het ziekenhuis nog maar anderhalf jaar in gebruik is, zijn de periodieke MJOP-werkzaamheden nog beperkt.”

Heldere communicatie

Wat is het geheim van een lang dienstverband? Over het antwoord op deze laatste vraag hoeft Harco niet lang na te denken. “Ik waardeer heel erg de vrijheid die ik bij Trebbe ervaar. Ik ben mijn eigen baas, zo voel dat en dat werkt lekker. Uit ervaring heb ik geleerd dat met overleg heel veel mogelijk is. In het ziekenhuis heeft iedere afdeling een eigen leidinggevende en met hem of haar heb ik contact over de uit te voeren werkzaamheden. Niet alleen over het tijdstip maar ook over de overlast die wellicht verwacht kan worden en hoe we dit kunnen minimaliseren. Als de klus uitgevoerd is en het zorgproces heeft daarbij niet stil gestaan, dan rijd ik na een werkdag weer tevreden naar huis. Dat maakt mijn werk leuk.”

Deel deze held op social media